Praktyka dla nauki - czyli spotkanie z przedstawicielami firmy "PROSPER" Sp. z o.o.
W dniu 10 kwietnia 2018 roku Wydział Bioinżynierii Zwierząt odwiedzili przedstawiciele firmy "PROSPER" Sp. z o.o. z Łukty, którą reprezentowali Pan mgr inż. Piotr Malinowski- członek Zarządu i Dyrektor techniczny oraz młodszy specjalista ds. systemów jakości – Pan mgr inż. Michał Typa.
W spotkaniu z przedstawicielami firmy "PROSPER" udział wzięli słuchacze I roku MSU Wydziału Bioinżynierii Zwierząt realizujący specjalność Kształtowanie jakości surowców zwierzęcych oraz pracownicy Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych. Firma Usługowo-Handlowa „Prosper" Sp. z o.o. od blisko 28 lat zajmuje się skupem i ubojem indyków rzeźnych oraz porcjowaniem tuszek i sprzedażą uzyskiwanych elementów handlowych. Od początku istnienia Zarząd Firmy kładł nacisk na wysoką jakość produkowanego wyrobu, wielokrotnie modernizując linię technologiczną oraz pomieszczenia produkcyjne zakładu. Aktualnie warunki zakładu produkcyjnego przewyższają rygorystyczne wymogi Unii Europejskiej w zakresie produkcji, ochrony środowiska i bezpieczeństwa produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Potwierdzeniem ciągłego doskonalenia technologii w dążeniu do najwyższej jakości produktu jest wdrożenie w Zakładach norm z rodziny ISO (9001:2008 oraz ISO 22000:2005) a także międzynarodowych standardów - BRC Food i IFS.
W trakcie spotkania przedstawiciele firmy zaprezentowali informacje o historii firmy, jej aktualnym profilu działalności oraz kwestiach produkcji mięsa indyczego wysokiej jakości. Ponadto przedstawili możliwości odbywania praktyk oraz perspektyw zatrudnienia w przedsiębiorstwie.