Oferta dla szkół
Wydział Bioinżynierii Zwierząt zaprasza zainteresowane szkoły - zarówno podstawowe, jak i ponadpodstawowe, do uczestnictwa w prowadzonych przez pracowników Wydziału zajęć z zakresu nauk przyrodniczych. Proponujemy uczestnictwo w zajęciach praktycznych, prowadzonych w specjalistycznych laboratoriach Wydziału Bioinżynierii Zwierząt oraz dla uczniów młodszych - zajęcia ze zwierzętami (psy, owce, kozy, konie).
Zajęcia realizowane na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt poruszają zagadnienia z zakresu ekologii i ochrony środowiska, podstaw genetyki i biochemii, jakości żywności (wg zasady „od pola do stołu”), zagrożeń środowiskowych w życiu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem chorób odzwierzęcych, jak również podstaw chowu i hodowli zwierząt.
Jednocześnie uczniowie uzyskają możliwość zapoznania się z nowoczesną aparaturą badawczą, metodami oceny jakości środowiska życia człowieka, jak również analizą jakości żywności na każdym etapie jej powstawania. Tak nowoczesne metody dydaktyczne w znacznym stopniu poszerzą wiedzę uczniów. Część doświadczalna zajęć umożliwi również uczniom usystematyzowanie posiadanych wiadomości oraz poszerzenie zainteresowań w zakresie nauk przyrodniczych.
Proponowana tematyka zajęć:
- Degradacja witamin w produktach żywnościowych (na przykładzie wit. C – doświadczenia) - Katedra Żywienia Zwierząt, Paszoznawstwa i Hodowli Bydła
- Szkodniki w żywności – czyli czy wiesz co kupujesz w sklepie? - Katedra Żywienia Zwierząt, Paszoznawstwa i Hodowli Bydła
- Czy w każdym jajku jest kurczak? - Katedra Drobiarstwa i Pszczelnictwa
- Co wiesz o jajku... - Katedra Drobiarstwa i Pszczelnictwa
- Czy wiesz co jesz – mleko i jego jakość - Katedra Żywienia Zwierząt, Paszoznawstwa i Hodowli Bydła
- Poznaj swoje DNA - Katedra Genetyki Zwierząt
- Chemia biologiczna od kuchni - Katedra Biochemii i Biotechnologii Zwierząt
- Czy wiesz co jesz? - Ocena jakości żywności – czyli "od pola do stołu" - Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Walory prozdrowotne produktów owczarskich - Katedra Hodowli Owiec i Kóz
- Czy wszystkie owce są takie same? - Katedra Hodowli Owiec i Kóz
- Filcowe rękodzieło - Katedra Hodowli Owiec i Kóz
- Zwierzęta amatorskie i towarzyszące w życiu człowieka - Katedra Hodowli Zwierząt Futerkowych i Łowiectwa
- Drobnoustroje wokół nas - Katedra Dobrostanu Zwierząt i Doświadczalnictwa
- Zanieczyszczenia powietrza - co nam zagraża? - Katedra Dobrostanu Zwierząt i Doświadczalnictwa
- Biologia rodziny pszczelej - czyli skąd bierze się miód? - Katedra Drobiarstwa i Pszczelnictwa
- O koniach prawie wszystko - Katedra Hodowli Koni i Jeździectwa
- Co wiesz o swoim psie? - Katedra Hodowli Koni i Jeździectwa
- A może papieroska??? - Katedra Dobrostanu Zwierząt i Doświadczalnictwa
- Jak zajrzeć rybie w metrykę? – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Co wiesz o kawiorze? – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Gdzie jest Nemo? – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Perełka naszych wód – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Skąd się biorą ryby w wodzie? – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Po pierwsze nie szkodzić, po drugie pomagać, czyli jak skutecznie chronić ryby? – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Obce inwazyjne gatunki ryb w naszych rzekach i jeziorach – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Świat naszych zmysłów – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
- Dobra ryba, czyli jaka? – Katedra Ichtiologi i Akwakultury
Zainteresowane współpracą Szkoły prosimy o kontakt w celu ustalenia terminu i tematyki zajęć.
Osoba do kontaktu: dr Kamil Oleński, e-mail: kamel@uwm.edu.pl