Działalność dydaktyczna
Studia I stopania - inżynierskie
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Techniki oceny składu chemicznego pasz. Wartość energetyczna i odżywcza różnych rodzajów pasz oraz metody konserwowania, przechowywania i zwiększania wartości odżywczej. Ocena jakości a kryteria przydatności pasz dla różnych gatunków zwierząt. Specyfika żywienia poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem norm żywieniowych, bilansowania i oceny dawek pokarmowych. Zakłócenia w trawieniu i przemianie pośredniej jako następstwa nieprawidłowego składu dawek pokarmowych.
Profilaktyczne i lecznicze aspekty żywienia koni
Wykorzystanie pasz gospodarskich w żywieniu zwierząt
Produkcja pasz na stałych użytkach zielonych. Dobór, agrotechnika roślin pastewnych. Biotechnologia w produkcji pasz. Konwersja składników pokarmowych na produkty zwierzęce. Monitoring metaboliczny.
Żywienie zwierząt a jakość produktu
Czynniki żywieniowe warunkujące stabilność oksydacyjną produktów zwierzęcych. Doskonalenie prozdrowotnych właściwości mleka i mięsa. Ocena kumulacji mikotoksyn paszowych w produktach zwierzęcych. Prawo paszowe – zapewnienie produkcji zdrowej żywności. Produkty pochodzenia zwierzęcego w racjonalnym żywieniu człowieka.