Działalność dydaktyczna
Przedmioty przewidziane do realizacji przez pracowników Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych uwzględniają programy studiów kierunków: Zootechnika, Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii, Gospodarka rybacka, Logistyka.
Przedmiot  | Kierunek studiów  | Forma i poziom studiów  | Wydział  | 
Technologia informacyjna  | Zootechnika  | S1/NS1  | Bioinżynierii Zwierząt  | 
Towaroznawstwo surowców   | Zootechnika  | S1/NS1  | |
Towaroznawstwo i sterowanie jakością produktów drobiarskich. Produkcja markowa  | Zootechnika  | S1  | |
Trendy w produkcji żywności  | Zootechnika  | S1/NS1  | |
Systemy sterowania jakością  | Zootechnika  | S1/NS1  | |
Szkolenie dotyczące ochrony zwierząt  | Zootechnika  | S1/NS1 S2/NS2  | |
Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego  | Zootechnika  | S2/NS2  | |
Zarys przetwórstwa surowców zwierzęcych  | Zootechnika  | S2/NS2  | |
Ocena i zagospodarowanie surowców pochodzenia zwierzęcego  | Zootechnika  | S2  | |
Metody konserwacji żywności  | Zootechnika  | S2  | |
Analiza sensoryczna i instrumentalna  | Zootechnika  | S2  | |
Przetwórstwo mięsa  | Zootechnika  | S2  | |
Przetwórstwo mleka  | Zootechnika  | S2  | |
Technologie informacyjne  | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii  | S1  | |
Zdrowotne oddziaływanie produktów pochodzenia zwierzęcego  | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii  | S1  | |
Zwierzęta w gospodarstwach agroturystycznych i ich otoczeniu  | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii  | S2  | |
Problemy i trendy w globalnej gospodarce żywnościowej  | Biogospodarka rybacka  | S2  | |
Zagospodarowanie produktów ubocznych rybołówstwa i akwakultury  | Biogospodarka rybacka  | S2  | |
Bezpieczeństwo zdrowotne produktów rybnych  | Biogospodarka rybacka  | S2  | |
Obrót produktami rybołówstwa i akwakultury  | Biogospodarka rybacka  | S2  | |
Towaroznawstwo  | Logistyka  | S1/NS1  | Nauk Ekonomicznych  | 
Opakowania i jednostki ładunkowe  | Logistyka  | S1/NS1  | |
Przechowalnictwo i transport żywności  | Logistyka  | S1/NS1  | |
Straty w łańcuchu żywnościowym  | Logistyka  | S1/NS1  | |
Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego  | Logistyka  | S1/NS1  | |
Wybrane zagadnienia z agrologistyki  | Logistyka  | S1/NS1  | 
S - studia stacjonarne, NS - studia niestacjonarne, 1 - studia pierwszego stopnia, 
 2 - studia drugiego stopnia

Zaplecze dydaktyczno-badawcze Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
Pracownia oceny jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (ul. Oczapowskiego 5)
Laboratoria z zapleczem aparaturowym do badań podstawowego składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Pawilon zmodernizowany dzięki środkom finansowym pozyskanym z Programu Operacyjnego "Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013"

Stanowiska do oceny sensorycznej wraz z komputerowym system wspomagania oceny sensorycznej
i zapleczem do przygotowywania próbek.
Sale dydaktyczne - 022 (u. Oczapowskiego 5) oraz w Pracowni technologii mięsa (Pawilon - Kortowo III)

