WARSZTAT START-UPOWY DLA STUDENTÓW

SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO

ma zaszczyt zaprosić na:  

WARSZTAT START-UPOWY DLA STUDENTÓW


który odbędzie się 19 maja 2023 w godzinach 10:00-15:00

w Parku Naukowo-Technologicznym w Olsztynie
ul. Trylińskiego 2, 10 - 683 Olsztyn

 

Warsztat dedykowany jest dla studentów, którzy są zainteresowani inkubacją pomysłów w ramach Inteligentnej Specjalizacji „Żywność Wysokiej Jakości". Celem spotkania jest rozwój pomysłów biznesowych z zakresu IS w ramach platform startowych przy wykorzystaniu metod kreatywnych oraz współpracy uczestników. Podczas spotkania, trener Marcin Dominiak postara się pokazać, że „chcieć to móc" - zaprezentuje uczestnikom idee i narzędzia do rozwoju start-upów, przedstawi problemy i metody ich rozwiązywania oraz wskaże najbardziej istotne kwestie dotyczące wprowadzania pomysłów biznesowych w kontekście sektora produkcji i przetwórstwa żywności wysokiej jakości.  
Podczas spotkania nie zabraknie pracy własnej, dzięki której uczestnicy będą mieli możliwość  zdobycia praktycznych umiejętności oraz weryfikacji nowo poznanych informacji, co pozwoli im przygotować się do realizacji projektów biznesowych w przyszłości.


Marcin Dominiak - Head of Public w firmie doradczej Enky Consulting. Autor raportów EIT Food Start-up Guide dla 17 krajów europejskich oraz autor raport State of Warsaw IT, dotyczącego holistycznej analizy rynku ICT w stolicy. Prowadził projekty m.in. dla Unilever, PMI, Omnipack, Ministerstwa Rozwoju, UPC. Kilkukrotnie prowadził on warsztaty dla startupów dotyczące inkubacji pomysłów biznesowych, m.in. w ramach: projektu Łódzki Jednorożec - akceleracja przedsiębiorczości w
Łodzi oraz projektu Start-up House IV PWSZ Elbląg. Jest również koordynatorem Klubu Przedsiębiorców Szkoły Głównej Handlowej.



Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu pn. WAMA SMART LAB „ŻYWNOŚĆ WYSOKIEJ JAKOŚCI”. 

Wydarzenie organizowane jest we współpracy z Enky Consulting - Operatora Inteligentnej specjalizacji województwa warmińsko-mazurskiego „Żywność Wysokiej Jakości" w latach 2022-2023.         


Aby wziąć udział w warsztacie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny pod adresem:
HTTPS://WWW.ZYWNOSCWIM.PL/SZCZEG-Y-WYDARZENIA-I-REJESTRACJA/WARSZTAT-START-UPOWY-DLA-STUDENTOW-2/FORM

 Więcej informacji nt. znajdą Państwo na stronie internetowej

 

PLAN WYDARZENIA:


 10:00  - PRZYWITANIE UCZESTNIKÓW I OTWARCIE WARSZTATU 
 10:00 - 11:00  - WPROWADZENIE

 ·        Krótkie wprowadzenie do pojęcia start-upu
 ·        Przykłady start-upów z sektora spożywczego, które odniosły sukces
 ·        Omówienie podstawowych pojęć i metod kreatywnych, takich jak Design thinking, Lean startup, Lean Canvas, MVP
 ·        Wprowadzenie do Design thinking jako metody projektowania
  11:00 - 11:45  -  ROZWÓJ POMYSŁÓW
 ·       
 Ustalanie problemów, które można rozwiązać za pomocą start-upu (w tym na bazie potrzeb przedsiębiorstw zidentyfikowanych podczas warsztatu dla Liderów IS)
 ·        Praca w grupach - studenci dzielą się na kilka zespołów
 ·        Wspólne tworzenie pomysłów na start-upy w sektorze spożywczym
 11:45 - 12:00  PRZERWA KAWOWA
 12:00 - 13:30 PROJEKTOWANIE
 ·
       Praca z modelem biznesowym Lean Canvas
 ·        Testowanie pomysłów, czyli weryfikowanie, czy dany pomysł ma szansę odnieść sukces na rynku
 ·        Określenie MVP i planu jego budowy
  13:30 - 14:30  PREZENTACJE
 ·   
     Każda grupa prezentuje swoje pomysły na start-up w oparciu o Lean Canvas
 ·        Komentowanie i ocenianie pomysłów przez innych uczestników i prowadzących
 14:30 - 15:00  PODSUMOWANIE
 ·    
    Omówienie kluczowych punktów i wyników warsztatu
 ·        Dalsze zalecenia dla studentów w kontekście dalszej pracy nad rozwojem start-upów
 ·        Pytania i odpowiedzi