MENU |
|
|
STRONA GŁÓWNA
PUBLIKACJE 2002
|
1. Wajda S., P. Włodawiec, 2002. Produkować na rzeź buhajki czy wolce? Gospodarka Mięsna 4: 24-26. 2. Wajda S., S. Draus, J. Piotrowski, 2002. Projekt oceny na podstawie buhajów ras mięsnych przeznaczonych do krzyżowania z rasą cb. Biuletyn Informacyjny IZ, R. XL (2002), 2: 133-139. 3. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2002. Jakość mięsa buhajków rasy czarno-białej, limousine oraz mieszańców uzyskanych po buhajach rasy limousine i od krów rasy czarno-białej. Biuletyn Naukowy Nr 15:159-166. 4. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2002. Jakość mięsa z tusz tuczników zaliczonych do klasy E, U i R w systemie klasyfikacji EUROP. Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny 13: 31-35. 5. Wajda S., 2002. Wpływ żywienia, czynników genetycznych i środowiskowych na jakość mięsa. Biuletyn Naukowy Nr 16: 99-100. 6. Wajda S., T. Daszkiewicz, K. Śmiecińska, 2002. Wartość rzeźna i jakość mięsa jałówek rasy cb oraz mieszańców cb x limousine, ubijanych po różnym czasie przetrzymywania przed ubojem. Biuletyn Naukowy Nr 16: 101-102. 7. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2002. Zmiany jakości mięsa wołowego podczas 14-dniowego dojrzewania. Biuletyn Naukowy Nr 16: 75-76. 8. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2002. Slauggghter value and meat quality in heifers of different EUROP adiposity classes. Animal Science Papers and Reports, vol. 20, supl. 1: 23555-242. 9. Wajda S., 2002. Co dalej z klasyfikacją EUROP. Gospodarka Mięsna 7:12-13. 10. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2002. Skład chemiczny i pH mięsa jałówek o różnej zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Zeszyty Naukowe przeglądu Hodowlanego „Chów i hodowla bydła” 62: 227-234. 11. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2002. Wartość rzeźna i jakość mięsa krów czarno-białych skupowanych w systemie EUROP w ZM Morliny. Zeszyty Naukowe przeglądu Hodowlanego „Chów i hodowla bydła” 62: 235-242. 12. Wajda S., 2002. Znaczenie klasyfikacji żywca i tusz w kształtowaniu wartości rzeźnej trzody chlewnej i bydła. Materiały z krajowej konferencji nt.: „Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy”. Radom, październik 2002, s. 573-576. 13. Kondratowicz J., Bąk T., Matusevičius P. 2002. Einfluss der Zugabe vom Feltinjektion auf Chemische zusammensetzung und Physikochemische Merkmale das Pferdefleisches. das mit Verschiedenen Gefrierverfahren Behandelt Wurde. Veterinarija ir Zootechnika, t 17(39): 83-86. 14. Kondratowicz J., Matusevičius P. 2002. Use of low temperatures for food preservation. Veterinarija ir Zootechnika, t 17(39): 88-92. 15. Sobina I., Kondratowicz J. 2002. Biochemische und Physikochemische Anderungen von normalem Schweinefleisch und schadhaftem Schweinefleisch PSE und DFD, das 12 Monate lang bei Niedrigen temperaturen Gelagert und mit der Verwendung von Kohlenstoffdioxide gefroren Wurde. Veterinarija ir Zootechnika, t 17(39): 97-102. 16. Kondratowicz J. 2002. Changes in the weight and taste quality of horsemeat frozen by means of liquid carbon dioxide and the ventilation method during 6 – month cold storage. Pol. J. Natur. Sc. No 10(1): 187-195. 17. Kondratowicz J. 2002. Changes in the physicochemikal properties of normal quality, PSE and DFD pork depending on the freezing method and time of storage. Pol. J. Natur. Sc. No 12(3): 149-157. 18. Bąk T., Denaburski J. 2002. Evaluation of the quality of meat from fattening pigs classified according to the EUROP system at two meat plants in north-eastern Poland. Polish J. Food Nutr. Sci. vol. 11/52 No 2, pp. 55-60. 19. Denaburski J., T. Bąk. 2002. The most important causes for quantitative and qualitative losses during breeding and turnover before slaughtering of farm animals. Polish J. of Vet. Sci. vol. 5, No. 4, 269-275. 20. Bąk T., Denaburski J., Daszkiewicz T. 2002. The use of ultrasonic-linear technique for measuring the meat content of pork carcasses. Pol. J. Natur. Sc., No 10(1), 85-96. 21. Kondratowicz J., T. Bąk, J. Denaburski. 2002. Wpływ mrożenia kriogeniczno-owiewowego na jakość mięsa i tłuszczu wieprzowego w czasie zamrażalniczego przechowywania. Biuletyn Naukowy Nr 16: 77-78. 22. Bąk T., Denaburski J., 2002. Wyniki oceny mięsności tuczników uzyskane za pomocą różnych choirometrów. Prace i Materiały Zootechniczne. Zeszyt Specjalny 13, 7-15. 23. Denaburski J., Bąk T. 2002. Człowiek jako najważniejszy element w zapewnieniu dobrostanu zwierzętom gospodarskim. Humanistyka i Przyrodoznawstwo 7, 149-158. 24. Denaburski J., Bąk T. 2002. Kontrowersje wokół uboju rytualnego zwierząt gospodarskich. Humanistyka i Przyrodoznawstwo. 8, 131-138.
|