Studia magisterskie
Studia II stopnia - magisterskie
Specjalność: Produkcja mieszanek przemysłowych i doradztwo żywieniowe
Regulacje prawne w przemyśle paszowym
Problematyka obejmuje przepisy dotyczące ustawy o środkach do żywienia zwierząt oraz zespół przepisów wykonawczych, regulujących w państwie warunki i zasady obrotu materiałami paszowymi, wytwarzania mieszanek i dodatków paszowych oraz ich dystrybucji, sprzedaży, a także nadzoru nad ich jakością.
Zastosowanie informatyki w przemyśle paszowym
Opracowanie bazy danych materiałów paszowych, mieszanek paszowych i ich parametrów. Optymalizacja receptur mieszanek pasz przemysłowych. Programowanie żywienia zwierząt monogastrycznych i przeżuwających z udziałem przemysłowych mieszanek pełnoporcjowych, uzupełniających, koncentratów białkowych, dodatków paszowych oraz produktów biotechnologii.
Fizjologiczne uwarunkowania wykorzystania pasz przemysłowych
Najnowsze osiągnięcia nauki w zakresie fizjologicznych i produkcyjnych potrzeb pokarmowych zwierząt. Biokonwersja składników pasz przemysłowych i jej optymalizacja a produkcyjność zwierząt. Czynniki technologiczne determinujące normowanie i stopień utylizacji składników pokarmowych z dawek pokarmowych. Zmiany w wartości pokarmowej pasz, mięsa i mleka.
Wartość odżywcza surowców pasz przemysłowych oraz ich przetwórstwo i uszlachetnianie
Repetytorium z oceny wartości energetycznej i wartości białka surowców paszowych dla różnych gatunków zwierząt. Charakterystyka surowców paszowych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mikrobiologicznego z uwzględnieniem wpływu procesów technologicznych oraz przechowywania na ich wartość odżywczą i jakość. Metody przyrządzania i preparowania surowców paszowych oraz ich wpływ na wartość pokarmową. Rynek surowców paszowych.
Dodatki paszowe
Przedmiot obejmuje podział, charakterystykę właściwości funkcjonalnych oraz zasady stosowania dodatków paszowych jako niezbędnego elementu we współczesnej technologii produkcji pasz przemysłowych. Dodatki nowej generacji na tle dotychczas stosowanych form oraz ich rodzajów. Praktyczne zapoznanie się z technologią produkcji premiksów oraz nadzorem i kontrolą jakości materiałów paszowych używanych do produkcji premiksów i systemami oceny jakości gotowych wyrobów. Podstawy legalności stosowania dodatków paszowych w świetle obowiązujących przepisów wewnętrznych w Polsce z uwzględnieniem zmian i propozycji UE.
Technologia produkcji przemysłowych mieszanek paszowych
Poznanie etapów technologicznych zaawansowanych technik przetwarzania surowców paszowych i wytwarzanie przemysłowych mieszanek paszowych. Technika programowania receptur mieszanek paszowych i opcje modyfikujące, optymalizacja receptur mieszanek paszowych, korekta receptur w trakcie procesu produkcyjnego, zapis i odtwarzanie informacji z banku informacji (receptur).
Ocena jakości pasz przemysłowych
Normy stosowane w ocenie jakości pasz przemysłowych. Czynniki warunkujące jakość i wartość pokarmową pasz przemysłowych. Wady jakościowe surowców i pasz. Techniki oceny jakości i wartości odżywczej surowców i pasz. Higiena i toksykologia w przemyśle paszowym. Stabilność i trwałość naturalnych i syntetycznych dodatków paszowych w czasie produkcji i w okresie przechowywania pasz przemysłowych. Technika i organizacja kontroli jakości surowców i pasz przemysłowych.
Bezpieczeństwo produkcji pasz
Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego zwierząt, surowców, i żywności pochodzenia zwierzęcego. Działania sanitarno-weterynaryjne i charakterystyka zagrożeń sanitarno-weterynaryjnych w produkcji pasz i środki kontroli nad nimi. Systemy i programy zabezpieczeń zakładu przed gryzoniami, owadami i ptakami. Etapy opracowania i wdrażania systemu jakości bezpieczeństwa zdrowotnego przy produkcji pasz (HACCP).
Biotechnologia w przemyśle paszowym z elementami ekologii
Znaczenie mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych, modyfikacji ekosystemu przewodu pokarmowego oraz stymulacji produkcyjności. Wykorzystanie poszczególnych struktur komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae do produkcji biopreparatów. Produkty biotechnologii stosowane w produkcji mieszanek paszowych oraz ograniczające zanieczyszczenie środowiska.
Profilaktyka w żywieniu bydła
Układanie receptur TMR dla krów wysokowydajnych, zasuszonych w zależności od zasobów paszowych z wykorzystaniem programu komputerowego. Obliczanie bilansu anionowo kationowego u krów w fazach fizjologicznych. Zaburzenia metaboliczne u krów. Ocena organoleptyczna pasz objętościowych, jakości mieszanek TMR metodami analizy sitowej
Seminaria dyplomowe
Przygotowanie studentów do zbierania i referowania specjalistycznej literatury, założeń metodycznych i pisania pracy dyplomowej. Referowanie oraz dyskusja nad poszczególnymi rozdziałami pracy dyplomowej. Wnioskowanie na podstawie otrzymanych wyników badań.
Specjalność: Biotechnologia w hodowli zwierząt
Biotechnologia w żywieniu zwierząt
Możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt i procesach mikrobiologicznego utrwalania pasz produktów pochodzenia biotechnologicznego w aspekcie ich wpływu na modyfikację ekosystemu przewodu pokarmowego, procesy trawienne, stan zdrowotny, jakość produktu.
Specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt
Technologie produkcji pasz
Procesy mikrobiologiczne i biochemiczne zachodzące w czasie zakiszania materiałów paszowych. Czynniki technologiczne wpływające na jakość kiszonek. Analiza technologii produkcji kiszonek w belach cylindrycznych, rękawach foliowych, metodą Crimping. Wykorzystanie produktów biotechnologii i dodatków paszowych w żywieniu zwierząt. Charakterystyka etapów technologicznych i czynników wpływających na procesy technologiczne produkcji przemysłowych mieszanek paszowych. Aglomeracja ciśnieniowa produkcji pasz. Analiza potrzeb pokarmowych krów wysokowydajnych w oparciu o program INRATION WINWAR, WINMIX. Optymalizacja receptur mieszanek paszowych. Programowanie żywienia zwierząt w oparciu o mieszanki pełnoporcjowe, uzupełniające, koncentraty białkowe w ujęciu żywieniowym i ekonomicznym.
Makrokierunek: Bioinżynieria produkcji żywności, Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Znaczenie składników pokarmowych pasz w żywieniu zwierząt. Procesy mikrobiologiczne i biochemiczne zachodzące w czasie konserwowania materiałów paszowych. Zabiegi technologiczne podwyższające wartość pokarmową pasz. Nowoczesne kryteria oceny jakości i przydatności pasz dla zwierząt gospodarskich.
Żywienie zwierząt a jakość produktu
Energia i białko w żywieniu zwierząt jako główne czynniki warunkujące produkcyjność i skład produktów zwierzęcych. Zasadność oraz możliwość doskonalenia prozdrowotnych właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego. Wpływ wybranych pasz i niektórych dodatków paszowych na zmniejszenie stresu przedubojowego i poprawę jakości mięsa. Produkty pochodzenia zwierzęcego w racjonalnym żywieniu człowieka.
Kierunek: Rolnictwo, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, (studia stacjonarne i niestacjonarne)
Żywienie zwierząt
Znaczenie podstawowych składników pokarmowych. Mierniki wartości energetycznej pasz. Produkcja kiszonek i siana. Pasze treściwe. Zasady tworzenia receptur i produkcji przemysłowych mieszanek paszowych. Zasady żywienia zwierząt oraz układanie dawek pokarmowych dla trzody chlewnej i przeżuwaczy.