Doświadczenia

Doświadczenie luty-marzec 2015

Cel: określenie efektywności kwasu glukonowego i probiotyku Lavipan w żywieniu indyków rzeźnych.

Metodyka: W doświadczeniu żywieniowym przeprowadzonym na 120 indyczkach Big6 podzielonych na 6 grup doświadczalnych zastosowano mieszanki paszowe pełnoporcjowe w cyklu dwufazowym: starter (1-21 dzień tuczu), grower (22-42 dzień), według następującego schematu:

W grupie kontrolnej ptaki żywiono standardowymi mieszankami paszowymi.

W żywieniu ptaków z grupy 2, 3, 4, 5, 6 zastosowano mieszanki kontrolne z dodatkiem:

Grupa 2 – kwas glukonowy 2 kg/tonę

Grupa 3 – kwas glukonowy 4 kg/tonę

Grupa 4 – probiotyk LAVIPAN w postaci sypkiej 500 g/tonę

Grupa 5 – probiotyk LAVIPAN w postaci żelu podawanego przez 7 pierwszych dni życia.

Grupa 6 - probiotyk LAVIPAN w mieszankach paszowych o podwyższonej zawartości wody.

W czasie doświadczenia kontrolowano masę  ciała, pobranie oraz wykorzystanie paszy  w odstępach tygodniowych.

 W 35 dniu eksperymentu z każdej klatki wybrano po 1 zwierzęciu (łącznie 60 ptaków) o wyrównanej masie ciała i uśmiercono je poprzez dyslokację kręgów szyjnych. Tusze zwierząt oraz ich narządy zważono. Analizy obejmowały: wole, żołądek mięśniowy i gruczołowy, jelito cienkie oraz jelita ślepe.

W treści jelitowej indyczek oznaczono zawartość kwasów karboksylowych (mlekowego, mrówkowego, octowego, propionowego, izomasłowego, masłowego i walerianowego) metodą wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej (HPLC), aparatem Shimadzu z zastosowaniem kolumny MetaCarb 67H firmy VARIAN. Oznaczono również wskaźnik pH w treści przewodu pokarmowego.

Jeśli chcesz wiedzieć jakie efekty w żywieniu indyczek uzyskaliśmy zapisz się
do Studenckiego Naukowego Koła Żywienia Zwierząt!

Doświadczenie listopad/grudzień 2014

Wpływ naturalnych przeciwutleniaczy na status antyoksydacyjny kurcząt brojlerów

Cel: Określenie efektywności zastosowanych dodatków paszowych (witamina E, witamina C, preparat Proviox i preparat Ayucee) na status antyoksydacyjny kurcząt brojlerów.

Metodyka: W doświadczeniu żywieniowym przeprowadzonym na 120 kurczętach Ross 308 podzielonych na 6 grup doświadczalnych zastosowano mieszanki paszowe pełnoporcjowe w cyklu dwufazowym: starter (1-14 dzień tuczu), grower (15-35 dzień), według następującego schematu:

 nr grupy

rodzaj dodatku

ilość [mg / kg]

starter

grower

grupa I

kontrolna (negatywna)

-

-

grupa II

kontrolna (pozytywna)- wit. E

50

25

grupa III

wit. E

100

50

grupa IV

wit. E + Proviox

50 + 50

25 + 25

grupa V

wit. E + wit. C

50 +100

25 + 100

grupa VI

wit. E + Ayucee

50 + 100

25 + 100

W czasie doświadczenia kontrolowano masę  ciała, pobranie oraz wykorzystanie paszy  w odstępach tygodniowych.

W 35 dniu doświadczenia z każdej klatki wybrano po 1 kurczęciu, łącznie 60 ptaków o wyrównanej masie ciała i pobrano krew z żyły skrzydłowej do probówek z antykoagulantem litowym – otrzymano pełną krew do analiz. Równolegle pobrano krew na skrzep. Zawartość retinolu, i tokoferolu oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC), zaś do oznaczenia enzymów antyoksydacyjnych (dysmutaza ponadtlenkowa- SOD, peroksydaza glutationowa- GPx) oraz całkowitego statusu antyoksydacyjnego (TAS) wykorzystano zestawy odczynników firmy Sigma-Aldrich. Oznaczenia wykonano zgodnie z opisami zasad i procedur podanymi przez producenta.

Jeśli chcesz wiedzieć jakie efekty po zastosowaniu dodatku naturalnych antyoksydantów uzyskaliśmy zapisz się
do Studenckiego Naukowego Koła Żywienia Zwierząt!