Oferta usługowo-badawcza
Wyposażenie (wybrane) laboratorium
Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Soxtec™ 2050 Auto Fat Extraction System (FOSS Analytical, Hillerod, Denmark) – w pełni zautomatyzowana jednostka do oznaczania tłuszczu metodą Soxhleta
 - Kjeltec™ 8400 Analyzer Unit (FOSS Analytical, Hillerod, Denmark) - w pełni zautomatyzowana jednostka do oznaczania azotu/białka
 - CEM Smart System 5 (CEM Corporation, Smith Farm Road Matthews, NC) – wagosuszarka
 - Instron 5542 (Instron, Canton, Massachusetts, USA) – uniwersalna maszyna wytrzymałościowa z komorą Warner-Bratzlera do pomiaru siły cięcia
 - HunterLab MiniScan XE Plus spectrocolorimeter, model 4500L (Hunter Associates Laboratory, Reston, Virginia, USA) - charakterystyka parametrów barwy
 - Varian Atomic Absorption Spectrometer AA240 Z (Varian, Inc.) – oznaczanie wybranych pierwiastków chemicznych
 - inoLab® pH/ION/Cond 750 (WTW Wissenschaftlich-Technische Werkstätten, Weilheim, Germany) – wielofunkcyjny miernik laboratoryjny (pH, przewodność elektryczna, stężenie jonów)
 
Wykaz wybranych usług analitycznych laboratorium Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
Lp.  | Rodzaj usługi (analizy)  | Metoda  | 
| 1. | Sucha masa  | metoda suszenia termicznego  | 
| 2. | Tłuszcz surowy  | metoda Soxhleta  | 
| 3. | Popiół surowy  | mineralizacja na sucho  | 
| 4. | Białko ogólne  | metoda Kjeldahla  | 
| 5. | Azot rozpuszczalny  | metoda Kjeldahla  | 
| 6. | Azot niebiałkowy  | metoda Kjeldahla  | 
| 7. | Kolagen  | metoda spektrofotometryczna  | 
| 8. | TBARS  | metoda spektrofotometryczna  | 
| 9. | Barwa w układzie CIELAB  | układ CIELAB (L*, a*, b*)  | 
| 10. | pH  | próbki nierozdrobnione, homogenat wodny  | 
| 11. | Wodochłonność  | metoda Graua i Hamma  | 
| 12. | Wyciek termiczny  | 
  | 
13.  | Wyciek naturalny  | 
  | 
Szczegółowych informacji na temat działalności usługowej laboratorium udziela sekretariat Katedry - p.162.
