Realizowane przedmioty

Wykaz przedmiotów realizowanych w Katedrze Rybactwa 

Kierunek studiów: Rybactwo

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: I stopnia (inżynierskie)

Lp

Przedmiot

Koordynator przedmiotu/prowadzący zajęcia

1.

Propedeutyka rybactwa

dr inż. Krzysztof Kozłowski

2.

Technologia informacyjna

dr inż. Anna Wiśniewska

3.

Systematyka ryb

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

4.

Biologia komórki

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.

5.

Anatomia i embriologia ryb

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.

6.

Dobrostan organizmów wodnych

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

7.

Biologia ryb

dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

8.

Fizjologia ryb

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.

9.

Systemy informacji przestrzennej w gospodarce rybackiej

dr hab. inż. Jarosław Król, prof. UWM

10.

Rozród ryb

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.

11.

Rybactwo jeziorowe i rzeczne

prof. dr hab. inż. Andrzej Mamcarz, prof. zw.

12.

Wylęgarnictwo i podchów ryb

prof. dr hab. inż. Andrzej Mamcarz, prof. zw.

13.

Choroby ryb

dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM

14.

Hydrotechnika rybacka

dr inż. Mariusz Szmyt

15.

Paszoznawstwo i żywienie ryb

dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM/

dr inż. Mariusz Szmyt

16.

Toksykologia

dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM

17.

Urządzenia do przemysłowej produkcji ryb

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

18.

Rekreacyjne użytkowanie wód

dr hab. inż. Andrzej Skrzypczak, prof. UWM/

dr inż. Katarzyna Targońska

19.

Chów i hodowla ryb

dr inż. Mariusz Szmyt

20.

Technika połowu ryb

dr inż. Krzysztof Kozłowski

21.

Technologia przetwórstwa ryb

dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM/

dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

22.

Seminaria dyplomowe

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

23.

Informatyka w rybactwie

dr inż. Anna Wiśniewska

24.

Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych Advance - Bazy Danych (ECDL-A-BD)

dr inż. Anna Wiśniewska

25.

Etologia ryb

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

26.

Produkcja żywego pokarmu

dr inż. Katarzyna Targońska

27.

Role of fish in biomedical research

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

28.

Genetyka ryb

prof. dr hab. inż. Dorota Fopp-Bayat, prof. zw.

29.

Epidemiologia środowiskowa

dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM

30.

Gatunki obce i inwazyjne w ichtiofaunie Polski

dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

31.

Ocena jakości środowiska wodnego na podstawie ichtiofauny

dr inż. Krzysztof Kozłowski

32.

Awifauna ekosystemów lądowych i wodno-lądowych

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

33.

Akwakultura zachowawcza

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

34.

Podstawy ochrony raków

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

35.

Praktyka hodowlana 1

dr inż. Krzysztof Kozłowski

36.

Praktyka hodowlana 2

dr inż. Mariusz Szmyt

37.

Praca dyplomowa inżynierska

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.,  prof. dr hab. inż. Dorota Fopp-Bayat, prof. zw., dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM, dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM, dr hab. inż. Jarosław Król, prof. UWM, prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk, prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw., dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska, dr inż. Krzysztof Kozłowski, dr inż. Mariusz Szmyt, dr inż. Katarzyna Targońska, dr inż. Anna Wiśniewska

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: II stopnia (magisterskie)

Lp.

Przedmiot

Koordynator przedmiotu/prowadzący zajęcia

1.

Doświadczalnictwo i statystyka w badaniach ichtiologicznych

dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM

2.

Bioasekuracja w hodowli organizmów wodnych

dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM

3.

Ichtiologia stosowana

dr hab. inż. Bogdan Wziątek/ dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

4.

Zarys akwakultury ryb

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

5.

Akwakultura zwierząt bezkręgowych

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

6.

Akwarystyka słodkowodna

prof. dr hab. inż. Andrzej Mamcarz, prof. zw.

7.

Choroby bezkręgowców wodnych

Dr wet. Piotr Gomułka, prof. UWM

8.

Hodowla ryb w sadzach oświetlonych

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

9.

Marketing i technologia informacyjna

dr hab. Konrad Turkowski, prof. UWM/

dr inż. Anna Wiśniewska

10.

Polityka UE w rybactwie i ochronie środowiska

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

11.

Akwakultura ryb zimnolubnych

dr inż. Mariusz Szmyt

12.

Akwakultura ryb morskich

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

13.

Akwakultura ryb ciepłolubnych i tropikalnych

dr inż. Krzysztof Kozłowski

14.

Akwarystyka morska

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

15.

Larwikultura

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

16.

Wpływ akwakultury na środowisko

prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk

17.

Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych Advance - Bazy Danych (ECDL-A-BD)

dr inż. Anna Wiśniewska

18.

Język angielski w rybactwie i akwakulturze

dr hab. inż. Jarosław Król, prof. UWM

19.

Postępy w intensywnej i środowiskowo - akceptowanej akwakulturze

dr hab. inż. Jarosław Król, prof. UWM

20.

Metody znakowania ryb

dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

21.

Ogrody wodne

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

22.

Terrarystyka

dr inż. Katarzyna Targońska

23.

Aquarium plant production

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

24.

Wędkarstwo

dr hab. inż. Bogdan Wziątek

25.

Seminaria dyplomowe

dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM

26.

Specjalistyczna praktyka produkcyjna 

dr inż. Mariusz Szmyt

27.

Praca dyplomowa inżynierska

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.,  prof. dr hab. inż. Dorota Fopp-Bayat, prof. zw., dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM, dr hab. inż. Piotr Hliwa, prof. UWM, dr hab. inż. Jarosław Król, prof. UWM, prof. dr hab. inż. Dariusz Kucharczyk, prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw., dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska, dr inż. Krzysztof Kozłowski, dr inż. Mariusz Szmyt, dr inż. Katarzyna Targońska, dr inż. Anna Wiśniewska

Kierunek studiów: Turystyka i rekreacja

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: I stopnia (licencjackie)

Lp

Przedmiot

Koordynator przedmiotu/prowadzący zajęcia

1.

Technologie informacyjne

prof. dr hab. inż. Dorota Fopp-Bayat, prof. zw.

2.

Systemy informacji przestrzennej z elementami kartografii

dr inż. Anna Wiśniewska

3.

Fizjologia człowieka z elementami pierwszej pomocy przedmedycznej

dr hab. Jarosław Jaszczur – Nowicki, prof. UWM/

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.

4.

Systemy informatyczne w turystyce i rekreacji

dr inż. Anna Wiśniewska

5.

Technologie żywności

dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM/ dr inż. Krzysztof Kozłowski, dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

6.

Żywienie człowieka

dr hab. Jarosław Jaszczur – Nowicki, prof. UWM/ dr hab. inż. Katarzyna Mierzejewska

7.

Niebezpieczne organizmy wodne

prof. dr hab. inż. Krystyna Demska-Zakęś, prof. zw.

8.

Stawowe gospodarstwo agroturystyczne

dr inż. Mariusz Szmyt

9.

Turystyka ekstremalna

dr inż. Katarzyna Targońska

10.

Zwierzęta w turystyce i rekreacji

dr inż. Katarzyna Targońska

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: II stopnia (magisterskie)

Lp

Przedmiot

Koordynator przedmiotu

1.

Technologia informacyjna i metody statystyczne w turystyce

dr inż. Anna Wiśniewska

2.

Fotografia krajoznawcza

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

3.

Ogrody wodne

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

4.

Turystyka ornitologiczna

prof. dr hab. inż. Roman Kujawa, prof. zw.

Kierunek studiów: Inżynieria środowiska

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: I stopnia (inżynierskie)

Lp.

Przedmiot

Koordynator przedmiotu

1.

Komputerowe wspomaganie projektowania - aplikacja ArCADia- IntelliCAD (IntelliCAD)

dr inż. Anna Wiśniewska

2.

Systemy informacji geograficznej

dr hab. inż. Jarosław Król, prof. UWM

3.

Technologia informacyjna

prof. dr hab. inż. Dorota Fopp-Bayat, prof. zw.