MENU 

DYDAKTYKA

STRONA GŁÓWNA

HISTORIA

Pracownicy

PROBLEMATYKA BADAWCZA

OFERTA   USŁUGOWO - BADAWCZA

DYDAKTYKA

PUBLIKACJE

LINKI


 

Przedmioty realizowane w Katedrze na kierunku Zootechnika na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt:

  • Towaroznawstwo i ocena produktów zwierzęcych

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: klasyfikacja produktów żywnościowych; żywność wygodna specjalnego przeznaczenia; nowoczesne metody przechowywania surowców pochodzenia zwierzęcego; ocena jakości i metody konserwacji skór surowych; zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych; ocena jakości mięsa, tłuszczów i mleka surowego.

  • Przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego (fakultet)

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: dodatki funkcjonalne do żywności; systemy sterowania w produkcji żywności o gwarantowanej jakości; zagrożenia zdrowotne w produkcji żywności; uboczne artykuły uboju; rozbiór i wykrawanie; produkcja mięsa kulinarnego; produkcja kiełbas, wędzonek, wyrobów wędliniarskich i konserw; podstawowe procesy technologiczne w przetwórstwie mleka; główne kierunki zagospodarowania mleka; technologie produkcji wybranych produktów mlecznych; wymagania UE w zakresie produkcji mleka.

  • Metody konserwacji żywności

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: tradycyjne technologie zamrażania; kriogeniczne technologie schładzania i zamrażania; przechowywanie zamrażalnicze żywności; zmiany chemiczne i biochemiczne w zamrożonej żywności; technologie rozmrażania produktów żywnościowych; wysokie temperatury w utrwalaniu żywności; chemiczne metody w utrwalaniu żywności; nowoczesne technologie w przechowalnictwie i konserwacji żywności.

  • Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: stres i jego skutki u zwierząt rzeźnych; przygotowanie zwierząt rzeźnych do sprzedaży; transport zwierząt; dobrostan; zasady skupu zwierząt rzeźnych; obrót i handel produktami pochodzenia zwierzęcego; identyfikacja i znakowanie zwierząt.

  • Ocena i zagospodarowanie surowców pochodzenia zwierzęcego

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: metody oceny wartości rzeźnej zwierząt i surowców pochodzenia zwierzęcego; ocena poubojowa zwierząt rzeźnych; ocena chemiczna, fizykochemiczna i organoleptyczna mięsa i tłuszczu; wady jakościowe mięsa; ocena właściwości fizykochemicznych i sensorycznych mleka; ocena jakości cytologicznej i mikrobiologicznej mleka.

  • Przetwórstwo mleka

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: produkcja mleka spożywczego pasteryzowanego, UHT i sterylizowanego; obróbka termiczna mleka; wykorzystanie mikroflory w przetwórstwie mleka; produkcja napojów mlecznych, mleka zagęszczonego, mleka w proszku, masła, serów, lodów; zagospodarowanie produktów ubocznych przetwórstwa mleka; ocena jakości mleka i przetworów mlecznych; opakowania i opakowalnictwo mleka i jego przetworów.

  • Przetwórstwo mięsa

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: obróbka poubojowa tusz zwierząt rzeźnych; uboczne artykuły uboju; rozbiór tusz zwierząt rzeźnych; produkcja mięsa kulinarnego; produkcja wędlin, wędzonek, kiełbas, konserw pasteryzowanych i sterylizowanych; produkcja tłuszczów topionych.

 

 

Przedmioty realizowane w Katedrze na kierunku Towaroznawstwo na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt:

  • Giełdy towarowe

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: rozwój giełd towarowych na świecie i w Polsce; wspłózależności między giełdami towarowymi i pieniężnymi; organizacja i funkcjonowanie giełd towarowych; kontrakty terminowe; analiza fundamentalna; analiza techniczna; analiza różnych systemów inwestycyjnych; technika realizacji transakcji giełdowych; cykle giełdowe; ceny a wolumen obrotu.

  • Konserwacja surowców pochodzenia zwierzęcego

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: tradycyjne technologie zamrażania; kriogeniczne technologie schładzania i zamrażania; przechowywanie zamrażalnicze żywności; zmiany chemiczne i biochemiczne w zamrożonej żywności; technologie rozmrażania produktów żywnościowych; wysokie temperatury w utrwalaniu żywności; chemiczne metody w utrwalaniu żywności; nowoczesne technologie w przechowalnictwie i konserwacji żywności.

  • Opakowalnictwo i przechowalnictwo

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: opakowania z tworzyw papierniczych; opakowania metalowe; opakowania z folii aluminiowych; opakowania szklane; kody kreskowe; przechowalnictwo żywności opakowanej; maszyny pakujące; techniki pakowania produktów żywnościowych; techniki pakowania produktów mrożonych; nowe tendencje w opakowalnictwie żywności.

  • Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: stres i jego skutki u zwierząt rzeźnych; przygotowanie zwierząt rzeźnych do sprzedaży; transport zwierząt; dobrostan; zasady skupu zwierząt rzeźnych; obrót i handel produktami pochodzenia zwierzęcego; identyfikacja i znakowanie zwierząt.

  • Analiza surowców i przetworów pochodzenia zwierzęcego

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: rynek produktów pszczelich w Polsce i UE; zmiany fizyczne i chemiczne zachodzące podczas przechowywania i konfekcjonowania produktów pasiecznych; zanieczyszczenia biologiczne produktów pszczelich; pozostałości chemioterapeutyków w produktach pszczelich; nowoczesne metody oceny jakości tusz zwierząt rzeźnych; ocena sensoryczna produktów żywnościowych; metody analizy składu chemicznego żywności; podstawy spektrofotometrii absorpcyjnej; kolorymetria trójchromatyczna.

  • Towaroznawstwo mleka i przetworów mlecznych

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: charakterystyka towaroznawcza mleka spożywczego pasteryzowanego, mleka spożywczego UHT, napojów mlecznych fermentowanych, śmietanki i śmietany, masła i produktów masłopodobnych, mleka zagęszczonego słodzonego i niesłodzonego oraz mleka w proszku, serów, serków twarogowych, serów topionych, lodów.

  • Towaroznawstwo mięsa i przetworów mięsnych

- przedmiot obejmuje m.in. następujące treści nauczania: zasady uboju; metody głuszenia zwierząt rzeźnych; obróbka poubojowa tusz zwierząt rzeźnych; uboczne artykuły uboju; rozbiór tusz zwierząt rzeźnych; produkcja wędlin, wędzonek, kiełbas, konserw, tłuszczów topionych.