MENU |
|
|
STRONA GŁÓWNA
PUBLIKACJE 2003 |
1. Daszkiewicz T., Wajda S., Matusevičius P. 2003. Changing of beef quality in the process of storage. Veterinarija ir Zootechnika T. 21(43): 62-65. 2. Wajda S., Denaburski J., 2003. Pre-slaughter handling of pigs. Animal Science Papers and Reports, vol. 21, supl. 1: 173-181. 3. Borzuta K., Borys A., Grześkowiak E., Wajda S., Strzelecki J., Lisiak D., 2003. Zmienność wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników ze skupu letniego 2002r. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego T. XL: 5-11. 4. Winarski R., Wajda S., Borzuta K., 2003. Przydatność elementów uzyskanych z podziału tusz wieprzowych wg zasad stosowanych w Unii Europejskiej do szacowania składników tkankowych tusz. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego T. XL: 25-32. 5. Wajda S., Piotrowski J., Daszkiewicz T., 2003. Skład chemiczny mięsa buhajków pochodzących po różnych buhajach rasy limousine i od krów rasy cb. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 67: 157-162. 6. Daszkiewicz T., Wajda S., Bąk T., Matusevičius P., 2003. Jakość mięsa jałówek mieszańców ras czarno-białej x limousine w zależności od klasy otłuszczenia tuszy w systemie EUROP. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 68 z. 1: 275-282. 7. Wajda S., Daszkiewicz T., Piotrowski J., 2003. Właściwości fizyczno-chemiczne i sensoryczne mięsa buhajków mieszańców ras czarno-białej x limousine, pochodzących po różnych buhajach. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 68 z. 1: 283-288. 8. Daszkiewicz T., Wajda S., Bąk T. 2003. Tłuszcz śródmięśniowy a jakość konsumpcyjna mięsa. Gospodarka Mięsna, 2:26-29. 9. Wajda S., Daszkiewicz T., 2003. Porównanie wyników klasyfikacji tusz wieprzowych przeprowadzonej różnymi aparatami. Gospodarka Mięsna 4: 24-26. 10. Daszkiewicz T., Wajda S., 2003. Analiza klasyfikacji tusz wieprzowych. Gospodarka Mięsna 5:20-24. 11. Wajda S., Borzuta K., 2003. Dostosowanie klasyfikacji trzody chlewnej w Polsce do wymagań Unii Europejskiej w ramach programu PHARE. Wieś Jutra 3(56): 17-18. 12. Wajda S., Daszkiewicz T., 2003. Quality of meat from limousine bulls, black-and-white bulls and hybrids of limousine bulls and black-and-white cows. Cборник научных трудов “Ceльское хозяйство – проблемы и перспективы” Grodno. T. 1, cz..2: 103-106. 13. Daszkiewicz T., Wajda S., Śmiecińska K., 2003. Effects of pre-slaughter treatment of young bulls on the quality of their carcasses and meat. Cборник научных трудов “Ceльское хозяйство – проблемы и перспективы” Grodno. T. 1, cz..2: 107-109. 14. Daszkiewicz T., Wajda S., 2003. Percentages of the most valuable elements in pork carcasses from different EUROP classes, graded with four devices. Udział najcenniejszych elementów w tuszach wieprzowych różnych klas EUROP ustalonych czterema aparatami. Doniesienie. IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt.; „Wpływ czynników genetycznych i pozagenetycznych na jakość surowca wieprzowego”. Siedlce 24-25 kwietnia 2003r. s. 1-2. 15. Wajda S., 2003. Aktualna sytuacja i perspektywy rozwoju rynku żywca i mięsa wołowego. Szkolenie nt.: „Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego” Wrocław, 25-26 IV. 2003r. I 8-10.V. 2003r., SAPARD PL-6-02/00. 16. Grześkowiak E., Tratwal Z., Borzuta K., Wajda S., 2003. Wartość rzeźna oraz poziom kwasów tłuszczowych w słoninie grzbietowej tuczników czterorasowych żywionych paszą z dodatkiem premiksu APC. Trzoda Chlewna 8-9: 53-54. 17. Daszkiewicz T., Wajda S., 2003. Zmiany zachodzące we frakcjach azotu mięsa wołowego poddanego 14-dniowemu dojrzewaniu i ich związek z jego jakością kulinarną. Doniesienie. Konferencja Naukowa, Lublin 22-24.IX.2003. Wyd. AR w Lublinie, s. 44. 18. Wajda S., Daszkiewicz T., Mikołajczak J., 2003. Udział elementów kulinarnych i zasadniczych w tuszach buhajków zaliczonych do różnych klas w systemie EUROP. Konferencja Naukowa, Lublin 22-24.IX.2003. Wyd. AR w Lublinie, s. 69. 19. Wajda S., 2003. Wpływ systemów zapłaty za żywiec lub tusze na jakość wołowiny. Materiały konferencyjne nt.: „Hodowla i produkcja bydła mięsnego”. Krajowy Związek Hodowców Bydła Mięsnego, Międzynarodowe Targi Poznańskie; Polagra Farm 9.X.2003r., Poznań, s. 14-21. 20. Wajda S., 2003. Poradnik dla rolników – producentów żywca wołowego. Projekt SAPARD PL-6-02-00. Twigger Conferences Ltd. 21. Daszkiewicz T., Wajda S., 2003. Zmiany we frakcjach związków azotu i w jakości kulinarnej mięsa wołowego podczas jego 14-dniowego dojrzewania. „Żywność. Nauka Technologia Jakość” Kwartalnik Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Nr 4(37): 54-62. 22. Śmiecińska K., Wajda S., 2003. Wyniki opasu i wartość rzeźna jałówek rasy cb i jałówek mieszańców uzyskanych z krzyżowania krów rasy cb z buhajami Limousine. „Żywność. Nauka Technologia Jakość” Kwartalnik Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Nr 4(37): 403-412. 23. Śmiecińska K., Wajda S., 2003. The quality of meat of heifers and bullocks slaughtered after different period sof detention a slaughterhouse. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu w Grodnie: 97-104. 24. Wajda S., Daszkiewicz T., Mikołajczak J., 2003. Udział elementów kulinarnych i zasadniczych w tuszach buhajków zaliczonych do różnych klas w systemie EUROP. „Żywność. Nauka Technologia Jakość” Kwartalnik Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Nr 4(37): 419-425. 25. Wajda S., 2003. Czynniki kształtujące wartość rzeźną bydła oraz rasy bydła mięsnego w Polsce. Wykład. Szkolenie instruktorów klasyfikacji tusz wołowych i owczych. Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie. Poznań 23-25.IV.2003r. 26. Winarski R., 2003. Zasady klasyfikacji tusz owczych. Wykład. Szkolenie instruktorów klasyfikacji tusz wołowych i owczych. Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie. Poznań 23-25.IV.2003r. 27. Bąk T., Denaburski J., Kondratowicz J., Matusevičius P. 2003. Post – slaughter Evaluation of the Meat Content in Pig Carcasses. Part I. Veterinarija ir Zootechnika, t 21 (43): 48-52. 28. Bąk T., Denaburski J., Kondratowicz J., Matusevičius P. 2003. Post – slaughter Evaluation of the Meat Content in Pig Carcasses. Part II. Veterinarija ir Zootechnika, t 21(43): 53-58. 29. Denaburski J., Bąk T., Kondratowicz J. 2003. Analiza wybranych wskaźników wartości rzeźnej tuczników pochodzących z fermy przemysłowej. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 68(2): 199-209. 30. Kondratowicz J., Bąk T.,Denaburski J. 2003. Effect of cryogenic – ventilation freezing on the quality of pork during cold storage. Pol. J. Food Nutr. Sci., 12/53, No 1: 39-42. 31. Kondratowicz J., Bąk T., Denaburski J. 2003. Effect of cryogenic – ventilation freezing on the quality of pork during cold storage. Polish Journal of Food Nutrition Sciences, Zamówienie Feed info. com. Zasoby internetowe. Wydawnictwo http://www. feediufo. com /asp/scientific/science. 32. Kondratowicz J., Matusevičius P. 2003. Właściwości technologiczne mięsa wieprzowego zamrożonego przy użyciu ciekłego azotu i metodą owiewową w różnym czasie od uboju. Żywność (Żywność, Technologia, Jakość), Zeszyt specjalny, 4, 173 – 183. 33. Kondratowicz J., Kawałko P. 2003. Zmiany właściwości fizykochemicznych i mikrobiologicznych mięsa kurcząt brojlerów w zależności od metody i czasu przechowywania chłodniczego. Żywność (Żywność, Technologia, Jakość), Zeszyt specjalny, 4, 184 – 193. 34. Denaburski J., Saiz Cidoncha F., Bąk T. 2003. Efecto desfavorable del estres en la produccion intensiva del ganado. Produccion Animal 186 ( 3 ), 42-51. 35. Denaburski J., Bąk T., Daszkiewicz T., 2003. Ocena jakości mięsa tuczników pochodzących od różnych producentów. Żywność (Nauka Technologia Jakość) kwartalnik Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Nr 4(37): 122-134. 36. Bąk T., Denaburski J., Bunalski R., 2003. Analiza zmian mięsności oraz masy tusz tuczników skupowanych przez Zakłady Mięsne „Morliny” S.A. Gospodarka Mięsna 3: 28-31. 37. Denaburski J., Bąk T., Sáiz Cidoncha F., 2003. Evaluación de la canal y de la carne de cerdo de acuerdoo con ciertos parámetros determinados antes del sacrrificio. Anaporc 231: 71-83. 38. Bąk T., Denaburski J., Wałdowski P. 2003. Analiza zmian mięsności oraz masy tusz tuczników skupowanych przez Zakłady Mięsne „Polmeat” w Brodnicy. Gospodarka Mięsna 4: 20-22. 39. Denaburski J., Bąk T., 2003. Evaluation of the meat quality of fattening pigs purchased from different producers by the meat plant in Dąbrówno. Ocena jakości mięsa tuczników skupowanych od różnych producentów przez firmę masarską w Dąbrównie. Doniesienie. IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt.; „Wpływ czynników genetycznych i pozagenetycznych na jakość surowca wieprzowego”. Siedlce 24-25 kwietnia 2003r. s. 3. 40. Bąk T., Denaburski J., Kondratowicz J., 2003. Porównanie efektów ekonomicznych różnych form klasyfikacji tuczników mięsno-słoninowych. Gospodarka Mięsna 5: 30-36. 41. Denaburski J., Bąk T., 2003. Normy i zalecenia dotyczące postępowania i ochrony trzody chlewnej podczas cyklu produkcyjnego. Przegląd Hodowlany 8/2003: 16-18. 42. Denaburski J., Bąk T., 2003. Zapewnienie dobrostanu zwierzętom gospodarskim staje się koniecznością. Przegląd Hodowlany 9/2003: 27-29. 43. Bąk T., Denaburski J., Kondratowicz J., 2003. Płeć a umięśnienie i otłuszczenie tusz tuczników sklasyfikowanych w wyższych klasach systemu EUROP. „Żywność. Nauka Technologia Jakość” Kwartalnik Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Nr 4(37): 34-45.
|