Bioinżynieria produkcji żywności
ZASADY REALIZACJI PRAKTYKI
Studenci zobowiązani są do odbycia praktyki kierunkowej w łącznym wymiarze 8 tygodni. Studentom studiów stacjonarnych w ramach praktyki kierunkowej rozliczana jest obowiązkowa 7-dniowa praktyka śródsemestralna, realizowana w laboratoriach analitycznych i zwierzęcych Wydziału Bioinżynierii Zwierząt.
Praktyka kierunkowa realizowana jest w okresie wakacyjnym w dwóch etapach. Pierwsze 4 tygodnie realizowane są w gospodarstwie rolno-hodowlanym zajmującym się produkcją zwierzęcą ukierunkowaną na produkcję mleka, mięsa wieprzowego lub wołowego, drobiu, jaj, miodu, skór, wełny i in. Kolejne 4 tygodnie realizowane są w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych i innych podmiotach związanych z gospodarką żywnościową:
Praktyka kierunkowa realizowana jest w okresie wakacyjnym w dwóch etapach. Pierwsze 4 tygodnie realizowane są w gospodarstwie rolno-hodowlanym zajmującym się produkcją zwierzęcą ukierunkowaną na produkcję mleka, mięsa wieprzowego lub wołowego, drobiu, jaj, miodu, skór, wełny i in. Kolejne 4 tygodnie realizowane są w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych i innych podmiotach związanych z gospodarką żywnościową:
- zakłady przetwórstwa mięsnego i ubojnie,
- zakłady przetwórstwa mleczarskiego,
- wytwórnie pasz,
- instytucje zajmujące się handlem i obrotem produktów żywnościowych,
- laboratoria analityczne, badawcze, kontroli jakości i certyfikacji, jednostki doradcze i projektowe, ośrodki badawczo-rozwojowe, administracja rządowa i samorządowa.
Celem praktyki zawodowej jest zapoznanie studenta z:
- organizacją i zarządzaniem gospodarstwem rolnym oraz przedsiębiorstwem rolno-spożywczym,
- podstawowymi procesami technologicznymi i ich wpływem na jakość surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego,
- projektowaniem technologicznym i projektowaniem nowych wyrobów,
- wpływem właściwości surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na kształtowanie jakości gotowych produktów żywnościowych,
- sposobami przetwarzania, utrwalania i przechowywania surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w celu zachowania ich jakości, przedłużenia trwałości i zmniejszenia strat,
- przepisami normalizacyjnymi i prawnymi regulującymi kwestie jakości produktów żywnościowych wprowadzanych do obrotu,
- systemami zarządzania jakością.
Sczegółowych informacji na temat zasad realizacji praktyki udziela:
prof. dr hab. Jan Miciński - Pełnomocnik Dziekana ds. Praktyk
Katedra Hodowli Owiec i Kóz
tel.: 89 523 38 64 lub 662 377 882
e-mail: jan.micinski@uwm.edu.pl