MENU |
|
|
STRONA GŁÓWNA
PUBLIKACJE 2004 |
1. Wajda S., Daszkiewicz T., Wajda M., 2004. Quality of pig carcasses belonging to different classes in the EUROP grading system. Animal Science Papers and Reports, vol. 22(2004), no. 4, 569-576. 2. Winarski R., Wajda S., Borzuta K., 2004. The use of longissimus dorsi muscle measurements in assessing meat content of pig carcasses. Animal Science Papers and Reports, vol. 22(2004), no. 4, 577-585. 3. Wajda S., Daszkiewicz T., Borzuta K., Grześkowiak E. 2004. Carcass traits, meat quality and fatty acid profile of backfat in fatteners fed diet supplemented with the APC premix. Animal Science Papers and Reports, vol. 22(2004), sup.3: 211-217. 4. Daszkiewicz T., Wajda S. 2004. Selected parametres of pig carcasses of different weight groups. Animal Science Papers and Reports, vol. 22(2004), sup.3: 219-227. 5. Daszkiewicz T., Wajda S., 2004. Percentages of the most valuable elements in pork carcasses from different EUROP classes, graded with four devices. Annals of Animal Science, vol. 4 No 1 (2004): 23-31. 6. Wajda S., Daszkiewicz T., Piotrowski J., 2004. Podstawowy skład chemiczny mięsa buhajków pochodzących po buhajach ras mięsnych i od krów rasy cb. Acta Scientiarum Polonorum, Zootechnica 3(2), 133-140. 7. Wajda S., Daszkiewicz T., Matusevičius P. 2004. The quality of meat from the carcasses of bulls from crossing polish black-and-white cows with limousine bulls classified into the different classes in the EUROP system. Veterinarija ir Zootechnika T. 27(49): 106-110. 8. Wajda S., Daszkiewicz T., Wajda M., 2004. Jakość mięsa wieprzowego pochodzącego z tusz zakwalifikowanych do różnych klas w systemie EUROP. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny 15: 253-254. 9. Daszkiewicz T., Wajda S., 2004. Wybrane cechy wartości rzeźnej tusz tuczników o różnej masie ciała. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny 15: 254-255. 10.Winarski R., Wajda S., Borzuta K., 2004. Przydatność pomiarów mięśnia najdłuższego grzbietu do szacowania mięsności tusz wieprzowych. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny 15: 255-256. 11.Wajda S., Daszkiewicz T., Borzuta K., Grześkowiak E., 2004. Jakość tuszy i mięsa oraz poziom kwasów tłuszczowych w słoninie tuczników żywionych paszą z dodatkiem premiksu APC. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny 15: 271-272. 12.Wajda S., Winarski R., Borzuta K., 2004. Przydatność pomiarów grubości słoniny do szacowania udziału mięsa w tuszach wieprzowych. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodwlanego 72 z. 2: 177-184. 13.Wajda S., Daszkiewicz T., Borzuta K., 2004. Jakość mięsa wieprzowego pochodzącego z tusz o różnej masie. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodwlanego 72 z. 2: 185-191. 14.Grześkowiak E., Lisiak D., Borys A., Wajda S., Winarski R., Strzelecki J., 2004. Wartość rzeźna różnych genotypów świń z zaplecza surowcowego północno-wschodniej Polski. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XLI: 7-12. 15.Borzuta K., Radmussen M.K., Borys A., Lisiak D., Olsen Eli Vibeke, Strzelecki J., Kien S., Winarski R., Piotrowski E., Grześkowiak E., 2004. Opracowanie równań regresji do szacowania mięsności tusz wieprzowych za pomocą urządzeń Ultra-Fom 300 i CGM. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XLI: 95-108. 16.Wajda S., Daszkiewicz T., Winarski R., Borzuta K., 2004. Współzależności między zawartością tłuszczu śródmięśniowego a składem tkankowym tusz wieprzowych. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XLI: 119-129. 17.Daszkiewicz T., Wajda S., 2004. Analiza podstawowego składu chemicznego i marmurkowatości mięsa buhajków o różnej zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, T. XLI: 155-162. 18.Daszkiewicz T., Kondratowicz J., Grabowska K., 2004. Aktualne poglądy na temat pojęcia jakości mięsa. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 71-77. 19.Śmiecińska K., Wajda S., 2004. Jakość mięsa jałówek ubijanych po różnym czasie przetrzymywania przed ubojem. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 91-97. 20.Wajda S., Daszkiewicz T., 2004. Jakość mięsa tuczników pogłowia masowego ubijanych w okresie letnim i zimowym. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 99-103. 21.Wajda S., 2004. Stan i możliwości wzrostu produkcji kulinarnego mięsa wołowego w Polsce. Biuletyn Informacyjny Instytutu Zootechniki. XII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane 29.III-2.IV.2004r., s. 41-46. 22.Wajda S., Daszkiewicz T., Tratwal Z., Borzuta K., Puchalska D., 2004. Jakość mięsa i poziom kwasów tłuszczowych w słoninie. Gospodarka Mięsna 4: 32-35. 23.Wajda S., 2004. Wykorzystanie klasyfikacji tusz wołowych do rozliczeń z producentami żywca. Gospodarka Mięsna 5:26-30. 24.Lisiak D., Borzuta K., Rogalski J., Winarski R., 2004. Badania porównawcze aparatów do klasyfikacji tusz wieprzowych. Gospodarka Mięsna 11: 32-35. 25.Wajda S., Daszkiewicz T., Piotrowski J., 2004. Fattening results and carcass dressing percentage of young bulls from black-and-white cows and after charolaise and simental bulls. Cборник научных трудов “Ceльское хозяйство – проблемы и перспективы” Grodno. T. 3, cz..4: 101-104. 26.Wajda S., 2004. Wyższe będą ceny wołowiny po wejściu Polski do struktur Unii Europejskiej. Poradnik. Ogólnopolski Informator Masarski, marzec 2004r., 23-24. 27.Wajda S,. 2004. Konferencja – Warsztaty pt.: „ Dostosowanie systemu klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych w Polsce do wymogów Unii Europejskiej” organizowana przez IPMiT w Warszawie, Dział Surowcowo-Inżynieryjny w Poznaniu; 4-5 luty 2004r. Referat pt.: „Wykorzystanie klasyfikacji tusz wołowych jako podstawy do rozliczeń z producentami żywca”. 28.Denaburski J., T. Bąk, P. Matusevicius, 2004. Relationships between the turnover before slaghter, welfare and the occurrence of defective DFD type meat in cattle. Polish Journal of Veterinary Sciences, Vol. 7, No 1: 67-73. 29.Denaburski J., T. Bąk, 2004. Las causas más importantes de las perdidas durante la cría y el transporte antes del sacriifiicio. Avances en tecnologia porcina 1(10): 21-38. 30.Daszkiewicz T., Denaburski J., F. S. Cidoncha, 2004. Efecto de la grasa intramuscular sobre la calidad sensorial de la carne. Avances en tecnologia porcina 1(7-8): 4-12.Denaburski J., Bąk T., Daszkiewicz T., 2004, Częstość zakupu wybranych gatunków mięsa przez studentów. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 79-83. 31.Denaburski J., Daszkiewicz T., Bąk T., 2004. Częstość zakupu i wydatki ponoszone przez studentów na zakup wędlin i wyrobów wędliniarskich. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 85-89. 32.Kondratowicz J., Matusevičius P., Stankevičiene M., Stankevičius H., Baranauskas S., 2004. Feed Influence on Pork Quality and Storage Technology. Scientific journal „Vagos” Nr 65(18):24-29. 33.Kondratowicz J., Matusevičius P., Stankevičiene M., Stankevičius H. 2004. Effects of different methods of storage on the quality of pork. Veterinarija ir Zootechnika, t 27 (49): 87-90. 34.Kondratowicz J., 2004. Wpływ czasu przechowywania chłodniczego w atmosferze gazów kontrolowanych i powietrzu atmosferycznym na kształtowanie jakości mięsa kurcząt brojlerów. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 113-119. 35.Kondratowicz J., Skibniewska K., Daszkiewicz T. 2004. Zastosowanie skroplonego dwutlenku węgla w przechowalnictwie produktów żywnościowych. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 105-111. 36.Skibniewska K., Smoczyński S., Kondratowicz J., Parmańczuk A. 2004. Zawartość fosforu całkowitego i jego frakcji wolnej w wędlinach wieprzowych z rynku olsztyńskiego. Towaroznawstwo żywności i przedmiotów użytku. UWM Olsztyn, s. 121-127. 37.Kondratowicz J., Chwastowska I. 2004. Przyszłościowe technologie zastosowania skroplonych gazów w przemyśle spożywczym a jakość żywności. Towaroznawstwo wobec integracji z Unią Europejską. Monografie. Politechnika Radomska – PAN, s. 674-679. 38.Kondratowicz J., 2004. Technologiczne aspekty procesu rozmrażania a jakość mięsa. Ogólnopolski Informator Masarski. Wrzesień 2004, s. 45-49. 39.Daszkiewicz T., 2004. Przeobrażenia zaplecza surowcowego jednej ze spółdzielni mleczarskich w centralnej Polsce w okresie wprowadzania zmian w normie dla mleka surowego do skupu. Przegląd Hodowlany 1: 4-6.
|