MENU 

PUBLIKACJE - 2002 ROK

STRONA GŁÓWNA

HISTORIA

Pracownicy

PROBLEMATYKA BADAWCZA

OFERTA USŁUGOWO - BADAWCZA

DYDAKTYKA

PUBLIKACJE

2005

2004

2003

2002

2001

2000

LINKI


 

 

1. Daszkiewicz T., S. Wajda, 2001. Jakość mięsa z tusz buhajków rasy czarno-białej zaliczonych do różnych klas umięśnienia i otłuszczenia w systemie klasyfikacji EUROP. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego nr 55, IX Szkoła Zimowa, Zakopane 2-6.04.2001r., s. 229-238.

2.  Wajda S., K. Borzuta, 2001. Projekt modelu organizacji służb klasyfikacyjnych w Polsce. Gospodarka Mięsna 4: 34-40

3.  Wajda S., 2001. Wpływ żywienia, czynników genetycznych i środowiskowych na jakość mięsa. Konferencja nt.: „Jakość i odchylenia jakościowe mięsa” Lublin 22 czerwca 2001, s. 13-23.

4.  Borzuta K., J. Strzelecki, S. Wajda, 2001. Analiza porównawcza uzysku mięsa dysekcyjnego i przerobowego z rozbioru tusz wieprzowych. Trzoda Chlewna 6: 62-64.

5.  Wajda S., A. Okruszek, T. Daszkiewicz, 2001. Wartość rzeźna i jakość mięsa z tusz jałówek zaliczonych do różnych klas uformowania w systemie EUROP. Biuletyn Naukowy 13: 121-126.

6.  Borzuta K., J. Strzelecki, S. Wajda, 2001. Analiza porównawcza uzysku mięsa dysekcyjnego i przerobowego z rozbioru tusz wieprzowych. Trzoda Chlewna 6: 62-64.

7.  Wajda S., 2001, Możliwości poprawy jakości mięsa wołowego. Gospodarka Mięsna 7: 24-26.

8.  Wajda S., 2001. The future of slaughter animal grading in the EUROP system. Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol. 10/51, No 3(S), pp. 38-41.

9.  Daszkiewicz T., S. Wajda, 2001. Index of carcass dressing percentage and quality of meat from carcasses of limousine x black-and-white bulls characterized by different weights. Pol. J. Food Nutr. Sci. Vol. 10/51, No 3(S), pp. 104-107.

10.Wajda S., A. Okruszek, T. Daszkiewicz, 2001. Wartość rzeźna i jakość mięsa z tusz jałówek zaliczonych do różnych klas uformowania w systemie EUROP. Biuletyn Naukowy 13: 121-126.

11.Borzuta K., J. Strzelecki, S. Wajda, 2001. Analiza porównawcza uzysku mięsa dysekcyjnego i przerobowego z rozbioru tusz wieprzowych. Trzoda Chlewna 6: 62-64.

12.Wajda S., 2001, Możliwości poprawy jakości mięsa wołowego. Gospodarka Mięsna 7: 24-26.

13.Wajda S., 2001. The future of slaughter animal grading in the EUROP system. Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol. 10/51, No 3(S), pp. 38-41.

14.Wajda S., T. Daszkiewicz, 2001. Kulinarne mięso wołowe i ocena jego właściwości organoleptycznych. Gospodarka Mięsna 9:18-22.

15.Wajda S., 2001. Klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP. Referat wygłoszony na Szkoleniu polskich ekspertów w zakresie prawa europejskiego „Przemysł mięsny i drobiarski” WODR, Olsztyn 10.X.2001r. s. 29-38.

16.Wajda S., 2001. Dostosowanie poziomu klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych w Polsce w systemie EUROP do wymagań Unii Europejskiej w ramach programu PHARE. III Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt.: „Optymalizacja systemu i metod klasyfikacji poubojowej tusz wieprzowych” Puszczykowo k/Poznania, 4-5 grudnia 2001r., s. 41-46.

17.Wajda S., T. Daszkiewicz, 2001. Przetrzymywanie buhajków przed ubojem w pojedynczych boksach. Gospodarka Mięsna 12: 40-42.

18.Wajda S., T. Daszkiewicz, 2001. Wartość rzeźna i jakość mięsa z tusz buhajków zaliczonych do różnych klas otłuszczenia w systemie EUROP. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego T. XXXVIII, s. 23-30.

 

19.Daszkiewicz T., S. Wajda, 2001. Porównanie wyników szacowania mięsności tusz wieprzowych aparatem ultradźwiękowym  ULTRA-FOM 100 i ULTRA-FOM 300. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego T. XXXVIII, s. 13-21.

20.Wajda S., 2001. Klasyfikacja tusz wolowych i wieprzowych w systemie EUROP. Publikacja pt.: „Prawodawstwo europejskie w przemyśle mięsno-drobiarskim” w ramach programu PHARE z projektu TEMPUS JEP 144111/99 „Europejskie studia w sektorze rolno-spożywczym”., s. 35-37.

21.Denaburski J., Cidoncha S., Bąk T. 2001. Causas mas importantesy sistemas de prevención de casos de carne porcina defectuosa tipo PSE. Anaporc 217: 35-43.

22.Denaburski J., T. Bąk, D. Januszko, 2001. Evaluation of meat quality of loin and ham from porker carcasses of various EUROP classes – short report. Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol. 10/51, No 2, pp. 31-36.

23.Bąk T., J. Denaburski, J. Kondratowicz, 2001. Evaluation of the slaughter value of fattening pigs purchased from different producers. Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol. 10/51, No 3(S), pp. 183-187.

24.Denaburski J., C. Cichocka, 2001. Zarys rozwoju różnych form wykorzystywania i traktowania zwierząt gospodarskich przez człowieka w niektórych kręgach religijno-kulturowych. Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 6: 103-107.

25.Denaburski J., T. Bąk, 2001. Niepewność polskich rolników przed zbliżającą się integracją z Unią Europejską. Przegląd Hodowlany, 1: 6-7.

26.Denaburski J., 2001. Globalizacja to także wyzwanie dla producentów żywności. Rolnicze ABC, 2:9-10.

27.Denaburski J., C. Cichocka, 2001. Postrach leśnej kniei – kłusownik. Myśliwiec Nr 2(19):6.

28.Denaburski J., 2001. Choroba BSE – bardzo groźna i z wieloma niewidomymi. Gospodarka Mięsna, 6: 26-27.

29.Denaburski J., T. Bąk, 2001. Najistotniejsze przyczyny i możliwości zapobiegania przypadkom mięsa wieprzowego o cechach PSE. Gospodarka Mięsna 12: 32-36.

30.Kondratowicz J., Rytwińska K. 2001. Fundusze przedakcesyjne Unii Europejskiej szansą rozwoju polskiego rolnictwa. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 13: 127-131.

31.Bąk T., Kondratowicz J., Denaburski J., Daszkiewicz T. 2001. Możliwości przedłużenia trwałości surowca mięsnego w atmosferach ochronnych. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 13: 141-148.

32.Bąk T., Denaburski J., Kondratowicz J. 2001. Doskonalenie oceny mięsności tusz wieprzowych w Polsce. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 13: 149-156.

33.Kondratowicz J., Kawałko P., Kułdo Ż. 2001. Jakość sensoryczna mięsa wieprzowego „normalnego” oraz z wadami PSE i DFD mrożonego różnymi metodami w czasie 6 – miesięcznego przechowywania w niskich temperaturach. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 13: 179-186.

34.Kondratowicz J., Kułdo Ż., Kawałko P. 2001. Zmiany chemiczne i fizykochemiczne mięsa wieprzowego „normalnego” oraz z wadami PSE i DFD mrożonego różnymi metodami w czasie 6 – miesięcznego przechowywania w niskich temperaturach. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 13: 187-196.

35.Kondratowicz J., Podlejska Ż. 2001. Changes in the sensory quality of pork stored in the air and controlled atmosphere. Natur. Sc., 8: 175-181.

36.Kondratowicz J. 2001. Effect of natural fat addition on changes in the weight and sensory quality of horsemeat frozen according to different methods. Natur. Sc., 8: 183-192.

37.Kondratowicz J., Bąk T. 2001. Effect of pork storage in the air and controlledatmosphere on its sensory quality. Pol. J. Food Nutr. Sci., 10/51, No 1: 41-44.

38.Bąk T., Denaburski J., Kondratowicz J. 2001. Evaluation of the slaughter value of fattening pigs purchased from different producers. Pol. J. Food Nutr. Sci.,10/51, No 3 (s): 183-187.

39.Kondratowicz J. 2001. Ocena jakości sensorycznej mięsa wieprzowego normalnego oraz z wadami PSE i DFD w zależności od metody mrożenia i czasu przechowywania. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., t. XXXVIII: 51-58.

40.Kondratowicz J. 2001. Wpływ różnych metod mrożenia na zmiany składu podstawowego i wybranych właściwości fizykochemicznych mięsa końskiego w czasie 6 – miesięcznego przechowywania chłodniczego. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., t. XXXVIII: 61-69.

41.Sobina I., 2001. Relationships between 2h post mortem glycogen content and the values of other biochemical and functional indices, and composition and consumption suitability of pork meat. Natural Sciences No 9: 261-268.

42.Daszkiewicz T., 2001. Porównanie parametrów jakościowych mięsa buhajków ze skupu masowego oraz mięsa buhajków żywionych dawką z udziałem wywaru żytniego. Biuletyn Naukowy UWM w Olsztynie, 13: 171-178.