MENU 

PUBLIKACJE - 2000 ROK

STRONA GŁÓWNA

HISTORIA

Pracownicy

PROBLEMATYKA BADAWCZA

OFERTA USŁUGOWO - BADAWCZA

DYDAKTYKA

PUBLIKACJE

2005

2004

2003

2002

2001

2000

 

LINKI




 

1.  Sobina I., Janiszewska M., Kondratowicz J. 2000. Effect of periodical feed restriction on some physicochemical and sensory parameters of meat quality in white italian geese. Natur. Sc., 5: 199-209.

2.   Kondratowicz J., Uradziński J., Jóźwik E., Bąk T. 2000. Effect of freezing methods on the bacterial contamination level of horsemeat during cold storage. Pol. J. of Vet. Sci., Vol. 3, No 3: 183-186.

3.   Kondratowicz J., Bąk T., Denaburski J. 2000. Einfluss von Gefrierverfahren. Veränderung der Eigenschaften von normalem, PSE – und DFD – Schweinefleisch. Fleischwirtschaft, 3: 81-83.

4.   Kondratowicz J., Bąk T., Podlejska Ż. 2000. Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych mięsa wieprzowego przechowywanego w powietrzu i atmosferze gazów kontrolowanych. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 8: 27-33.

5.   Kondratowicz J., Podlejska Ż. 2000. Wpływ dodatku tłuszczu naturalnego na skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne mięsa końskiego zamrożonego różnymi metodami.       Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 8: 187-195.

6.   Sobina I., Kondratowicz J. 2000. Effect of horsemeat enrichment on autolytic changes in intramuscular lipids during cold storage. Natur. Sc., 4: 127-134.

7.   Kondratowicz J., Sobina I., Domańska P. 2000. Analysis of the changes in the quality of horsemeat frozen by means of liquid carbon dioxide and the ventilation method during 3 – month cold storage. Natur. Sc. 5: 177-186.

8.   Sobina I., Kondratowicz J. 2000. The influence of horsemeat improvement on the proteolytic process rate during freeze-storing. Natur. Sc., 7: 187-195.

9.   Bąk T., J. Denaburski, 2000. Różne metody szacowania zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach świń. Hodowca Bydła i Trzody Chlewnej 1, 22-24.

10. Bąk T., J. Denaburski, J. Piotrowski, 2000. Ocena wartości rzeźnej trzody chlewnej - urządzenia do szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszach. Hodowca Bydła i Trzody Chlewnej 2, 28-31.

11. Bąk T., J. Denaburski, J. Kondratowicz, 2000. Aktualny stan klasyfikacji EUROP trzody chlewnej w Polsce i jej oddziaływanie na jakość surowca, Hodowca Bydła i Trzody Chlewnej 2, 32-36.

12. Denaburski J., C. Cichocka, 2000. Rozwój produkcji zwierzęcej i jej różne formy służenia człowiekowi, Przegląd Hodowlany 2, 20-23.

13. Bąk T., J. Denaburski , J. Kondratowicz, 2000. Porównanie trzech choirometrów do przyżyciowego i poubojowego szacowania mięsności tuczników użytkowanych w Polsce. Trzoda Chlewna 10: 64-72.

14. Bąk T., J. Denaburski, 2000. Ocena przydatności różnych urządzeń do przyżyciowego i poubojowego szacowania mięsności tusz wieprzowych. Materiały koferencyjne PAN, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt , Jastrzębiec, 30-31.V.2000, s. 3-18.

15. Bąk T., J. Denaburski, 2000. Rozliczenie skupu trzody chlewnej według klasyfikacji przyżyciowej i poubojowej – cz. I. Hodowca Bydła i Trzody Chlewnej, 8: 20-22.

16. Bąk T., J. Denaburski, 2000. Perspektywy doskonalenia oceny mięsności świń w Polsce. Hodowca Bydła i Trzody Chlewnej, 8:25-27.

17. Bąk T., J. Denaburski, 2000. Rozliczenie skupu trzody chlewnej według klasyfikacji przyżyciowej i poubojowej – cz. II. Hodowca Bydła i Trzody Chlewnej, 9: 30-33.

18. Wajda S., K. Śmiecińska, A. Okruszek, 2000. Jakość mięsa jałówek rasy cb oraz jałówek uzyskanych z krzyżowania buhajów rasy limousine z krowami rasy cb, różnie żywionych i różnie traktowanych przed ubojem, Annals of Warsaw Agricultural University, Animal Science No 35 Sup. „Aktualne zagadnienia mięsnego użytkowania bydła oraz problemy obrotu żywcem i mięsem wołowym” s.127-133.

19. Wajda S., J. Piotrowski, T. Daszkiewicz, 2000. Udział elementów kulinarnych w tuszach jałówek zakwalifikowanych do różnych klas umięśnienia i otłuszczenia w systemie EUROP, Annals of Warsaw Agricul. Univ., Animal Science No 35 Sup. „Aktualne zagadnienia mięsnego użytkowania bydła oraz problemy obrotu żywcem i mięsem wołowym”, s. 135-140.

20. Daszkiewicz T., S. Wajda, J. Piotrowski, 2000. Jakość mięsa jałówek i buhajków rasy cb oraz krzyżówek ras cb i limousine zaliczonych do klas O2 i O3 w systemie EUROP, Annals of Warsaw Agricul. Univ., Animal Science No 35, Sup. „Aktualne zagadnienia mięsnego użytkowania bydła oraz problemy obrotu żywcem i mięsem wołowym”, s. 141-148.

21. Wajda S., A. Okruszek, K. Śmiecińska, 2000. Wyniki opasu, wartość rzeźna i jakość mięsa buhajków i wolców rasy czarno-białej, Annals of Warsaw Agri. Univ., An. Sc. No 35, Sup. „Aktualne zagadnienia mięsnego użytkowania bydła oraz problemy obrotu żywcem i mięsem wołowym” s. 149-154.

22. Draus S., R. Stopyra, S. Wajda, T. Przysucha, J. Slósarz, 2000. Ocena przydatności opasowej i wartości rzeźnej buhajów zakupionych do SHiUZ Krasne, Annals of Warsaw Agri. Univ. An. Sc. No 35, Sup. „Aktualne zagadnienia mięsnego użytkowania bydła oraz problemy obrotu żywcem i mięsem wołowym”, s. 169-172.

23. Wajda S., 2000. Systemy informacji rynkowej wieprzowiny i wołowiny spełniające wymagania prawne Unii Europejskiej, Gospodarka Mięsna 4: 24-26.

24. Wajda S., 2000. Projekt docelowej organizacji klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce, Gospodarka Mięsna 5: 22-24.

25. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2000. Jakość mięsa z tusz tuczników zaliczonych do klasy E,U i R w systemie klasyfikacji EUROP. Konferencja Naukowa nt.: „Mięsność świń w Polsce - doskonalenie i ocena” Jastrzębiec 30-31 maja, s. 41-48.

26. Wajda S., 2000. Polski system klasyfikacji tusz wołowych dostosowany do wymagań Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, XXIV  nr 375: 85-89. Konferencja Naukowa we Wrocławiu 15-17.06.2000r.

27. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2000. Jakość mięsa pochodzącego z tusz bydła rasy czarno-białej (cb) i mieszańców po buhajach rasy limousine (lim) i krów rasy cb po różnym czasie dojrzewania. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Konferencje XXIV  nr 375: 165-172.

28. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2000. Wartość rzeźna i jakość mięsa z tusz buhajków rasy czarno-białej oraz mieszańców po buhajach rasy limousine, charolaise i od krów rasy czarno-białej. Materiały na VII Konferencję Naukowo-Promocyjną „Lepsza Żywność” UWM, Olsztyn, 27.06.2000r.,Biul. Nauk., Nr 8: 109-116.

29. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2000. Wpływ klasy umięśnienia (uformowania) tuszy określonej w systemie EUROP oraz różnego czasu dojrzewania na jakość mięsa młodego bydła rzeźnego. Materiały na VII Konferencję Naukowo-Promocyjną „Lepsza Żywność” UWM, Olsztyn, 27.06.2000r. Biul. Nauk., Nr 8: 117-124.

30. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2000. Wpływ Betafinu w żywieniu tuczników na wyniki tuczu, wartość rzeźną i jakość mięsa. Zeszyty Naukowe PTZ „Chów i hodowla trzody chlewnej”  48: 303-310.

31. Wajda S., J. Piotrowski, S. Draus, 2000. Ocena użytkowości opasowej i rzeźnej buhaja rasy aberdeen angus i charolaise na podstawie potomstwa. Zeszyty Naukowe PTZ „Chów i hodowla bydła”  51: 321-329.

32. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2000, Wpływ płci młodego bydła rzeźnego oraz procesu dojrzewania na jakość mięsa. Zeszyty Naukowe PTZ „Chów i hodowla bydła” 51: 349-356.

33. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2000. Wartość rzeźna i jakość mięsa z tusz buhajków zaliczonych do różnych klas umięśnienia i otłuszczenia w systemie EUROP. Zeszyty Naukowe PTZ „Chów i hodowla bydła” 51: 409-417.

34. Wajda S., K. Borzuta, 2000. Klasyfikator i jego kwalifikacje. Gospodarka Mięsna 9: 72-76.

35. Wajda S., 2000. Możliwość poprawy jakości mięsa wołowego. Konferencja Naukowa „Perspektywy produkcji mięsa wołowego w aspekcie przystąpienia Polski do UE”, Leszno, 28-29 września 2000r., s. 25-31.

36. Borzuta K., S. Wajda, 2000. Co dalej z klasyfikacją poubojową EUROP? Trzoda Chlewna 8-9: 66-71.

37. Wajda S., K. Borzuta, 2000. Ekspertyza: „Opracowanie podstaw do praktycznego i prawnego wdrożenia systemu klasyfikacji na rynku wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i baraniny po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej” Ekspertyza w ramach projektu PHARE Nr PL 9607-01-01/21.Olsztyn, Poznań lipiec 2000r. s. 1-36.

38. Wajda S., 2000. Strategia i program operacyjny restrukturyzacji i rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce w okresie integracji z Unią Europejską. Warszawa, sierpień 2000.

39. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2000. Wpływ płci młodego bydła rzeźnego oraz procesu dojrzewania na jakość mięsa. Konferencja Naukowa „Perspektywy produkcji mięsa wołowego w aspekcie przystąpienia Polski do UE”, Leszno, 28-29 września 2000r., s. 94, doniesienie.

40. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2000. Jakość mięsa pochodzącego z tusz buhajków mieszańców limousine x cb zaliczonych do różnych klas otłuszczenia w systemie klasyfikacji EUROP. Konferencja Naukowa „Perspektywy produkcji mięsa wołowego w aspekcie przystąpienia Polski do UE”, Leszno, 28-29 września 2000r., s. 95,  doniesienie.

41. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2000. Wartość rzeźna i jakość mięsa z tusz buhajków zaliczonych do różnych klas umięśnienia i otłuszczenia w systemie EUROP. Konferencja Naukowa „Perspektywy produkcji mięsa wołowego w aspekcie przystąpienia Polski do UE”, Leszno, 28-29 września 2000r., s. 96, doniesienie.

42. Wajda S., T. Daszkiewicz, 2000. Jakość mięsa z tusz buhajków rasy czarno-białej (cb) i mieszańców limousine x cb zaliczonych do różnych klas uformowania w systemie EUROP z uwzględnieniem różnego czasu dojrzewania. Konferencja Naukowa „Perspektywy produkcji mięsa wołowego w aspekcie przystąpienia Polski do UE”, Leszno, 28-29 września 2000r., s. 97, doniesienie.

43. Wajda S., T. Daszkiewicz,  A. Puchalski, 2000. Przydatność technologiczna mięsa uzyskiwanego z szynek loszek mieszańców duroc x hampshire oraz loszek z chowu masowego. Zeszyty Naukowe PTZ „Chów i hodowla trzody chlewnej”  48: 398, doniesienie.

44. Daszkiewicz T., S. Wajda, A. Puchalski, 2000. Jakość mięsa z tusz tuczników zaliczonych do klasy E, U i R w systemie klasyfikacji EUROP. Zeszyty Naukowe PTZ „Chów i hodowla trzody chlewnej”  48: 399, doniesienie.