Przejdź do treści Przejdź do menu głównego
  • Facebook
  • Poczta UWM
  • Wydziały
  • Szukaj
  • BIP
  • English
  • Przewodnik
  • Kontakt
  • Zaloguj
  • Wydarzenia
  • Komunikaty
  • Wiadomości
  • Konferencje
  • Ogłoszenia
  • Zapowiedzi
Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie

Wydział Bioinżynierii Zwierząt

Jesteś tutaj

  • Strona główna
  • Katedra Hodowli Trzody Chlewnej

Menu główne

  • O Wydziale
    • Aktualności
    • Rozwój naukowy
    • Historia wydziału
    • Misja, wizja i cele strategiczne Wydziału
    • Oferta usługowo-badawcza
    • Współpraca
    • Pracownicy
    • Wybory
    • Fotogaleria
      • 17.10.2023 Konferencja naukowa dla hodowców owiec: „PRODUKCJA OWCZARSKA - szanse i zagrożenia”
      • Olsztyński Salon Maturzystów Perspektywy 2023
    • Fotokronika Wydziału
    • Godziny funkcjonowania budynku przy ul. Oczapowskiego 5
  • Władze i Gremia Wydziałowe
  • Struktura Wydziału
  • Nauka
  • Kształcenie
  • Studenci
  • Studia podyplomowe
  • Oferta dla szkół
  • Polskie Towarzystwo Zootechniczne
  • Projekt „Regionalna Inicjatywa Doskonałości”
Wydział Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie

Oferta usługowo - badawcza

‹ › Pełny ekran

Laboratorium Naukowo-dydaktyczne Katedry Hodowli Trzody Chlewnej zlokalizowane jest w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach w gminie Ostróda. Założenia projektu Laboratorium opracowano w 2008 roku, a jego budowę wykonano w latach 2009-2011. Inwestycję zrealizowano z wykorzystaniem środków pochodzących z Unii Europejskiej w ramach projektu finansowanego z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013. W 2012 roku wyposażono budynek i oddano do użytkowania w listopadzie. Głównymi zadaniami jakie spełnia obiekt, jest działalność badawcza oraz dydaktyczna. W laboratorium na łącznej powierzchni 1367 m2 wydzielono następujące sektory i pomieszczenia:

  1. trzy komory porodowe z 30 kojcami porodowymi;
  2. sektor loch luźnych i prośnych;
  3. sektor doświadczalny z kojcami indywidualnymi dla prosiąt, dla tuczników oraz warchlaków;
  4. pomieszczenie magazynowo-paszowe, zaplecze socjalne dla obsługi;
  5. salę dydaktyczną na 60 osób oraz ogólne zaplecza socjalne.

Pracownicy Katedry podejmują współpracę z podmiotami gospodarczymi i w porozumieniu z nimi wykonują badania na zwierzętach. Przedmiotem prowadzonych eksperymentów są różne rodzaje oraz dodatków paszowych poprawiających produkcyjność, jakość mięsa oraz wpływających na dobrostan trzody chlewnej. W latach 2020-2021 przeprowadzono badanie nad skutecznością stosowania nowatorskiej szczepionki zapobiegającej występowaniu kolibakteriozy u prosiąt.

Godło Rzeczypospolitej Polskiej

Deklaracja dostępności

Powrót do góry