STRONA GŁÓWNA
HISTORIA
Pracownicy
PROBLEMATYKA BADAWCZA
OFERTA USŁUGOWO - BADAWCZA
DYDAKTYKA
PUBLIKACJE
LINKI
|
|
Oferta usługowo - badawcza Katedry obejmuje:
-
wdrażanie metod klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych w systemie
EUROP,
-
ustalanie optymalnych warunków obrotu przedubojowego bydła i trzody
chlewnej,
-
ocenę wartości rzeźnej zwierząt gospodarskich,
-
mrożenie żywności przy użyciu skroplonych gazów,
-
wyposażenie pracowni oraz
przygotowanie pracowników umożliwia wykonywanie badań w zakresie analizy
chemicznej, fizykochemicznej i sensorycznej mięsa, mleka i ich
przetworów, a także pasz. Pracownia świadczy usługi z tego zakresu innym
jednostkom Wydziału i Uczelni, a także podmiotom spoza Uniwersytetu.

W
Katedrze wykonuje się m.in.:
-
oznaczanie zawartości
azotu/białka metodą Kjeldahl’a z zastosowaniem analizatora Kjeltec 2200
System I firmy FOSS Tecator,
-
oznaczanie zawartości
tłuszczu metodą Soxhleta z zastosowaniem aparatu Soxtec System HT2 firmy
Tecator,
-
oznaczanie włókna surowego
półautomatycznym aparatem do ekstrakcji Fibertec System I firmy Tecator,
kwaśnego i obojętnego detergentowego błonnika, błonnika pokarmowego,
hemicelulozy, ligniny oraz pokrewnych składników w materiale roślinnym,
mieszankach paszowych itp.,
-
analizę mleka surowego
(krowiego, koziego, owczego, bawolego itd.) oraz mleka pasteryzowanego,
mleka UHT, śmietanki, śmietany i innych płynnych produktów mleczarskich.
Analizowane są tłuszcz, białko, laktoza, sucha substancja beztłuszczowa,
punkt zamarzania (wartość obliczana), z zastosowaniem automatycznego
urządzenia LactoStar firmy Funkie Dr-N Gerber,
-
ocenę
barwy mięsa w układzie CIELAB (L* a* b*) jednowiązkowym
spektrofotometrem UV-VIS z oprogramowaniem
Specord 30 firmy Analytik Jena AG
o zakresie długości fali od
300 do 1100 nm,
-
badanie właściwości
relogicznych przy użyciu maszyny wytrzymałościowej firmy INSTRON model
5542 z oprogramowaniem komputerowym Merlin,
-
badanie pH przy użyciu
miernika stacjonarnego inoLab pH Level 2 firmy WTW, lub przenośnego pH
340i firmy WTW.

|