Wykaz przedmiotów

REGULACJE PRAWNE W PRZEMYŚLE PASZOWYM

Prawo paszowe - ustawa o środkach do żywienia zwierząt oraz zespół przepisów wykonawczych, regulujących w państwie warunki i zasady obrotu surowcami paszowymi (komponentami pasz), wytwarzania mieszanek (pasz komponowanych) i dodatków paszowych oraz ich dystrybucji, sprzedaży, a także nadzoru nad ich jakością.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA SUROWCÓW PASZOWYCH ORAZ ICH PRZETWÓRSTWO I USZLACHETNIANIE

Repetytorium z oceny  wartości energetycznej i wartości białka surowców  paszowych dla różnych gatunków zwierząt. Charakterystyka surowców paszowych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mikrobiologicznego z uwzględnieniem wpływu procesów technologicznych oraz przechowywania na ich wartość odżywczą i jakość. Metody przyrządzania i preparowania surowców paszowych oraz ich wpływ na wartość pokarmową. Rynek surowców paszowych.

DODATKI PASZOWE

Stosowanie i znajomość właściwości dodatków paszowych stanowi jedno z kluczowych zagadnień w przemyśle paszowym i w żywieniu zwierząt. Dział ten obejmuje podział, charakterystykę właściwości funkcjonalnych oraz zasady stosowania dodatków paszowych jako niezbędnego elementu we współczesnej technologii produkcji pasz przemysłowych. Szczególną uwagę zwrócono na dodatki nowej generacji na tle dotychczas stosowanych form oraz ich rodzajów.

Zasady legalności i możliwości stosowania dodatków paszowych w świetle przepisów obowiązujących w kraju i za granicą

TECHNOLOGIA PRODUKCJI MIESZANEK PASZOWYCH

Nowoczesna produkcja zwierzęca związana jest ze stosowaniem pasz i mieszanek paszowych zawierających składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt oraz osiągnięcia wysokich wskaźników użytkowych. Produkcja wysokiej jakości pasz i mieszanek spełniających powyższe kryteria wymaga stosowania różnych maszyn i urządzeń, które umożliwiają realizację wielu procesów i operacji technologicznych. Najczęściej stosowane metody przetwarzania surowców i produkcji pasz można podzielić na: mechaniczne i hydrotermiczne. Maszyny i urządzenia realizujące powyższe procesy są stosowane jako samodzielne jednostki lub mogą stanowić ogniwo cyklu produkcyjnego. Znajomość budowy, zasad działania oraz parametrów technologicznych maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle paszowym jest niezbędna do ich właściwego wykorzystania w produkcji wysokiej jakości pasz.

1.  Programowanie żywienia zwierząt w oparciu o mieszanki pełnoporcjowe, uzupełniające, koncentraty w ujęciu:

- żywieniowym

- ekonomicznym (minimalizacja kosztów produkcji)

2. Autorskie opracowanie programu żywieniowego według przyjętych założeń.

OCENA JAKOŚCI PASZ PRZEMYSŁOWYCH

Normy stosowane w ocenie jakości pasz przemysłowych. Czynniki warunkujące jakość i wartość pokarmową pasz przemysłowych. wady jakościowe surowców i pasz. Techniki oceny jakości i wartości odżywczej surowców i pasz. Higiena i toksykologia w przemyśle paszowym. Stabilność i trwałość naturalnych i syntetycznych dodatków paszowych w czasie produkcji i w okresie przechowywania pasz przemysłowych. Technika i organizacja kontroli jakości surowców i pasz przemysłowych.

BEZPIECZEŃSTWO PRODUKCJI PASZ

Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego zwierząt, surowców, i żywności pochodzenia zwierzęcego.Działania sanitarno-weterynaryjne i charakterystyka zagrożeń sanitarno-weterynaryjnych w produkcji pasz i środki kontroli nad nimi. Systemy i programy zabezpieczeń zakładu prze gryzoniami, owadami i ptakami. Charakterystyka systemu jakości bezpieczeństwa produkcji pasz (HACCP). Poznanie rodzaju i źródeł zagrożeń sanitarno-weterynaryjnych w produkcji pasz i możliwości wykorzystania systemów jakości do zmniejszenia ryzyka ich wystąpienia.

DORADZTWO W ŻYWIENIU TRZODY CHLEWNEJ

Doradztwo w zakresie racjonalnego żywienia trzody chlewnej. Omówienie specyfiki żywienia poszczególnych grup produkcyjnych świń. Charakterystyka zapotrzebowania na składniki pokarmowe, omówienie czynnikow ograniczających wartośc odzywcza pasz stosowanych w żywieniu swiń. Profilaktyka problemów zdrowotnych i produkcyjnych u świń. Praktyczne aspekty doradztwa w żywieniu trzody chlewnej.

DORADZTWO W ŻYWIENIU DROBIU

Doradztwo w zakresie racjonalnego żywienia drobiu. Omówienie specyfiki żywienia poszczególnych grup produkcyjnych drobiu. Charakterystyka zapotrzebowania na składniki pokarmowe, omówienie czynnikow ograniczających wartośc odzywcza pasz stosowanych w żywieniu drobiu. Profilaktyka problemów zdrowotnych i produkcyjnych u drobiu. Praktyczne aspekty doradztwa w żywieniu drobiu.

BIOTECHNOLOGIA W PRODUKCJI PASZ PRZEMYSŁOWYCH DLA PRZEŻUWACZY

Współczesne koncepcje oceny potrzeb białkowych i energetycznych zwierząt poligastrycznych. Żywieniowe metody podwyższenia wartości białka pasz przemysłowych dla przeżuwaczy. Lipidy jako źródło energii. Skutki nieprawidłowego żywienia przeżuwaczy. Wykorzystanie programu INRATION oraz PrevAlim do oceny wartości pasz przemysłowych i żywienia przeżuwaczy.

DORADZTWO W ŻYWIENIU BYDŁA


Doradztwo w zakresie racjonalnego wykorzystania przemysłowych mieszanek treściwych w różnych strategiach żywienia bydła.
Biokonwersja składników pasz przemysłowych i ich optymalizacja a produkcyjność zwierząt.
Pobranie dawki pokarmowej jako funkcja jakości pasz objętościowych oraz wysokości uzupełnienia paszami treściwymi. Skrobia w żywieniu przeżuwaczy. Aktualne poglądy na żywienie krów zasuszonych oraz krów w okresie przejściowym. Biland anionowo kationowy dawek dla krów i cieląt. Odchów i żywienie zwierząt młodych a ich późniejsze użytkowanie. Technologia żywienia bydła mieszankami pełnoporcjowymi (TMR) i półkompletnymi (PMR). Włókno efektywne jako wskaźnik jakości mieszanek TMR i PMR. Skład dawek pokarmowych oraz i struktura fizyczna a zagrożenia fizjologiczne i produkcyjne w żywieniu przeżuwaczy. Uwarunkowania żywieniowe kształtowania właściwości prozdrowotnych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso).