dr hab. Wojciech Kozera, prof UWM

Rozprawa habilitacyjna

Porównanie efektywności tuczu i zachowania się tuczników w zależności od systemu utrzymania i żywienia. Rozp. hab., Wyd. UWM, 128.

Rozprawa doktorska

Badania nad zastosowaniem mieszanek pełnoporcjowych z udziałem nasion, poekstrakcyjnej śruty i oleju rzepakowego w odchowie prosiąt.

 

Oryginalne prace twórcze opublikowane w czasopismach naukowych

Kozera W., Grudniewska B., Jarczyk A. 1993. Strawność i bilans N u wieprzków i knurków żywionych mieszankami pełnoporcjowymi z udziałem bobiku odmiany Dino. Biul. Nauk. ART. Olsztyn, 2(12):121-125.1

Kozera W., Grudniewska B. 1993. Strawność składników pokarmowych i bilans azotu u warchlaków żywionych mieszankami pełnoporcjowymi z 25% udziałem bobiku różnych odmian. Biul. Nauk. ART. Olsztyn, 2(12):131-135.1

Kozera W., Grudniewska B., Eljasiak J. 1993. Ocena wartości pokarmowej trzech odmian bobiku: Nadwiślański, Dino, Tibo. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 38:145-151.1

Milewska W., Kozera W., Grudniewska B. 1993. S Strawność i bilans N u tuczników żywionych mieszankami pełnoporcjowymi z różnym udziałem bobiku. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 38:154-159.1

Rotkiewicz T., Wiśniewska M., Bomba G., Grudniewska B., Eljasiak J., Kozera W., Milewska W. 1993. Badania patomorfologiczne narządów wewnętrznych świń żywionych paszą z udziałem nasion bobiku (Vicia faba L.) poddanych parowaniu lub obłuszczeniu. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet., 38:239-254.1

Grudniewska B., Milewska W., Eljasiak J., Kozera W. 1993. Wykorzystanie w żywieniu świń nasion bobiku preparowanego uszlachetnianego różnymi metodami. Biul. Nauk. ART. Olsztyn, 2(12):155-158.1

Grudniewska B., Milewska W., Lewczuk A., Eljasiak J. Kozera W. 1994. Wyniki użytkowania rozpłodowego loch rasy pbz-24 krytych knurami rasy duroc. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 40:33-42.1

Falkowski J., Kozera W. 1994. Próba analizy długości użytkowania rozpłodowego knurów w fermie przemysłowej. Medycyna Wet., 50(10):491-493.

Falkowski  J., Glogowski J.,Groszkowska A., Kozera W., Kozłowski M. 1995. Wpływ mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty lub nasion rzepaku na odchów i jakość nasienia knurków. Rośliny Oleiste IHAR Poznań, 16(2):431-437.

Kozera W., Falkowski J. 1995. Badania nad zastosowaniem mieszanek pełnoporcjowych z udziałem nasion, poekstrakcyjnej śruty i oleju rzepakowego w odchowie prosiąt. I. Ocena smakowitości mieszanek. Acta Acad.  Agricult. Tech. Olst., Zoot.,43:43-50..

Kozera W., Falkowski J.,Kozłowski M. 1995. Badania nad zastosowaniem mieszanek pełnoporcjowych z udziałem nasion, poekstrakcyjnej śruty i oleju rzepakowego w odchowie prosiąt II. Wyniki odchowu prosiąt.     Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot.,43:51-60.

Kozera W., Falkowski J., Kozłowski M., Zadernowski R. 1995. Badania nad zastosowaniem mieszanek pełnoporcjowych z udziałem nasion, poekstrakcyjnej śruty i oleju rzepakowego w odchowie prosiąt.                   III. Obłuszczone nasiona rzepaku jako komponent mieszanek dla prosiąt. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 43:61-71.

Falkowski  J.,  Milewska  W., Falkowska A., Kozera W., Groszkowska A. 1995. Wyniki odchowu i niektóre parametry krwi prosiąt żywionych mieszankami z dodatkiem kwasu fumarowego lub probiotyku Lacto-sacc. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 43,33-41.

Milewska W., Grudniewska B., Kozera W. 1995. Analiza użytkowości rozpłodowej loch rasy złotnickiej pstrej w zależności od liczby odchowanych miotów. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst.,Zoot., 44:9-19.

Falkowski J., Kozłowski M., Kozera W., Falkowska A. 1996. Wyniki tuczu, jakość tusz i masa narządów wewnętrznych tuczników żywionych mieszankami z udziałem nasion, poekstrakcyjnej śruty i oleju rzepakowego. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 45:141-149.

Falkowski J., Kozera W., Kondratowicz J., Bugnacka D., Kozłowski M. 1996. Wpływ mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty lub nasion rzepaku na jakość mięsa knurków. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., Chów i Hodowla Trzody Chlewnej, 26:103-109.

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Kozłowski M., Meller Z. 1997. Wpływ mieszanek z udziałem produktów rzepakowych na jakość mięsa i tłuszczu śródmięśniowego knurów ubijanych w wieku 7 i 24 miesięcy. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot., 46: 53-61.

Rotkiewicz T., Bomba G., Falkowski J., Glogowski J., Kozera W., Kozłowski M. 1997. Studies on a long-term use of rapeseed products in diets of boars. Pathomorphological changes in the reproductive system, liver and thyroid gland. Reprod. Nutr. Dev., 37: 675-690.

Falkowski J., Glogowski J., Rotkiewicz T., Kozłowski M., Kozera W., Bugnacka D., Bomba G. 1997. Wpływ długotrwałego podawania mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty lub nasion rzepaku na wzrost knurów i jakość ich ejakulatów. Acta Acad. Techn. Olst., Zoot., 46:43-51.

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 1998. Effect of different fodder salt (NaCl) content of diets on feed preferences of weaned pigs. Natur. Sc., 1:51-58.

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Milewska W. 1998. Próba określenia wpływu kwasu fumarowego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na preferencje paszowe odsadzonych prosiąt. Rocz. Nauk. Zoot., 25(2):85-93.

Falkowski J., Gajęcki M., Kozera W., Bugnacka D., Zielonka L. 1998. Wpływ zróżnicowanego dodatku soli kuchennej (NaCl) do mieszanek na wzrost oraz wybrane wskaźniki krwi i surowicy warchlaków. Medycyna Wet., 54(9):615-619.

Kisiel R., Juchniewicz M., Falkowski J., Kozera W. 1998. Wpływ zróżnicowanego dodatku soli kuchennej (Na Cl) na wskaźniki produkcyjno-ekonomiczne w odchowie prosiąt. Rocz. Nauk. Zoot., 25(3): 269-277.

Kisiel R., Juchniewicz M., Falkowski J., Kozera W. 1999. Ekonomiczna ocena zastosowania nasion, poekstrakcyjnej śruty i oleju rzepakowego w żywieniu tuczników. Rocz. Nauk. Rol., seria G, 88 (1):153-158.

Kisiel R. Nasalski Z., Kozera W., Falkowski J., Kozłowski M. 1999. Koszt przyrostu masy ciała odsadzonych prosiąt żywionych mieszankami z udziałem produktów rzepakowych. Biul. Nauk., 2:101-109.

Falkowski J. Kozera W. 1999. Badania długości użytkowania rozpłodowego knurów w stacjach unasieniania. Zesz. Nauk. AR Kraków, 352 (67): 47-52.

Falkowski J., Kozera W. 1999. Porównanie wyników tuczu świń żywionych standardowo lub metodą wyboru. Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 3, 111-117.

Falkowski J., Flis M., Kozera W., Bugnacka D., Białkowski J., Pająk I. 2000. Palatability trial determination of a diet supplemented with naked oats in weaned piglet feeding. Natur. Sc., 7: 169-178.

Falkowski J., Kozera W., Falkowska A., Bugnacka D. 2000. Studies on the application of the free-choice nutrition method in young swine. Natur.Sc.., 7: 179-186.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Milewska W. 2000. Wpływ kwasu fumarowego i łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) na smakowitość mieszanek stosowanych w żywieniu odsadzonych prosiąt. Biul. Nauk. UWM, 7: 59-66.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2000. Wpływ różnego poziomu kwasu fumarowego w mieszankach na ich smakowitość w żywieniu odsadzonych prosiąt. Zesz. Nauk. Przeg. Hod., Chów i hodowla trzody chlewnej, 48: 321-327.

Falkowski J., Kozera W., Białkowski J. 2000. Wyniki tuczu świń (30-100 kg) żywionych standardowo lub metoda wyboru (ang. free-choice method). Adv. Agri. Sci., 7(1):15-18.

Falkowski J., Kozera W., Białkowski J. 2001.Ocena jakości tusz tuczników żywionych standardowo lub metodą wyboru. Zesz. Nauk. AR Wrocław, 405:43-52.

Falkowski J., Kozera W., Białkowski J. 2001.Evaluation of carcass quality of feeder pigs fed either standard or free-choice feeding diets supplemented with rapeseed meal. Pol. J. Food Nutr. Sci., 10/51, 3: 63-65.

Lizińska W., Kisiel R., Falkowski J., Kozera W.  2001. Effect of choice feeding on meatiness of fattening pigs and some production-economic indices. Economic Sc., 4:231-237.

Kisiel R. Lizińska W. Falkowski J., Kozera W. 2002. Wpływ metod żywienia na wyniki produkcyjno-ekonomiczne w tuczu świń wysokomięsnych. Biul. Nauk. UWM, 15: 167-173.

Falkowski J., Falkowska A., Kozera W., Bugnacka D. 2002. Nutrient digestibility and nitrogen balance in growing pigs fed diets containing naked oat and rapeseed meal. Annals of Anim. Sci., Suppl. 2:219-223 .

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Falkowska A., BieniaszewskiT.2002. Feed preferences of young growing pigs fed diets containing yellow lupine of different varieties. Annals of Anim. Sci., Suppl. 2:225-230 .

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Czosnek T. 2002.  Effect of herbal preparation Digestarom and salinomycin on the production performance of young growing pigs (20-80 kg of live weight). Annals of Anim. Sci., Suppl. 2:213-218 .

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wpływ zróżnicowanego poziomu owsa nagiego (Avena nuda) i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na wyniki produkcyjne warchlaków. Rośliny Oleiste, IHAR Poznań XXIV:547-553..

Lizińska W., Kisiel R., Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wyniki produkcyjno-ekonomiczne zastosowania w żywieniu warchlaków mieszanek z udziałem owsa nagiego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Zesz. Nauk. Przeg. Hod., 68(2): 347-354.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wpływ poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i owsa nagiego (Avena nuda ) na smakowitość mieszanek stosowanych w żywieniu warchlaków. Zesz. Nauk. Przeg. Hod., 68(2): 159-168.

Falkowska A., Falkowski J., Bieniaszewski T., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Nutrient digestibility and nitrogen balance of growing pigs fed diets containing yellow lupine of three Polish varieties. Pol. J. Natur. Sci., 14(2): 347 – 356. 

Falkowski J., Bugnacka B., Kozera W., Czosnek T.  2004. Effects of herbal preparation Digestarom and salinomycin on the production performance of growing pigs (20-80kg of live weight). Acta Sci. Pol., Zoot., 3(1):3-13.

Falkowski J., Kozera W., Białkowski J., Bugnacka D., Jałyński M. 2004. Effect of standard and choice feeding on the fattening results, slaughter value and weight of internal organs in pigs given diets containing rapeseed meal. EJPAU, Anim. Husb., 7.

Falkowska A., Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 2004. Nutrient digestibility in growing pigs fed alfalfa silage. Annals of Anim. Sci., Suppl., 2:111-114.

Falkowski J., Falkowska A., Kozera W., Bugnacka D. 2004. Nutrient digestibility and nitrogen balance in pigs fed diets with a different crude fiber content. Annals of Anim. Sci., Suppl., 2:121-124.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2004. Effects of sodium saccharinate on feed preferences of weaned piglets.Annals of Anim. Sci., Suppl., 2:115-120.

Falkowski J., Bugnacak D., Kozera W. 2004. Wpływ dodatku sacharynianu sodu na smakowitość mieszanek stosowanych w żywieniu warchlaków. Zesz. Nauk. Przeg. Hod., 72(2): 211-217.

Kozera W. 2004. Efektywność tuczu świń w zależności od sposobu utrzymania i żywienia. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Zoot. LII, 505:125-130.

Falkowska A., Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 2004. Nutrient digestibility and nitrogen balance In pigs fed a diet with an increased crude fiber content. Pol. J. Natur. Sc., 17(2):367-372.

Kozera W. 2005. Production results of young growing pigs fed diets containing sodium saccharinate. Pol. J. Natur. Sc., 19(2):263-269.

Kozera W. 2005. Palatability of diets containing sodium saccharinate fed to young growing pigs. Pol. J. Natur. Sc., 19(2):255-262.

Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W. 2005. Wpływ dodatku sacharynianu sodu do mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na ich smakowitość w żywieniu warchlaków. Wyniki testu preferencji pasz wykonanego metodą pojedynczego bodźca (ang. single stimulus method). Acta Sci. Pol., Zoot. 4(2):23-34.

Kozera W., Falkowski J., Bugnacka D., Falkowska A. 2006. Fattening value and slaughter quality of crossbred (polish landrace x pietrain) pigs fed diets with an increased crude fiber content. Pol. J. Natur. Sc., 20(1):205-215.

Kozera W., Falkowski J., Bugnacka D., Falkowska A. 2006. Fattening results of crossbred (polish landrace x pietrain) pigs fed diets with a high wheat straw content. Pol. J. Natur. Sc., 20(1):193-203.

Falkowska A.,Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 2006. Nutrient digestibility and nitrogen balance in finishing pigs fed  diets containing ground wheat straw. Pol. J. Natur. Sc., 20(1):155-162.

Bugnacka D., Falkowski J., Kozera W. 2006. Effects of sodium saccharinate and vanillin added to diets for young growing pigs (20-40 kg of live weight) on their performance. Pol. J. Natur. Sc., 21(2):629-636.

Kozera W. 2007. Porównanie efektywności tuczu i zachowania się tuczników w zależności od systemu utrzymania i żywienia. Rozp. hab., Wyd. UWM, 128.

Bugnacka D., Falkowski J., Kozera W. 2008. Wyniki odchowu warchlaków żywionych mieszankami z dodatkiem sacharynianu sodu i waniliny. Roczn. Nauk. PTZ, 4(2): 57-64.

Kozera W. Karpiesiuk K., Falkowski J. 2009. Wpływ systemu utrzymania i żywienia na behawior świń rosnących. Acta Sci. Pol., Zootechnica 8 (4) 2009, 21–32

Falkowska A., Bugnacka D., Kozera W., Falkowski J. 2010. Fattening results of finishing pigs fed second-stage diets with a high content of oat bran and soybean oil. Pol. J. Natur. Sc. 25(4):341-351.

Karpiesiuk K., Kozera W., Bugnacka D., FalkowskiJ. 2013.Wpływ warunków chowu tuczników na jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość ., 3(88), 39-50.

Kozera W., Karpiesiuk K., Falkowski J., Bugnacka D.  2014. The Effect of Dietary Regime on the Behavior of Growing-Finishing Pigs Raised Indoors and with Access to Outdoor Runs. Veterinarija ir zootechnika, 66(88):28-34.

Zapotoczny P., Kozera W., Karpiesiuk K., Pawłowski R. 2014. The use of computer-assisted image analysis in the evaluation of the effect of management systems on changes in the color, chemical composition and texture of m. longissimus dorsi in pigs Meat Sci.,97(4):518-528.

Milewska W., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W., Bugnacka D. 2016 Wpływ masy ciała przy urodzeniu na tempo wzrostu prosiąt odchowywanych do wieku 5 lub 7 tygodni. Wiadomości Zootechniczne. 1:19-26.

Karpiesiuk K., Falkowski J., Raubo B., Kozera W., Bugnacka D.2016. Wpływ sezonu i systemu chowu na jakość mięsa wieprzowego. ŻYWNOŚĆ. Nauka, Technologia, Jakość, 2016, 5 (108):45-59. DOI: 10.15193/zntj/2016/108/14.

Kozera W., K. Karpiesiuk, D. Bugnacka, J. Falkowski & W. Milewska. 2016. Production performance of pigs reared in different systems and fed increased energy content diets with or without green alfalfa. S. Afr. J. Anim. Sci.,  46 (1): 70-76, http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v46i1.9.

Woźniakowska A., Kozera W., Karpiesiuk K.2017.Kwasy organiczne w żywieniu prosiąt. Medycyna Weter. 73:76-81.  DOI: 10.21521/mw.5642

Okorski A., Polak-Śliwińska M., Karpiesiuk K., Pszczółkowska A., Kozera W. 2017. Real Time PCR, a good tool to estimate mycotoxin contamination in pig diets. World Mycotoxin Journal, 10 (3): 219-228. https://doi.org/10.3920/WMJ2016.2137

Karpiesiuk K., Jarczyk A., Winiarski Z., Milewska W., Bugnacka D., Kozera W., Woźniakowska A., Kleśniak P. 2018. Sow longevity as an indicator of resistance to environmental stressors. Pol. J. Natur. Sc., Vol 33(1): 17–28.

Podręczniki, skrypty

Kozera W. Strawność paszy, jej znaczenie i oznaczanie. Podręcznik akademicki: Żywienie trzody  chlewnej. Red. B. Grudniewska, 1998, Wydawnictwo ART.,: 29-40; wyd. poprawione i uzupełnione

Hodowla i technologia produkcji trzody chlewnej. Przewodnik do ćwiczeń pod red. B. Grudniewskiej wyd. ART. 1997, autor 2 rozdziałów.

Chów trzody chlewnej. Przewodnik do ćwiczeń pod red. J. Falkowskiego  wyd. ART., 1999, autor rozdziału.

 

Pozostałe publikacje naukowe

Doniesienia i komunikaty naukowe opublikowane w materiałach międzynarodowych konferencji naukowych

Falkowski J., Glogowski J., Groszkowska A., Kozera W., Kozłowski M. 1996. Rapeseed products as the components of diets for boars. Międzynar. Konf. Nauk. Czeskie Budziejowice, 136-138.

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Milewska W. 1997. Próba określenia wpływu udziału kwasu fumarowego w mieszankach na preferencje pasz u odsadzonych prosiąt. Międzynar. Konf. Nauk., „Current problems on pig production”, Olsztyn, 7 maj, 128.

Falkowski J., Glogowski J., Rotkiewicz T., Kozłowski M., Kozera W., Bugnacka D., Bomba G. 1997. Studies on long-term use of diets containing rapeseed meal and full fat rapeseed in boar feeding. 48-th Annual Meeting of the EAAP. Vienna. III: 364.

Grudniewska B., Lewczuk A., Jarczyk A., Milewska W., Kozera W., 1997.The reproduction traits of spotted zlotniki breed in Poland. 48th Annual Meeting of the EAAP. Vienna.III: 33

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 1998. Effect of different salt (NaCl) level on palatability of diets and performance of young growing pigs. 49th Annual Meeting of the EAAP, Warsaw.

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 1999. Choice and phase feeding methods of growing pigs: use diets containing yellow lupin (Lupinus luteus L.).  50th Annual Meeting of the EAAP-, Zurich 22-26 August, No. 5: 289.

Falkowski J., Kozera W. 1999. An attempt of use of choice-feeding mathod for young growing pigs. Book of abstract of the 2nd International Conference. Czeskie Budziejowice, 142-143.

Falkowski J., Kozera W. 1999. Analiza długości użytkowania knurów. Międzynar. Konf. Nauk., Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej. Olsztyn 6 maja 1999 r., 62.

Falkowski J. Kozera W. 1999. The use of choice-feeding method for growing – finishing pigs. Międzynar. Konf. Nauk. Nitra 13-14.09.99 r. : 185-187.

Falkowski J., Kozera W. 2000. Výskum dlžky reprodukčnej schopností kancov v inseminačných staniciach a vo veľkokapacitný chovoch boars reproduction lifetime research at stations and at big farms. XVIIth International Conference of Farm Animal Reproduction. Liptovský Jan, Slovakia, 1-2.06.2000r.: 232-235.

Falkowski J., Kozera W. 2000. Badania nad jakością tusz tuczników żywionych standardowo i metodą wyboru.. Jihočesko Universita - Czeskie Budziejowice, 30-08.-1.09.2000r. 221-224.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Milewska W. 2001. The effect of different levels of lupin seeds (Lupinus angustifolius L. and Lupinus luteus L.) in diets on food preferences of young pigs. Protein feed for animal production. With special reference to Central and Eastern Europe. EAAP Technical Series. I:117-124.

Falkowski J., Bieniaszewski T., Kozera W., Bugnacka D., Falkowska A., Białkowski J., Pająk I. 2002. Effect of yellow lupin sedes of different cultivars on feed preferences In young pig nutrition. Proceedings of the 11th International Symposium “Current problems of breeding, health and production of pigs” – Czeskie Budziejowice 1.09.2002r: 50.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W.,  Falkowska D. 2002. The effect of naked oats and rapeseed meal on growth performance of young pigs. Międzynar. Konf. Nauk., Praga 25-26.09.2002: 31.

Falkowski J., Falkowska A., Kozera W., Bugnacka D. 2002. Strawność składników pokarmowych i bilans azotu u młodych rosnących świń żywionych mieszankami z udziałem owsa nagiego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Międzynar. Konf. Nauk. Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu i żywienia w nowoczesnej produkcji świń, Bydgoszcz :142.

Falkowska A., Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. (2004). Ocena strawności składników pokarmowych kiszonki z lucerny u tuczników. II Międzynar. Konf. Nauk. Bydgoszcz 1-3.07.2004, Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny, 15.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. (2004). Wpływ sacharynianu sodu na preferencje pokarmowe odsadzonych prosiąt. II Międzynar. Konf. Nauk. Bydgoszcz 1-3.07.2004, Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny, 15: 204-205.

Falkowski J., Pająk I., Kozera W., Bugnacka D., Falkowska A. 2005. The effect of oat bran addition to diets on performance and carcass quality of pigs. International Symposium “Current problems of breeding, health and production of pigs” – Czeskie Budziejowice, s.199-202.

Doniesienia i komunikaty naukowe opublikowane w materiałach krajowych konferencji naukowych

 

Falkowski J., Felińska L., Kozera W., Kozłowski M. 1993. Zastosowanie mieszanek z udziałem nasion rzepaku, oleju i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz bobiku w żywieniu prosiąt. Konf. Nauk.: Rzepak stan obecny i perspektywy, Radzików, 3-4.06: 163-1641.

Kozera  W.,  Falkowski  J., Kozłowski M. 1994. Wpływ mieszanek z udziałem  nasion,  poekstrakcyjnej  śruty i oleju rzepakowego na wyniki   odchowu   odsadzonych   prosiąt.  Konf.  Nauk. "Współczesne   zasady  żywienia  świń".  Jabłonna,  30-31  maja, 148-151.

Falkowski  J., Kozłowski  M., Kozera  W .1994.  Wpływ mieszanek z udziałem  poekstrakcyjnej  śruty  i  oleju rzepakowego na wyniki tuczu,  jakość  tusz i masę narządów wewnętrznych tuczników. XVI Ogólnopolska Konf. Nauk. „Rośliny oleiste”, Poznań 19-20.04.,2:197-1981.

Falkowski J., Głogowski J., Groszkowska A., Kozera W., Kozłowski M. 1995. zastosowanie mieszanek z udziałem produktów rzepakowych w żywieniu knurów. CLPP w Lublinie, II Konf. Nauk. „Jakość pasz przemysłowych”.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wpływ mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i owsa nagiego (Avena nuda) na wzrost świń (18-45kg masy ciała). Konf. Nauk. - Rośliny Oleiste, IHAR Poznań 1-2.04.2003 r., 97.

Kozera W. 2004. Efektywność tuczu świń w zależności od systemu utrzymania i żywienia. Konf. Nauk. Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Wrocław 18-19.11.2004, 65.

Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W. 2005. Ocena smakowitości mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i sacharynianu sodu w żywieniu warchlaków. Konf. Nauk. - 70. zjazd PTZ, Wrocław, 75.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2005. Wstępne wyniki badań nad zastosowaniem dodatku sacharynianu sodu i waniliny do mieszanek stosowanych w żywieniu warchlaków. Konf. Nauk. - 70. zjazd PTZ, Wrocław, 78.

Kozera W., Skoczyńska J. 2010. Wpływ płci na jakość tusz tuczników pochodzących z chowu masowego. Mat. Konf. LXXV Zjazd Naukowy PTZ, s.85.

Falkowski J., Bugnacka D., Karpiesiuk K., Kozera W. 2010. Efektywność tuczu i wartość rzeźna świń utrzymywanych w kojcach ściołowych lub bezściołowych i żywionych mieszankami z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Mat. Konf. LXXV Zjazd Naukowy PTZ, s.75.

Kozera W., Jelski M. 2011.Wpływ systemu utrzymania na wartość rzeźną tuczników. Mat. Konf. LXXVI Zjazd Naukowy PTZ, s.108.

Kozera W., Wawrzyniak R., Pawłowski R. 2013. Porównanie użytkowości rozpłodowej loch hybrydowych utrzymywanych w fermie wielkotowarowej. LXXVII Zjazd PTZ

Raubo B., Falkowski J., Karpiesiuk K., Bugnacka D., Kozera W. 2013. Obserwacje nad wpływem wzbogacania środowiska chowu i sezonu na wyniki tuczu świń. LXXVII Zjazd PTZ

Pawłowski R. Kozera W., Karpiesiuk K. 2014. Wpływ urodzeniowej masy ciała prosiąt pochodzących z miotów o różnej liczebności na ich tempo wzrostu. X Poznańskie Forum Zootechniczno-Weterynaryjne.

Kozera W., Karpiesiuk K., Wawrzyniak R. 2015. Długość użytkowania loch hybrydowych i przyczyny brakowania w gospodarstwie towarowym. LXXX Zjazd PTZ Bydgoszcz.

Artykuły popularno – naukowe

Janiszewski P., Kozera W. 1996. Nie taki straszny dzik. Trzoda chlewna, 7:41-43.                                         

Kozera W. 1996. Na mokro czy na sucho. Rolnicze ABC, 8 (73): 14.

Kozera W. 1996. Nasiona rzepaku w żywieniu tuczników. Agrochemia, 6(414):9-10.

Kozera W. Janiszewski P. 1999. Dzika świnia czy świński dzik? Łowiec Polski, 2 (1833):18-19.

Kozera W. 2000. Żywienie tuczników. Hod. bydła i trzody chlewnej, 10: 24.

Kozera W. 2001. Natłuszczanie mieszanek dla trzody chlewnej. Hod. bydła i trzody chlewnej, 1: 18.

Kozera W. 2001. Dodatki aromatyczno-smakowe w żywieniu trzody chlewnej. Hod. bydła i trzody chlew, 12:24.

Kozera W. 2002. Probiotyki w żywieniu trzody chlewnej. Hod. bydła i trzody chlewnej, 2: 26.

Kozera W. 2002. Jakość mięsa wieprzowego. Hod. bydła i trzody chlewnej, 6-7:30-31.

Kozera W. 2002. Smakowitość mieszanek dla prosiąt. Hod. bydła i trzody chlewnej, 12:24-25.

Kozera W. 2003. Mięsność świń. Hod. bydła i trzody chlewnej, , 1.

Kozera W. 2003. Organizacja rozrodu w chlewni. Hod. bydła i trzody chlewnej,5:42-43.

Kozera W. 2003. Drogi szerzenia się zakażeń w fermach trzody chlewnej. Hod. bydła i trzody chlewnej, 12:4-5.

Kozera W. Możliwości poprawy efektywności mięsnego tuczu świń. I Międzynarodowe Targi Ferma Bydła, Świń i Drobiu, Olsztyn 26-28.10.2004: 84-85.

Kozera W. Dobrostan a alternatywne systemy utrzymania świń. II Międzynarodowe Targi Ferma Bydła, Świń i Drobiu, Olsztyn 25-27.10.2005: 80-81.

Bugnacka D., Kozera W. 2006. Gospodarstwo hodowlane Jana i Danuty Florczyków. Trzoda Chl. 1:76-81

Kozera W. 2006. Użytkowość rozpłodowa ras matecznych. Hod. trzody chl., 2:26-28.

Kozera W. 2006. Dobrostan a alternatywne systemy utrzymania świń. Rol. ABC,1:20-21.

Kozera W. 2006. Wybrane wyniki badań nad efektywnością tuczu świń w różnych warunkach utrzymania. Przeg. Hod., 6:9-13.

Kozera W., Falkowski J. Wpływ systemów utrzymania i żywienia świń na jakość uzyskiwanych tusz. III Międzynarodowe Targi Ferma Bydła, Świń i Drobiu, Olsztyn 24.11.2006.

Kozera W. 2006. Jak zwiększyć produkcyjność loch? Hod. trzody chl., 1:24-25.

Kozera W. 2006. Wysokomięsne rasy świń. Hod. trzody chl., 4:30-31.

Kozera W. 2006. Inseminacja trzody chlewnej. Hod. trzody chl., 6:24-25.

Kozera W. 2009. Otwarty system chowu świń. Hodowca trzody chlewnej, 3:62-63.

Kozera W. 2009. Włókno w żywieniu loch. Hodowca trzody chlewnej, 6:5-7.

Kozera W. 2010. Kukurydza w żywieniu świń. Hodowca trzody chlewnej,5:10-12.

Kozera W. 2011. Efektywność ekonomiczna produkcji trzody chlewnej. Hodowca trzody chlewnej, 3:41-43.

Kozera W. 2011. Doskonalenie cech rzeźnych trzody chlewnej. Hodowca trzody chlewnej, 4:30-33.

 

Prace projektowe - realizowane granty

 

Rzepak w żywieniu świń. Grant KBN, 1991-1994 – wykonawca.

Wpływ mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty i nasion rzepaku dwuzerowego na odchów, jakości nasienia i użytkowość rozpłodową knurów. Grant KBN, 1993-1995 – wykonawca.

Porównanie efektywności tuczu świń wysokomięsnych żywionych metodą wyboru (ang. free-choice feeding) i metodą fazową. Grant KBN, nr 5P06E 007 15, 1998-2000 – główny wykonawca.

Cechy tuczne i rzeźne, wartość dietetyczna mięsa, wskaźniki przemian lipidowych i zmiany anatomopatologiczne jelit u świń wysokomięsnych otrzymujących w II okresie tuczu mieszanki o podwyższonej zawartości włókna surowego

Grant KBN, NR 3P06Z 01924 lata 2003-2005 – kierownik projektu.

Cechy tuczne, behawior i jakość produktu rzeźnego w zależności od sposobu utrzymania i żywienia świń N311 2472 33. 2007-2010 – główny wykonawca.

 

Patenty

Kozłowski M., Falkowski J., Kozera W., Felińska L. 1994. Zastosowanie nasion bobiku naturalnego i obłuskanego, preparatów bobikowo-tłuszczowych, suszonej serwatki, poekstrakcyjnej śruty, oleju i nasion rzepaku w żywieniu rosnących świń. Prace naukowo-badawcze do wdrożenia i upowszechnienia, Dział Badań i Ochrony Patentowej ART w Olsztynie.

Grudniewska B., Jarczyk A., Milewska W., Groszkowska A., Kozera W. 1994. Zastosowanie śruty bobikowej jako głównego źródła białka w tuczu świń. Prace naukowo-badawcze do wdrożenia i upowszechnienia, Dział Badań i Ochrony Patentowej ART w Olsztynie.