Projekt B+R finansowany ze środków FENG SMART

Wydział Bioinżynierii Zwierząt

Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

realizuje projekt pt.:

"Opracowanie nowych rozwiązań technologicznych w zakresie komponentów białkowych z roślin strączkowych oraz w zakresie pasz dla ryb oraz wdrożenie innowacyjnej technologii w obszarze premiksów"


KIEROWNIK PROJEKTU
dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM
JEDNOSTKA REALIZUJĄCA:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Bioinżynierii Zwierząt (Partner)
Lider: BIOFEED Sp. z o.o.
KONKURS: NCBR FENG SMART
ROZPOCZĘCIE PROJEKTU: 2025-03-11
ZAKOŃCZENIE PROJEKTU: 2025-10-31
STATUS PROJEKTU: Projekt w realizacji
OPIS PROJEKTU:
Projekt realizowany przez konsorcjum powołane przez spółkę Biofeed (Lider) oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Partner). Konsorcjanci wspólnie realizują Moduł B+R, natomiast pozostałe moduły będą realizowane samodzielnie przez Lidera.
Projekt obejmuje realizację 4 modułów - B+R, wdrożenie innowacji, cyfryzację oraz internacjonalizację.
Celem modułu B+R jest opracowanie przełomowej, kompleksowej technologii pozyskiwania wysokowartościowego białka z roślin strączkowych (bobik, łubin). Opracowany zostanie też substytut mączki rybnej oparty na nasionach roślin strączkowych poddanych zabiegom zwiększającym ich wartość odżywczą i innych komponentach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W ramach zabiegów technologicznych poszukiwane będą metody pozwalające na uzyskanie frakcji nasion roślin o największej zawartości białka i możliwie najmniejszej zawartości związków antyżywieniowych.
Opracowana zostanie również technologia produkcji pasz dla ryb (karpi i pstrągów) wykorzystująca nasiona roślin strączkowych poddane modyfikacjom zwiększającym ich wartość odżywczą.
Celem modułu Wdrożenie innowacji jest wprowadzenie udoskonalonej technologii produkcji premiksów poprzez zastosowanie procesu granulowania i otoczkowania, co pozwoli znacząco zwiększyć efektywność stosowania premiksów. Zastosowanie w produkcji innowacyjnej technologii poprawi bezpieczeństwo produkcji i stosowania produktu z uwagi na zmniejszenie narażenia ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego na substancje pyliste oraz ograniczy straty istotnych dla jakości produktu składników pylistych.
W ramach modułu Internacjonalizacja przewidywane jest uzyskanie ochrony patentowej dla rozwiązań opracowanych w ramach modułu B+R, natomiast realizacja modułu Cyfryzacja pozwoli na wprowadzenie ważnych usprawnień w procesie biznesowym w zakresie dystrybucji produktów.