Historia
Katedry Hodowli Owiec i Kóz
Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
1950 – 2021

Katedry Hodowli Ogólnej Zwierząt - z-pca prof. mgr Adam Szostkiewicz (1905 – 1974)
Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt - prof. Włodzimierz Szczekin-Krotow (1884 -1969)
Katedry Żywienia Zwierząt - prof. nadzw. dr Józef Dubiski (1914 -1977)
Do istniejących początkowo czterech katedr Wydziału Zootechnicznego dochodziły nowe i powstałe z przekształceń inne jednostki organizacyjne.
Z Katedry Biologii Zwierząt Domowych kierowanej przez z-cę prof. dr Janinę Wengris, wyodrębniły się Katedra Zoologii oraz Katedra Fizjologii, Anatomii Zwierząt i Higieny Weterynaryjnej. W 1954 roku przy wyżej wymienionej katedrze powstał jako pierwszy w kraju na Wydziale Zootechnicznym Zakład Biochemii Zwierząt, którego organizatorem i kierownikiem został z-ca prof. dr wet. Wacław Minakowski. W 1953 roku powołano Zakład Zoohigieny Zwierząt, którym kierował lek. wet. Kazimierz Rzeszowski. W 1955 roku Zakład Zoohigieny Zwierząt stał się katedrą z kierownikiem lek. wet. Jerzym Żebrowskim.
W Katedrze Szczegółowej Hodowli Zwierząt kierowanej przez prof. Szczekin-Krotowa, powstały kolejne, zmieniające w różnym czasie swe nazwy zakłady i pracownie odpowiadające hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich:
- Zakład Hodowli Bydła – kierownik prof. Włodzimierz Szczekin-Krotow
- Zakład Hodowli Trzody Chlewnej – kierownik doc. Wiesław Krautforst
- Zakład Hodowli Owiec – kierownik z-ca prof. dr Aleksander Martyniak
- Zakład Drobiu i Jajczarstwa – kierownik z-ca prof. mgr Zofia Dębiska
- Zakład Drobnego Inwentarza i Zwierząt Futerkowych – kierownik z-ca prof. mgr Jan Langier
Oprócz zakładów powstały pracownie:
- Pracownia Hodowli Koni – kierownik adiunkt dr Stanisław Letkiewicz
- Pracowni Łowiectwa – kierownik doc. Wiesław Krautforst
- Pracownia Oceny Surowców Zwierzęcych – kierownik adiunkt mgr Adam Borys
W trakcie swej wieloletniej działalności Zakład Hodowli Owiec, podobnie jak Wydział Zootechniczny i Uczelnia, przeszedł kilka zmian organizacyjnych i przemianowań.
Zakład/Katedra |
Wydział |
Uczelnia |
Zakład Hodowli Owiec (1950-1970)
Zakład Hodowli i Technologii Produkcji Owiec (1970- 1997)
Katedra Owczarstwa, Łowiectwa i Hodowli Kóz (1997- 2005)
Katedra Hodowli Owiec i Kóz (od 2005r.) |
Zootechniczny (1950-1961)
W latach 58 i 59 wstrzymano rekrutację
Hodowli Zwierząt (1961-1966)
Zootechniczny (1966-1998)
Bioinżynierii Zwierząt (od 1998r.) |
Wyższa Szkoła Rolnicza (1950 – 1972)
Akademia Rolniczo-Techniczna (1972 – 1999)
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (od 1999r.) |
Warunki lokalowe
Początkowo Wydział Zootechniczny w całości mieścił się w ówczesnym bloku 36– obecnie ulica Prawocheńskiego 1.

W styczniu 1956 roku przydzielono Zakładowi Hodowli Owiec 10 pokoi o łącznej powierzchni 174 m2 w nowo wybudowanym obiekcie zwanym wówczas i po dzień dzisiejszy „Nową Zootechniką”.

Baza dydaktyczno-badawcza
Pod koniec 1955 r. stan pogłowia owiec należących do Zakładu był następujący: 62 maciorki; w tym 16 rasy teksel, 3 tryki: 2 rasy teksel i 1 rasy kent, 49 jagniąt owcy pomorskiej i 18 jagniąt rasy teksel. Jesienią 1956 roku oddano do użytku nową owczarnię wybudowaną na murach dawnej obory, na 120 matek z przychówkiem, a w następnym roku także pomieszczenia dla tryków rozpłodowych. W 1981 roku oddano do użytku na terenie Kortowa III Zespół Laboratoriów Zwierzęcych stanowiących zaplecze dydaktyczno-badawcze Wydziału. Inicjatorem ich budowy był wielokrotny dyrektor Instytutu, prodziekan i dziekan Wydziału prof. dr hab. Piotr Znaniecki.
![]() |
![]() |
Tablica pamiątkowa poświęcona prof. P. Znanieckiemu | Prof. dr hab. Piotr Znaniecki (1911 – 1986) |
Zakład Hodowli i Technologii Produkcji Owiec znalazł się w posiadaniu pawilonu 23 o powierzchni 653 m2. Znalazły się w nim: pomieszczenie rusztowe dla 80 owiec i kóz, 2 pomieszczenia do magazynowania pasz, pomieszczenie dla obsługi zwierząt, 2 pokoje dla pracowników naukowo-dydaktycznych, sala ćwiczeń dla 25 osób.

Kolejna modernizacja Laboratorium Dydaktyczno-Badawczego (popularnie nazywanego Laboratorium Zwierzęcym), zlokalizowanego w Kortowie III przy ul. Słonecznej 50J, nastąpiła w efekcie realizacji projektu „Rozbudowa, modernizacja i wyposażenie zespołu laboratoriów edukacyjno-badawczych technologii, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności”, zwanego w skrócie projektem BIO. Został on sfinansowany ze środków Unii Europejskiej i budżetu państwa. Oficjalne otwarcie tego ośrodka, po wykonanej modernizacji miała miejsce 14. czerwca 2012 r. W wyniku modernizacji został on także wyposażony w aparaturę i sprzęt najnowszej generacji. Aktu otwarcia dokonał JM Rektor UWM, prof. dr hab. Józef Górniewicz, w obecności Prezydenta Olsztyna, dr. Piotra Grzymowicza, Kierownika Katedry prof. dr hab. Stanisława Milewskiego i gremium zaproszonych gości. Obecnie jako nowy obiekt przystosowany jest zarówno do realizacji procesu dydaktycznego, jak i prowadzenia badań naukowych. Znajdują się tutaj między innymi:
- hala inwentarzowa - przystosowana dla małych przeżuwaczy wydzielona część z podłogą rusztową i kojcami, wyposażona w automatyczne poidła oraz koryta i paśniki, a także system telewizyjny umożliwiający obserwowanie behawioru zwierząt;
- pasaż wielofunkcyjny - przeszklony korytarz umożliwiający obserwację zwierząt, wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych, ważenie zwierząt i ocenę ich eksterieru, diagnostykę ciąży oraz przyżyciową ocenę umięśnienia i otłuszczenia z wykorzystaniem ultrasonografu;
- pomieszczenie do oceny wartości rzeźnej i mleczności - wyposażone w chłodnię, stoły dysekcyjne oraz ruchomą platformę udojową, a w perspektywie także dojarkę mechaniczną;
- sala dydaktyczna- wyposażona w środki audiowizualne oraz współpracujący z kamerą i komputerem mikroskop do badań włókien wełnianych.
Laboratorium Zwierzęce jest doskonałą bazą dydaktyczną dla studentów Wydziału Bioinżynierii Zwierząt, którzy realizują zajęcia w ramach utworzonych na Wydziale kierunków tj. Zootechnika, Bioinżynieria produkcji żywności i Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii. Także studenci innych Wydziałów realizują tam swoje zajęcia, tj. Medycyny Weterynaryjnej, Nauk Technicznych, Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Biologii. W Laboratorium Zwierzęcym odbywają się również manualne i zootechniczne praktyki studentów Wydziału Bioinżynierii Zwierząt. Studenci doskonale czują się wśród zwierząt, a zwierzęta wśród młodzieży. Bardzo chętnie uczestniczą w praktykach i w zajęciach praktycznych.
Laboratorium Zwierzęce Katedry Hodowli Owiec i Kóz odwiedzane też jest licznie przez młodzież i dorosłych z okazji Olsztyńskich Dni Nauki, Otwartych Dni Uniwersytetu, przez młodzież średnich szkół rolniczych, rolników, a nawet grupy przedszkolaków.
W Laboratorium Zwierzęcym gościło wielu znakomitych gości min.; prof. Roman Niżnikowski z SGGW w Warszawie, prof. Tomasz Gruszecki, prof. Anna i Zygmunt Liwińczukowie z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, prof. Bożena Patkowska-Sokoła z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Sławomir Mroczkowski z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, prof. Bronisław Borys i doc. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Krakowie, prof. Edward Dymniki z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.. Zachwyceni naszym Laboratorium byli także profesorowie z Instytutu Rolniczego w Grodnie: prof. Władimir Borysow, prof. Jewgienij Albertowicz Dobruk, Siergiej Anatoliewicz oraz główny menadżer Związku Rolników w Starkenberg Niemcy inż. Peter Gheorgean z towarzyszącymi osobami (co udokumentowano w prowadzonej księdze odwiedzin). Zwierzęta nasze opisywano w gazetach, zeszytach popularno-naukowych, prezentowano na stronach internetowych, na ekranach lokalnej telewizji a nawet na kartach kalendarza.
Dysponując tak ciekawym obiektem Katedra Hodowli Owiec i Kóz podejmuje szereg inicjatyw edukacyjnych. Oferta w szczególności kierowana jest do szkół o profilu kształcenia związanym z rolnictwem, których absolwenci są potencjalnymi kandydatami na studentów UWM. Takie studyjne wizyty składają uczniowie ze szkół w Smolajnach, Dobrocinie i Karolewie. Dla uczniów ze szkoły w Smolajnach odbyły się tutaj pokazowe zajęcia, przygotowane wspólnie z Agencją Rynku Rolnego, sfilmowane i wyemitowane przez olsztyńską TVP w raporcie rolniczym. Jest to przykład dobrej współpracy między różnymi jednostkami działającymi w obszarze rolnictwa. Problematyka zajęć dotyczyła możliwości pozyskiwania produktów spożywczych o wysokich walorach zdrowotnych. Tego rodzaju warsztaty powinny być standardem edukacji młodzieży i ośrodek jest przygotowany, aby je realizować. Elementy wiedzy z tego zakresu mogą i powinny być wprowadzane także na niższych stopniach kształcenia. Świadczy o tym wyjątkowe zainteresowanie Laboratorium Zwierzęcym uczestników Uniwersytetu Dzieci, z którym Katedra nawiązała współpracę. Ta inicjatywa jest istotnym aspektem edukacji wprowadzającej do świadomości dzieci właściwe relacje między światem ludzi i zwierząt, ale również dającej im podstawą wiedzę o związku między jakością produktów pochodzenia zwierzęcego a stanem zdrowia własnego organizmu.
Laboratorium Zwierzęce jest otwarte dla każdego, komu zwierzęta są bliskie i kto chciałby się czegoś o nich dowiedzieć lub choćby na nie popatrzeć. Doskonałą ku temu okazją mogą być Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki, corocznie organizowane w miesiącu wrześniu. Można wówczas obejrzeć nie tylko zwierzęta, ale również interesujące eksponaty, m.in. wełen i skór.
Działalność naukowo – badawcza
W zniszczonej powojennej Polsce zaistniała pilna potrzeba wytworzenia możliwie jednolitego typu owcy długowełnistej, głównie dla sektora prywatnego, na podkładzie istniejącego w gospodarstwach chłopskich bezrasowego lub podrasowanego prymitywnego pogłowia owiec. Pracownicy Zakładu pod kierunkiem prof. Martyniaka już od 1955 roku rozpoczęli intensywne prace nad wytworzeniem, a później doskonaleniem owcy pozortskiej. Praca hodowlana polegała na jedno lub dwurazowym krzyżowaniu posiadanych prymitywnych maciorek pomorskich z trykami rasy teksel, a następnie rasy kent. Uzyskane potomstwo F2 kojarzono między sobą lub z odpowiadającymi temu typowi trykami zakupionymi na aukcjach. W roku 1966 owczarnię w Pozorach uznano za zarodową, a w 1972 roku całe stado przeniesiono do RZD Zajączki, zwiększając pogłowie owcy kamienieckiej. W regionie Warmii i Mazur prace nad doskonaleniem owcy kamienieckiej kontynuował prof. Mercik, nad doskonaleniem czarnogłówki prof. Szczepański. Ze względu na duże zapotrzebowanie przemysłu włókienniczego na wełnę w doskonaleniu owcy kamienieckiej szczególną uwagę zwracano na użytkowość wełnistą. Prace koncentrowały się m.in. na ustaleniu optymalnego pod względem ekonomicznym sortymentu wełny, ocenie wydajności wełny na owcy, na podstawie cząstkowego zbioru z powierzchni skóry (1 cm2) – ważne przy selekcji, ocenie rozwoju okrywy włosowej od urodzenia do wieku 1 roku w połączeniu z histologią skóry, na poszukiwaniu markerów związanych z ilościowymi i jakościowymi cechami wełny a polimorfizmem białek krwi, ustalaniu metod szybkiego oznaczanie rendement wełny. W wyniku wieloletnich prac uzyskano pogłowie o wybitnych cechach genetycznych i użytkowych, doskonale przystosowane do miejscowych warunków środowiska. Owce odmiany kamienieckiej obecnego typu charakteryzują się dużą masą ciała (maciorki 60-70 kg, tryki 100-120 kg), poprawną budową o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych, wełną przeważnie sortymentu C, wydajnością strzyżną matek ok. 6 kg, wysadnością 12-14 cm, plennością 140-160%.
Duże zapotrzebowanie na tryki czarnogłówki do krzyżowań towarowych oraz wzrost możliwości eksportu jagniąt rzeźnych, doskonalenie cech mięsnych zaniedbywanych przez lata u owiec tej rasy polegało między innymi na dolewie krwi tryków czarnogłówki niemieckiej sprowadzonych z RFN (1960 i 1973 r.) krwi tryków rasy hempshire (1968 r.) i suffolk (1985 r.) importowanych z Anglii. Systematyczna selekcja i właściwy dobór wpłynęły na wyraźną poprawę cech mięsnych, przy równoczesnym utrzymaniu dobrej wełnistości. Duże trudności nastręczała poprawa wskaźników użytkowości rozpłodowej, głównie plenności tej jedynej krajowej mięsnej rasy owiec.
Badania nad zwiększeniem i poprawieniem jakości baraniny prowadzone w Zakładzie w latach 70-tych i 80-tych, dotyczyły m.in. wpływu estrogenów i metod kastracji, zamienników mleka i mieszanek treściwych o różnym składzie i udziale zbóż, różnych pasz na wyniki tuczu jagniąt i opasu owiec dorosłych, a także przydatności mięsnej owiec z rejonu Warmii i Mazur i ich krzyżówek z trykami ras mięsnych oraz wieku owiec na cechy ilościowe i jakościowe mięsa.
Duże zapotrzebowanie w latach 70-tch na galanterię skórzaną zainspirowały zespół prof. Martynika do badań nad przydatnością kożuchową i futrzarską skór owczych pochodzących z terenu Warmii i Mazur.
W latach 80-tych, gdy pogłowie owiec w Polsce zaczęło szybko wzrastać, zespół pod kierunkiem prof. Mercika koncentrował się głównie na poszukiwaniu metod optymalnego wykorzystania surowców roślinnych w żywieniu. Kompleksowy cykl badań prowadzonych również z jednostkami naukowymi spoza Wydziału dotyczył wpływu różnych technologii żywienia owiec w pełnym cyklu produkcyjnym (kiszonki, sianokiszonki, mieszanki granulowane, brykietowane) na ich wzrost i rozwój, użytkowość mleczną, mięsną, wełnistą, rozpłodową oraz zdrowotność.
W latach, gdy o efektywności ekonomicznej chowu owiec, zaczęły decydować w dużym stopniu wskaźniki rozrodu pracownicy Zakładu dużą uwagę poświęcili temu problemowi. Wspólnie z pracownikami Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Polskiej Akademii Nauk prowadzono szeroko zakrojone badania nad fizjologią rozrodu owiec m.in. poprzez obserwacje makromorfologiczne jajnika i macicy, narządu płciowego, zmian histopatologicznych ścianie macicy, cytologicznych śluzu macicznego odchodów poporodowych, poziomu progesteronu w krwi obwodowej. Powyższe badania i obserwacje posłużyły do wdrożenia systemu intensywnego użytkowania rozpłodowego owiec opartego na hormonalnej regulacji układu rozrodczego maciorek przy wykorzystaniu testu Chromo-gest, co w praktyce przyczyniło się do wyraźnego zwiększenia wskaźników rozrodu.
Pracownicy Katedry pod kierunkiem prof. Szczepańskiego brali też czynny udział w rozpoczętym w 1994 r. wieloletnim programie doskonalenia plenności owiec w Polsce, w tym owcy kamienieckiej poprzez dolew krwi tryków plennej owcy olkuskiej i czarnogłówki przez dolew krwi tryków owcy romanowskiej.
Transformacja ustrojowa na początku lat 90-tych, przejście z gospodarki planowej do wolnorynkowej, zaprzestania dotowania przez Państwo produkcji wełny – dotychczas główny cel produkcji owczarskiej, spowodowały gwałtowny spadek pogłowia owiec w Polsce. Poprawę efektywności ekonomicznej i zahamowanie dalszego spadku pogłowia owiec zaczęto upatrywać w przestawieniu produkcji owczarskiej na względnie opłacalny mięsny kierunek użytkowania i maksymalizacji produkcji jagnięciny, przeznaczonej głównie na atrakcyjne, lecz wymagające rynki krajów Unii Europejskiej. Przy niedostatecznej populacji w kraju owiec ras mięsnych, zwiększenie ilości i poprawę jakości produkowanej jagnięciny zamierzano osiągnąć m.in. poprzez krzyżowanie towarowe regionalnych ras i odmian owiec z trykami ras wybitnie mięsnych.
W wieloletnich badaniach (1990-2005) zespół kierowany przez prof. Brzostowskiego starał się opracować optymalny wariant krzyżowania maciorek merynosa polskiego z użyciem tryków: czarnogłówki, ile de france i teksela, maciorek owcy kamienieckiej z trykami: berrichon du cher, czarnogłówki i ile de france, maciorek owcy pomorskiej z trykami: berrichon du cher, czarnogłówki i ile de france, suffolk i teksel. Oceniano wzrost i rozwój, cechy tuczne, wartość rzeźną i jakość mięsa jagniąt krzyżówkowych. Optymalne warianty krzyżowania w postaci ulotek i instrukcji wdrożeniowych skierowano do producentów owiec.
Logiczną konsekwencją związaną z oceną wartości rzeźnej i jakości jagnięciny pozyskiwanej z różnych wariantów krzyżowań były prowadzone pod kierunkiem dr hab. Tańskiego badania związane z przedłużaniem trwałości mięsa jagnięcego poprzez przechowywanie go w stanie zamrożonym (-280C) bądź w modyfikowanej atmosferze gazów (80% N2; 20% CO2). Wydłużenie trwałości mięsa sprzyja gromadzeniu jego rezerw, podnosi jakość produkcji, przyczynia się do regulacji sezonowych wahań podaży i cen mimo sezonowości w rozrodzie owiec i cykliczności produkcji jagnięciny, wzbogaca i uatrakcyjnia międzynarodowy handel. Ze względów ekonomicznych, społecznych i humanitarnych stresogenny, transport żywca jagnięcego powinien zostać ograniczony do minimum, a przedmiotem eksportu powinny pozostać mrożone tusze, ich elementy lub mięso. Badania te są istotne dla nauki, a przede wszystkim dla praktyki owczarskiej i przemysłu mięsnego.
Z interesujących badań, mogących mieć duże znaczenie praktyczne, prowadzonych przez zespół prof. Milewskiego należy wymienić prace nad wpływem dodatku do paszy drożdży Saccharionyces cerevisae i β-1,3 / 1,6 – D – glukanu na wydajność i skład mleka owiec, tempo wzrostu i rozwój umięśnienia jagniąt oraz na parametry nieswoistej oporności humoralnej i komórkowej.
O szerokim zakresie prowadzonych w Zakładzie / Katedrze badań świadczy tematyka prac rozwojowych oraz prac opublikowanych.
Poza wartością poznawczą prowadzone w Zakładzie / Katedrze badania naukowe posiadały znaczące walory aplikacyjne i były wyraźnie kierowane do konkretnych odbiorców. Swoje osiągnięcia pracownicy Zakładu / Katedry upowszechniali w formie ustnych doniesień na krajowych i zagranicznych konferencjach naukowych, prac popularno-naukowych, wdrożeń jak również na licznych wykładach i kursach prowadzonych dla hodowców i organizacji związanych z produkcją owczarską i koziarską
Nazwisko i imię | Tytuł i rok uzyskania |
okres pracy |
||||
mgr | dr | dr hab. |
prof. tytualrny |
prof. zwyczajny |
||
Martyniak Aleksander | 1934 | 1950 | 1962 | 1953 - 1978 | ||
Mercik Leszek | 1958 | 1963 | 1971 | 1985 | 1994 | 1955 - 1995 |
Szczepański Wiesław | 1957 | 1965 | 1978 | 1997 | 2000 | 1956 - 2004 |
Hyży Jadwiga | 1956 | 1967 | 1957 - 1995 | |||
Brzostowski Henryk | 1967 | 1973 | 1988 | 1996 | 2003 | 1972 - 2009 |
Czarniawska-Zając Stanisława | 1971 | 1980 | 1975 - 2005 | |||
Milewski Stanisław | 1976 | 1980 | 2005 | 2012 | 1977 - | |
Tański Zenon | 1978 | 1986 | 2007 | 1978 - 2019 | ||
Ząbek Katarzyna | 2006 | 2011 | 2011 - | |||
Sobczak Alicja | 2010 | 2016 | 2016 - | |||
Miciński Jan | 1989 | 1998 | 2009 | 2014 | 2018 | 1987 - |
Imię i nazwisko doktoranta |
Tytuł pracy |
Rok obron. |
Promotor/promotor pomocniczy |
Wiesław Szczepański |
Wpływ preparatu hormonalnego na zwiększenie użytkowości mięsnej młodych owiec żywionych dwoma różnymi zestawami pasz. |
1965 |
doc. dr hab. Aleksander Martyniak |
Maria Nowicka |
Zależność wydajności wełny od jakościowych cech runa, budowy i ciężaru długowełnistych owiec polskich odmiany pomorskiej. |
1978 |
doc. dr hab. Leszek Mercik |
Stanisława Czarniwska Zając |
Wpływ jednorodnego żywienia na wzrost i rozwój oraz jakościowe i ilościowe cechy wełny rosnących maciorek polskiej owcy długowełnistej. |
1980 |
doc. dr hab. Leszek Mercik |
Stanisław Milewski |
Wpływ różnych systemów żywienia oraz typu hemoglobiny i transferyny owiec na efekty użytkowania rozpłodowego. |
1980 |
doc. dr hab. Leszek Mercik |
Zenon Tański |
Rozwój okrywy wełnistej jagniąt polskiej owcy długowełnistej odmiany kamienieckiej pochodzących od matek w różnym wieku. |
1986 |
prof. dr hab. Leszek Mercik |
Jolanta Hapanowicz |
Zależność cech fizycznych włókna wełnianego od tłuszczopototu runa w zróżnicowanych warunkach utrzymania owiec. |
1989 |
prof. dr hab. Leszek Mercik |
Ryszard Stempel |
Wzrost, wartość rzeźna i efektywność produkcji jagniąt merynosa polskiego i jego mieszańców z trykami ras mięsnych. |
1995 |
doc. dr hab. Henryk Brzostowski |
Elżbieta Formańska |
Wpływ dodatku preparatu Caromix® w żywieniu maciorek merynosa polskiego na wybrane wskaźniki krwi, efekt rozrodu i wzrost jagniąt. |
1996 |
doc. dr hab. Wiesław Szczepański |
Piotr Brewka |
Wzrost, wartość rzeźna oraz ocena morfologiczna wybranych narządów wewnętrznych jagniąt owcy pomorskiej i jej mieszańców po trykach ras mięsnych. |
2002 |
prof. dr hab. Henryk Brzostowski |
Iwona Sławińska |
Wpływ preparatów biologicznie czynnych na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi i efekty użytkowości rozpłodowej owiec. |
2004 |
prof. dr hab. Wiesław Szczepański |
Katarzyna Ząbek |
Efekty stosowania w żywieniu owiec matek drożdży Saccharomyces cerevisiae oraz β-1,3/1,6-D-glukanu |
2011 |
Prof. dr hab. Stanisław Milewski |
Bożena Zaleska |
Wpływ preparatów z Saccharomyces cerevisiae na cechy użytkowości rozpłodowej i mięsnej owiec |
2012 |
Prof. dr hab. Stanisław Milewski |
Justyna Błażejak-Grabowska |
Wpływ preparatu selenowego o długim okresie działania na produkcyjność oraz status zdrowotny owiec |
2019 |
Prof. dr hab. Stanisław Milewski/dr Katarzyna Ząbek |
Skład osobowy Katedry w 1976 roku

Pracownicy Zakładu wraz z członkami Koła Naukowego.
Skład osobowy Katedry w 2009 roku

Stoją od lewej: mgr inż. Bożena Zaleska (doktorantka), Ireneusz Bloch, mgr inż. Mirosława Kaliszczak, mgr inż. Jerzy Dzida,
dr hab. Stanisław Milewski,prof. UWM, prof. dr hab. Henryk Brzostowski, mgr inż. Katarzyna Kosińska (doktorantka), dr hab. Zenon Tański,

Stoją od lewej: prof. dr hab. Stanisław Milewski, Ireneusz Bloch, dr inż. Alicja Sobczak,
dr inż. Katarzyna Ząbek, prof. dr hab. Jan Miciński, mgr inż. Jerzy Dzida
Skład osobowy Katedry w 2021 roku

Stoją od lewej: mgr inż. Jerzy Dzida, prof. dr hab. Stanisław Milewski, dr inż. Alicja Sobczak,
prof. dr hab. Jan Miciński, dr inż. Katarzyna Ząbek, Ireneusz Bloch