Podręczniki i skrypty

Kwiatkowski J., Purwin C., Sienkiewicz S., Tworkowski J., Pysera B., Wierzbowska J., Graban Ł., Lajszner W., Wyżlic I., Krzebietke S., Żarczynski P. 2014. Konwersja odpadów przemysłu rolno-spożywczego do biogazu - podejście systemowe.
W:  Ślazowiec Sida hermaphrodita (L.) Rusby jako substrat biogazowni rolniczej. (Red.Wojnowska-Baryła I., Gołaszewski J.) Wydawnictwo UWM Olsztyn, 37-62.


Purwin C., Pysera B., Fijałkowska M., Tywończuk J. 2014. Technologie pozyskania i kondycjonowania biomasy rolniczej
i wodnej dla biogazowni i zgazowarki. W: Efektywne metody konserwacji biomasy z celowych upraw energetycznych.
(Red Gołaszewski J.) Wydawnictwo UWM Olsztyn, 397-416.

Sobotka W., Fiedorowicz E., Miciński J. 2014. Sielskoje chozjajstwo – problemy i perspektywy. Sbornik Naucznych Trudov. Zootechnika; Pestis W. (red.); The influence of the intensity of fattening on growth performance and meat quality of pigs; t.26; 355-364. Wydawnictwo uniwersyteckie  ГГАУ  w Grodnie. 


Miciński J., Sobotka W., Bermagambetowa N., Jatkowska A., Kobzhassarow T., Dzik S., Zabłocka E., Klupczyński J. 2014. Sielskoje chozjajstwo – problemy i perspektywy. Sbornik Naucznych Trudov. Zootechnika; Pestis W. (red.); Sowierszienstwowanije mołocznowo skota w Polszie; t.26; 364-372. Wydawnictwo uniwersyteckie  ГГАУ  w Grodnie.                              

 Lipiński K. 2012. Wykorzystanie ziarna pszenicy i produktów jego przerobu w żywieniu zwierząt. W: Pszenice - zwyczajna, orkiszowa i  twarda. Uprawa i zastosowanie. Pod red. prof. W. Budzyńskiego, PWRiL, 265–289.
Skórko-Sajko H., Minakowski D., Lipiński K. 2004. Biotechnologiczne możliwości dietetycznego i prozdrowotnego oddziaływania pasz na organizm zwierzęcy. Hodowla bydła, PWRiL, Warszawa.


Purwin C., Florek S. 2003. Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolnych. Przewodnik metodyczny do ćwiczeń
pod red. Zdzisława Ciećko. Wydawnictwo UWM Olsztyn,119–133.


Tywończuk J., Lipiński K. 2001. Żywienie prosiąt i warchlaków. Żywienie loszek reprodukcyjnych knurków i knurów.
W: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia. PWN S.A. Warszawa tom II, 245–265.


Lipiński K. 1996. Pasze z rzepaku w żywieniu zwierząt. W: Rzepak - produkcja surowca olejarskiego. (Red. W. Budzyński,
T. Ojczyk). Wydawnictwo ART. W Olsztynie, 19–28.


Tywończuk J., Lipiński K. 1995. Antybiotyki. W: Dodatki paszowe dla świń. (Red. M. Kotarbińska, E. Grela). Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, 59–73.

Lewicki Cz., Wolszczak J., Minakowski D., Rapczyńska I., Rusiecka I., Tywończuk J., Rydzik W., Kozłowski M., Florek S., Flis M., Sajko J. (1978 do 1992). Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Dział Wydawnictw ART Olsztyn,
Wydanie od I do VIII.