Zootechnika
ZASADY REALIZACJI PRAKTYKI NA STUDIACH PIERWSZEGO STOPNIA
(STUDIA STACJONARNE I NIESTACJONARNE)
(STUDIA STACJONARNE I NIESTACJONARNE)
Studenci zobowiązani są do odbycia praktyki zawodowej w łącznym wymiarze 8 tygodni. Studentom studiów stacjonarnych w ramach praktyki kierunkowej rozliczana jest obowiązkowa 7-dniowa praktyka śródsemestralna, realizowana w laboratoriach analitycznych i zwierzęcych Wydziału Bioinżynierii Zwierząt.
Praktyka zawodowa realizowana jest w okresie wakacyjnym w formie praktyki kierunkowej i specjalnościowej. Studenci realizują praktykę kierunkową w wymiarze 6 tygodni, a następnie praktykę specjalnościową w wymiarze 2 tygodni, które są wydzielone z praktyki kierunkowej. Program praktyki kierunkowej uwzględnia co najmniej 2 gatunki zwierząt.
Celem praktyki kierunkowej jest zapoznanie studenta z:
- strukturą organizacyjną gospodarstwa,
- działami produkcji zwierzęcej oraz obiektami zootechnicznymi, w których prowadzony jest chów i hodowla zwierząt,
- działami produkcji roślinnej, szczególnie pod kątem bazy paszowej,
- działem ekonomicznym,
- organizacją procesów produkcyjnych,
- zarządzaniem i kierowaniem gospodarstwem i przedsiębiorstwem,
- problematyką społeczno-gospodarczą gospodarstwa, przedsiębiorstwa oraz regionu.
Celem praktyki specjalnościowej jest nabycie praktycznych umiejętności zawodowych zgodnych z wybraną specjalnością.
ZASADY REALIZACJI PRAKTYKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA
(STUDIA STACJONARNE I NIESTACJONARNE)
Studenci realizujący studia stacjonarne i niestacjonarne drugiego stopnia - magisterskie na kierunku zootechnika są zobowiązani do odbycia praktyki zawodowej w łącznym wymiarze 4 tygodni. Przedmiot praktyki powinien odpowiadać charakterowi studiów na kierunku zootechnika oraz być związany z realizowanym przez studenta kształceniem specjalnościowym prowadzonym w ramach studiów drugiego stopnia. Praktyka zawodowa na studiach drugiego stopnia na kierunku zootechnika jest realizowana na 1 lub 2 semestrze studiów (rozliczenie praktyki następuje w 2 semestrze). Wynika to z tego, że elementem praktyki może być zebranie materiału empirycznego do pracy dyplomowej. W związku z tym termin odbywania praktyki jest ustalany indywidualnie w odniesieniu do każdego dyplomanta, zależnie od tematu pracy oraz programu i zakresu badań. Określenie terminu praktyki odbywa sie w uzgodnieniu z Kierownikiem Wydziałowej Pracowni Szkolenia Praktycznego przy współpracy z promotorem pracy dyplomowej i przedstawicielem podmiotu, w którym będzie realizowana praktyka.
Praktykę studenci odbywają w gospodarstwach rolno-hodowlanych zajmujących się produkcją zwierzęcą, przedsiębiorstwach rolno-spożywczych i innych podmiotach związanych z gospodarką żywnościową, takich jak: zakłady przetwórstwa mięsnego i ubojnie, zakłady przetwórstwa mleczarskiego, wytwórnie pasz, instytucje zajmujące się handlem i obrotem produktów żywnościowych, laboratoria: analityczne, badawcze, kontroli jakości i certyfikacji, jednostki doradcze i projektowe, ośrodki badawczo-rozwojowe, a także w administracji rządowej i samorządowej.
Praktyka kierunkowa ma charakter czynnościowy i organizacyjno-funkcyjny. Oznacza to, że w czasie całego jej trwania studenci zobowiązani są do wykonywania zleconych im prac. Student w okresie praktyki powinien wykonywać pracę według struktury zatrudnienia przyjętej w podmiocie, w którym jest realizowana praktyka, zapoznając się z jego działami. Kolejność zlecenia pracy studentom do wykonania w poszczególnych działach, należy do Zakładowego Opiekuna Praktyk, który zapewnia prawidłową realizację programu praktyk.
Treści kształcenia:
Zapoznanie się ze strukturą organizacyjną, sposobem zarządzania oraz kierunkami prowadzonej działalności (produkcji, usług i in.) oraz efektami ekonomiczno-finansowymi podmiotu, w którym jest realizowana praktyka. Bezpośredni udział w procesach związanych z działalnością podmiotu, w którym jest realizowana praktyka, w celu nabycia praktycznych umiejętności zawodowych zgodnych z realizowaną specjalnością w ramach studiów drugiego stopnia.
Praktykę studenci odbywają w gospodarstwach rolno-hodowlanych zajmujących się produkcją zwierzęcą, przedsiębiorstwach rolno-spożywczych i innych podmiotach związanych z gospodarką żywnościową, takich jak: zakłady przetwórstwa mięsnego i ubojnie, zakłady przetwórstwa mleczarskiego, wytwórnie pasz, instytucje zajmujące się handlem i obrotem produktów żywnościowych, laboratoria: analityczne, badawcze, kontroli jakości i certyfikacji, jednostki doradcze i projektowe, ośrodki badawczo-rozwojowe, a także w administracji rządowej i samorządowej.
Praktyka kierunkowa ma charakter czynnościowy i organizacyjno-funkcyjny. Oznacza to, że w czasie całego jej trwania studenci zobowiązani są do wykonywania zleconych im prac. Student w okresie praktyki powinien wykonywać pracę według struktury zatrudnienia przyjętej w podmiocie, w którym jest realizowana praktyka, zapoznając się z jego działami. Kolejność zlecenia pracy studentom do wykonania w poszczególnych działach, należy do Zakładowego Opiekuna Praktyk, który zapewnia prawidłową realizację programu praktyk.
Treści kształcenia:
Zapoznanie się ze strukturą organizacyjną, sposobem zarządzania oraz kierunkami prowadzonej działalności (produkcji, usług i in.) oraz efektami ekonomiczno-finansowymi podmiotu, w którym jest realizowana praktyka. Bezpośredni udział w procesach związanych z działalnością podmiotu, w którym jest realizowana praktyka, w celu nabycia praktycznych umiejętności zawodowych zgodnych z realizowaną specjalnością w ramach studiów drugiego stopnia.
Celem praktyki jest:
- poznanie zasad funkcjonowania różnych podmiotów i instytucji oraz poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach,
- poszerzenie wiedzy z zakresu studiowanego kierunku i specjalności,
- zdobycie praktycznej znajomości zagadnień związanych z wybraną specjalnością,
- rozwijanie umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej w warunkach produkcyjnych,
- przygotowanie do samodzielnej pracy i uzmysłowienie odpowiedzialności za powierzone zadania,
- kształtowanie umiejętności niezbędnych w realizacji pracy dyplomowej (m.in. analitycznych, organizacyjnych, pracy zespołowej),
- poznanie własnych możliwości na rynku pracy,
- nawiązanie kontaktów zawodowych, umożliwiających wykorzystanie ich w momencie poszukiwania pracy (aktywizacja studenta na rynku pracy),
- identyfikacja z zawodem.
Sczegółowych informacji na temat zasad realizacji praktyki udziela:
prof. dr hab. Jan Miciński - Pełnomocnik Dziekana ds. Praktyk
Katedra Hodowli Owiec i Kóz
tel.: 89 523 38 64 lub 662 377 882
e-mail: jan.micinski@uwm.edu.pl
prof. dr hab. Jan Miciński - Pełnomocnik Dziekana ds. Praktyk
Katedra Hodowli Owiec i Kóz
tel.: 89 523 38 64 lub 662 377 882
e-mail: jan.micinski@uwm.edu.pl