MENU 

OFERTA USŁUGOWO - BADAWCZA

STRONA GŁÓWNA

HISTORIA

Pracownicy

PROBLEMATYKA BADAWCZA

OFERTA USŁUGOWO - BADAWCZA

DYDAKTYKA

PUBLIKACJE

LINKI

 


         Oferta usługowo - badawcza Katedry obejmuje:

  • wdrażanie metod klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP,

  • ustalanie optymalnych warunków obrotu przedubojowego bydła i trzody chlewnej,

  • ocenę wartości rzeźnej zwierząt gospodarskich,

  • mrożenie żywności przy użyciu skroplonych gazów,

  • wyposażenie pracowni oraz przygotowanie pracowników umożliwia wykonywanie badań w zakresie analizy chemicznej, fizykochemicznej i sensorycznej mięsa, mleka i ich przetworów, a także pasz. Pracownia świadczy usługi z tego zakresu innym jednostkom Wydziału i Uczelni, a także podmiotom spoza Uniwersytetu.

W Katedrze wykonuje się m.in.:

  • oznaczanie zawartości azotu/białka metodą Kjeldahl’a z zastosowaniem analizatora Kjeltec 2200 System I firmy FOSS Tecator,

  • oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Soxhleta z zastosowaniem aparatu Soxtec System HT2 firmy Tecator,

  • oznaczanie włókna surowego półautomatycznym aparatem do ekstrakcji Fibertec System I firmy Tecator, kwaśnego i obojętnego detergentowego błonnika, błonnika pokarmowego, hemicelulozy, ligniny oraz pokrewnych składników w materiale roślinnym, mieszankach paszowych itp.,

  • analizę mleka surowego (krowiego, koziego, owczego, bawolego itd.) oraz mleka pasteryzowanego, mleka UHT, śmietanki, śmietany i innych płynnych produktów mleczarskich. Analizowane są tłuszcz, białko, laktoza, sucha substancja beztłuszczowa, punkt zamarzania (wartość obliczana), z zastosowaniem automatycznego urządzenia LactoStar firmy Funkie Dr-N Gerber,

  • ocenę barwy mięsa w układzie CIELAB (L* a* b*) jednowiązkowym spektrofotometrem UV-VIS z oprogramowaniem Specord 30 firmy Analytik Jena AG o zakresie długości fali od 300 do 1100 nm,

  • badanie właściwości relogicznych przy użyciu maszyny wytrzymałościowej firmy INSTRON model 5542 z oprogramowaniem komputerowym Merlin,

  • badanie pH przy użyciu miernika stacjonarnego inoLab pH Level 2 firmy WTW, lub przenośnego pH 340i firmy WTW.