Egzamin dyplomowy

 
EGZAMIN DYPLOMOWY INŻYNIERSKI

Kierunek: Ichtiologia i akwakultura

Pytania z zakresu treści kierunkowych

1. Cechy merystyczne i biometryczne ryb jako elementy wykorzystywane w ich systematyce.
2. Charakterystyczne cechy systematyczne ryb karpiowatych (Cyprinidae) na przykładzie przedstawicieli rodzimej ichtiofauny.
3. Systematyka ryb łososiowatych (Salmonidae), cechy charakterystyczne, podobieństwa i różnice między rodzimymi i nierodzimymi przedstawicielami tej rodziny.
4. Rodzaje wędrówek ryb.
5. Ocena wieku i tempa wzrostu ryb.
6. Etapy rozwoju embrionalnego ryb kostnoszkieletowych.
7. Narządy zmysłów ryb i ich funkcje.
8. Prawna organizacja ochrony środowiska w Polsce.
9. Podstawy prawne gospodarki rybacko-wędkarskiej w Polsce.
10. Regulacja osmotyczna u ryb – mechanizmy adaptacyjne do warunków bytowania.
11. Wpływ prądu elektrycznego na ryby.
12. Kodeks Dobrej Praktyki Rybackiej w chowie i hodowli ryb.
13. Fizjologiczne, biochemiczne i behawioralne wskaźniki oceny dobrostanu ryb.
14. Charakterystyka rybackich typów jezior.
15. Czynniki biotyczne i abiotyczne wpływające na strukturę ichtiofauny.
16. Operat wodnoprawny – elementy składowe.
17. Proces uzyskania pozwolenia wodno prawnego.
18. Hydrotechniczna charakterystyka stawów typu karpiowego i pstrągowego.
19. Budowle i urządzenia hydrotechniczne w gospodarstwach typu karpiowego i pstrągowego.
20. Wpływ zabudowy hydrotechnicznej cieków na ich ciągłość i warunki funkcjonowania organizmów wodnych.
21. Podstawowe elementy składowe systemu RAS.
22. Metody oczyszczania i uzdatniania wody w systemach RAS.
23. Struktura i obligatoryjne elementy operatu rybackiego.
24. Zasady i sposoby sporządzania operatu rybackiego.
25. Charakterystyka aparatów do inkubacji ikry ryb.
26. Zasady stosowania zabiegów profilaktycznych i pielęgnacyjnych w wylęgarnictwie.
27. Wpływ czynników środowiskowych na rozwój i funkcjonowanie układu. rozrodczego ryb.
28. Metody przechowywania gamet ryb.
29. Kontrolowany rozród ryb - uwarunkowania środowiskowe i technologiczne.
30. Klasyfikacja narzędzi do połowu ryb.
31. Zastosowanie echolokacji w połowach ryb.
32. Zatrucia amoniakiem i azotynami w systemach chowu ryb.
33. Główne mechanizmy usuwania toksyn z organizmu ryb.
34. Czynniki determinujące oporność ryb na zatrucia.
35. Technologie hodowli pstrąga tęczowego.
36. Cykle produkcyjne karpia i ogólna charakterystyka jego hodowli.
37. Zabiegi podnoszące wydajność produkcji stawowej i poprawiające kulturę ziemnych stawów hodowlanych.
38. Makronutrienty w paszach i ich funkcje w organizmach ryb.
39. Mikronutrienty - funkcje i znaczenie w żywieniu ryb.
40. Substancje nie żywieniowe w paszach - dodawane celowo oraz niepożądane (tzw. czynniki antyżywieniowe).
41. Choroby ryb objęte prawnym obowiązkiem zwalczania.
42. Choroby ryb wywoływane wywołane czynnikami środowiskowymi.
43. Nadzór weterynaryjny nad rybami hodowlanymi - rola hodowcy i służb weterynaryjnych.
44. Technologie produkcji ryb w systemach RAS.
45. Ograniczenia techniczne związane z hodowlą ryb w RAS.
46. Metody masowego znakowania ryb.
47. Telemetryczne metody znakowania ryb.
48. Metody hodowli raków.
49. Wpływ hodowli zwierząt bezkręgowych na środowisko.
50. Metody oceny jezior dla potrzeb rekreacji.
51. Wpływ rekreacji i turystyki wodnej oraz przywodnej na środowisko przyrodnicze.
52. Metody inwentaryzacji ichtiofauny na potrzeby raportu i oceny oddziaływania na środowisko.
53. Zakresy raportów i ocen oddziaływania na środowisko.
54. Wartość odżywcza ryb (ryby jako żywność funkcjonalna).
55. Obróbka i metody przetwórstwa ryb w przemyśle rybnym.
56. Systemy pakowania i przechowywania ryb oraz przetworów rybnych.
57. Metody i zasady transportu ryb.
58. Wymagania sanitarne związane z transportem ryb.
59. Podstawowe cele i priorytety aktualnej Wspólnej Polityki Rybołówstwa (WPRyb).
60. Najważniejsze zmiany w polskim sektorze rybackim po wstąpieniu do Unii Europejskie.

Pytania z zakresu treści modułu: Ichtiologia stosowana

1. Metody oceny stanu i potencjału ekologicznego jezior.
2. Metody oceny stanu i potencjału ekologicznego rzek.
3. Czynne i bierne metody ochrony ryb.
4. Akwakultura zachowawcza i jej znaczenie dla zachowania różnorodności biologicznej.
5. Ryby aklimatyzowane i naturalizowane w Polsce.
6. Zagrożenia wynikające z introdukcji obcych gatunków ryb.
7. Rekultywacja jezior – zasady i możliwości techniczne.
8. Ochrona wód powierzchniowych przed degradacją.
9. Rybackie zabiegi gospodarcze i ich wpływ na środowisko.
10. Biomanipulacje i ich rola w kształtowaniu ekosystemów wodnych.
11. Genetyka populacyjna i jej znaczenie w rybactwie.
12. Genetyczne podstawy restytucji ryb.
13. Bakteriologiczne wskaźniki sanitarne w ocenie jakości środowisk naturalnych.
14. Zastosowanie metod biotechnologicznych w rybactwie.
15. Podstawowe funkcje zarządzania w gospodarce rybacko-wędkarskiej.
16. Narzędzia i instrumenty marketingowe (marketing mix) w gospodarce rybacko-wędkarskiej.

Pytania z zakresu treści modułu: Akwakultura

1. Ekstensywne i intensywne metody hodowli ryb morskich.
2. Sadzowa hodowla ryb morskich w Europie.
3. Rodzaje konstrukcji sadzowych.
4. Automatyzacja hodowli ryb w sadzach.
5. Akwaria holenderskie.
6. Wyposażenie do prawidłowego funkcjonowania akwariów słodkowodnych i morskich - podobieństwa i różnice.
7. Systemy hodowli akwaponicznych.
8. Różnice między akwaponiką a hydroponiką.
9. Zagrożenia dla środowiska wynikające z działalności akwakultury.
10. Rola akwakultury w ochronie środowiska wodnego na przykładzie rodzimej ichtiofauny.
11. Metody analiz genetycznych stosowanych w akwakulturze
12. Identyfikacja ploidalności ryb.
13. Znaczenie mikroorganizmów w akwakulturze.
14. Zastosowanie metod biotechnologicznych w akwakulturze.
15. Podstawowe funkcje zarządzania w akwakulturze.
16. Narzędzia i instrumenty marketingowe (marketing mix) w akwakulturze.