Koło naukowe
Wyjazd do SK Nowe Jankowice i RKS Bądecz
Dnia 14.12.2015r (poniedziałek) udaliśmy się jako członkowie Naukowego Koła Żywienia Zwierząt wraz z opiekunem prof. Purwinem do dwóch gospodarstw. Najwytrwalsi nie przestraszyli się nawet porannej godziny zbiórki i już o 5:30 wyruszyliśmy autobusem spod budynku naszego wydziału.
Pierwszym gospodarstwem, które odwiedziliśmy była Stadnina Koni Nowe Jankowice. To przedsiębiorstwo z ponad 60-letnią tradycją. Od 2008 roku Prezesem Zarządu jest dr Andrzej Mandecki, z którym to mieliśmy okazję spotkać się osobiście. Spółka jest liderem w hodowli polskich koni zimnokrwistych, obecnie przebywa tam prawie 90 klaczy i około 250 koni. Ponadto SK „Nowe Jankowice” należy do jednych z najlepszych producentów mleka i hodowców krów mlecznych w kraju. Wydajność roczna tego gospodarstwa wynosi 12 500 kg mleka. Na miejscu mieliśmy okazję zapoznać się z nowoczesnymi technologiami jakimi dysponuje gospodarstwo, metodami hodowli i żywienia zwierząt. Dodatkowo mieliśmy okazję wykorzystać nasze umiejętności przy ocenie organoleptycznej kiszonek.
Drugim miejscem docelowym był Rolniczy Kombinat Spółdzielczy w Bądeczu. Tutaj pogłowie bydła liczy 2250 sztuk, w tym 1000 krów mlecznych, a także 10500 sztuk trzody chlewnej. Gospodarstwo dysponuje obecnie fermą wolnostanowiskową na 700 krów, wyposażoną w system zarządzania stadem. Mieliśmy okazję zobaczyć ultradźwiękowy pasteryzator, który pozwala nie tylko unieczynnić patogeny i zachować wartości odżywcze mleka, ale i zużywa znacznie mniej energii. Wydajność roczna tego gospodarstwa wynosi 11 360 kg mleka.
Każde z odwiedzonych przez nas gospodarstw jest inne i mimo że specjalizują się w podobnej produkcji to gospodarze wprowadzają odmienne metody i techniki, które na ich potrzeby są odpowiednie i się sprawdzają. Pozyskaliśmy wiele przydatnych porad i wskazówek. Mieliśmy okazję przyjrzeć się pracy zootechnika, poznać zakres jego obowiązków oraz w jaki sposób jego praca wpływa na wydajność produkcji. Powiedziano nam, jak ważny jest dobór pracowników, z którymi zamierzamy pracować, a także jak bardzo wiele od tego zależy w naszym gospodarstwie.
opracowały: Michalina Floryszczak, Jessica Stawicka
Grudniowy wyjazd członków Naukowego Koła
Żywienia Zwierząt
11 grudnia 2013 roku studenci z NKŻZ zorganizowali wyjazd terenowy do gospodarstwa rolnego specjalizującego się w chowie bydła mlecznego (Cieszymowo) oraz Przedsiębiorstwa Snails Garden®, zajmującego się reprodukcją i dystrybucją ślimaków afrykańskich.
W Cieszymowie uczestnicy wyjazdu zapoznali się z nowoczesnym system utrzymania krów rasy H-F, począwszy od warunków zoohigienicznych panujących w oborze, poprzez żywienie systemem TMR i nowoczesną metodę udoju w dojarni karuzelowej. Główny zootechnik cierpliwie udzielał odpowiedzi na nurtujące młodych naukowców pytania oraz chętnie dzielił się wiedzą praktyczną na dany temat. Na koniec nie zabrakło serdecznych podziękowań za gościnność i zapewnień o możliwości przyszłej współpracy w postaci praktyk wakacyjnych.
Kolejnym punktem wycieczki były odwiedziny Firmy Snails Garden®, która jest liderem w produkcji ślimaków w naszym kraju. Członkowie Koła mogli zobaczyć jak wygląda przemysłowa produkcja mięczaków oraz dowiedzieć się ciekawostek dotyczących tuczu i reprodukcji. W trakcie spotkania rozwinęła się dyskusja na temat możliwości rozwojowych zakładu oraz wykorzystaniu ślimaków do… celów naukowych. Wyjazd zakończyła degustacja specjalności firmy „Ślimak w sosie warzywnym po burgundzku”, wspólne podziękowania i zdjęcia na tle olbrzymiego ślimaka.
Aktualności z życia Naukowego Koła Żywienia Zwierząt zapraszamy na nasz profil na portalu społecznościowym Facebook:
https://www.facebook.com/Naukowe-Ko%C5%82o-%C5%BBywienia-Zwierz%C4%85t-1537965803169629