Publikacje i osiągnięcia naukowe
2012
- Dłutowska M., Puzio N. 2012. Zastosowanie pasz z roślin modyfikowanych genetycznie w żywieniu zwierząt. XVII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXIX Sejmik SKN, Wrocław.
- Dłutowska M., Puzio N., Iliaszuk A. 2012. Możliwości zastosowania pasz z roślin modyfikowanych genetycznie w Polsce. I Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych w Poznaniu „Nauka dla środowiska Przyrodniczego”, Poznań.
- Dłutowska M., Puzio N., Iliaszuk A. 2012. Świadomość studentów Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego na temat stosowania w Polsce pasz z roślin modyfikowanych genetycznie. XLI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. – I miejsce.
- Mieczkowski M., Puzio N., Dłutowska M., Przytarski Ł., Czerniewska M., Wolińska P., Tomala P., Orlicka P., Ryś A. 2012. Wpływ rodzaju dodatku metioniny w dawce pokarmowej na wydajność rzeźną kurcząt brojlerów. XLI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. – IV miejsce.
- Orlicka P., Tomala P. 2012. Żywieniowe uwarunkowania kanibalizmu u świń. I Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych w Poznaniu „Nauka dla środowiska Przyrodniczego”, Poznań.
- Puzio N., Dłutowska M. 2012. Motywacja żywieniowa krów w systemie dobrowolnego doju automatycznego. XVII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXIX Sejmik SKN, Wrocław.
- Puzio N., Dłutowska M. 2012. Organizacja żywienia krów wysokowydajnych w systemie dobrowolnego doju automatycznego. XLI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
- Puzio N., Dłutowska M. 2012. Strategia żywienia krów wysokowydajnych w systemie dobrowolnego doju automatycznego. IX Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. „Środowisko – Zwierzę – Produkt”, Lublin. – II miejsce.
2013
- Gospodarek T., Pochylski P., Trybek A., Wiśniewski K. 2013. Efektywność dodatku kwasu glukonowego w żywieniu kurcząt brojlerów. XLII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn - wyróżnienie
- Łaćko K., Mazur M., Pochylski P., Wiśniewski K. 2013. Wpływ dodatku preparatu ziołowego payapro na produkcyjność i skład mleka krów mlecznych. XLII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
- Trąmpczyński S., Klaus M. 2013. Porównanie jakości i wartości pokarmowej zielonki z pierwszgo i czwartego pokosu życicy trwałej (lolium perenne l.). XLII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. – III miejsce.
2014
- Ślachetka J., Romanowska S., Józefiak A., Gruba A. 2014. Wpływ dodatku glukonianu sodu na profil kwasów tłuszczowych u kurcząt brojlerów. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
- Wiśniewski K., Mazur M., Romanowska S., Józefiak A. 2014. Efektywność dodatków ziołowych, glukonianu sodu oraz drożdży Yarrowia lipolytica w żywieniu kurcząt brojlerów. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn - I miejsce.
- Romanowska S., Ślachetka j., Józefiak A., Mielnik P. 2014. Efektywność kiszonego ziarna kukurydzy w żywieniu kaczek. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
- Wiśniewski K., Mazur M., Mielnik P., Gruba A. 2014. Wpływ dodatku glukonianu sodu na przewód pokarmowy kurcząt brojlerów. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
2015
- Mazur M., Romanowska S., Żukowski P., Mielnik P., Kuśnirek A. 2015. Wpływ glukonianu sodu oraz drożdży Yarrowia lipolityca na budowę i status funkcjonalny przewodu pokarmowego kurcząt brojlerów. XLIV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
2016
- Mielnik P., Kuzborska A., Stawicka J., Sokołowska A., Kotlarczyk S. 2016. Wpływ poziomu białka i energii w mieszance paszowej na wyniki odchowu ślimaka Cornu aspersum maxima. XIII Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych W Uniwersytecie Przyrodniczym W Lublinie, Lublin.
- Mielnik P., Nowak K., Stawicka J., Sokołowska A., Kotlarczyk S. 2016. Wpływ poziomu białka i energii w mieszance paszowej na wytrzymałość mechaniczną muszli ślimaka Cornu aspersum maxima. XIII Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych W Uniwersytecie Przyrodniczym W Lublinie, Lublin
- Sokołowska A., Kotlarczyk S., Mazur M., Stawicka J., Mielnik P. Wpływ probiotyku Lavipan na wyniki produkcyjne indyczek rzeźnych Big 6. XIII Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko – Zwierzę – Produkt”, Lublin WYRÓŻNIENIE
- Sokołowska A., Kotlarczyk S. 2016. Probiotyki w żywieniu loch. XLV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
- Sztramkowski Z. 2016. Analiza jakości kiszonek produkowanych w różnych gospodarstwach z zastosowaniem różnych technologii. XLV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. WYRÓŻNIENIE
- Stawicka J. 2016. Żywieniowe metody ograniczenia zużycia antybiotyków leczniczych w produkcji drobiarskiej. III Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych. Wkraczając w Świat Nauki, Wrocław.
- Maliszewska A. 2016. Wpływ składników mineralnych na jakość skorupy jaj. III Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych. Wkraczając w Świat Nauki, Wrocław.
2017
- Maliszewska A. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy.
- Mierzejewska O. Wartość pokarmowa amarantusa-alternatywna roślina w żywieniu przeżuwaczy. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy. WYRÓŻNIENIE.
- Stawicka J. Żywieniowe metody poprawy jakości mięsa wieprzowego. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy.
- Sztramkowski Z. Czynniki kształtujące śmiertelność prosiąt w okresie przedodsadzeniowym. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy.
- Borus J.; Łożyński P. Wpływ glukonianu sodu z dodatkiem ziół na przyrosty i zdrowie cieląt XLVI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. 2017 - Olsztyn, 24 kwietnia 2017r.
- Stawicka J. Wpływ stosowania dodatku ksylooligosacharydów (XOS) w wodzie do picia na wskaźniki odchowu kurcząt brojlerów. IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych „Wkraczając w świat nauki 2017” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 7-8 września 2017.
- Maliszewska A. Wpływ stosowania dodatku probiotyku (L. Fermentum) w wodzie do picia na wskaźniki odchowu kurcząt brojlerów. IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych „Wkraczając w świat nauki 2017” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 7-8 września 2017.