Działalność dydaktyczna

Kierunek: Zootechnika

Rodzaj studiów: stacjonarne/niestacjonarne

Poziom studiów: I stopnia (inżynierskie)

 

Przedmiot

Koordynator

Prowadzący zajęcia

Technologia informacyjna SS i NS

prof. dr hab. Daria Murawska

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. J. Błażejak-Grabowska

Metody hodowlane z elementami biometrii SS i NS

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. J. J. Błażejak-Grabowska

dr inż. W. Brzozowski

Systemy sterowania jakością SS i NS

prof. dr hab. D. Murawska

prof. dr hab. W. Sobotka

Chów i hodowla kotowatych SS

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. J. Błażejak-Grabowska

Chów i hodowla gadów i płazów SS

prof. dr hab. D. Murawska

Podstawowe instytucje i organizacje wspierające produkcje zwierzęcą SS i NS

prof. dr hab. D. Murawska

 

Amatorski chów zwierząt SS i NS

prof. dr hab. D. Murawska

prof. dr hab. A. Gugołek

dr inż. J. Błażejak-Grabowska

 

 

Kierunek: Bioinżynieria produkcji żywności

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: I stopnia (inżynierskie)

 

Przedmiot

Koordynator

Prowadzący zajęcia

Technologia informacyjna

 

dr inż. Wiesław Brzozowski

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. J. Błażejak-Grabowska

Statystyka - metody ilościowe

 

prof. dr hab. Daria Murawska

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. W. Brzozowski

Systemy zarządzania jakością

 

prof. dr hab. D. Murawska

prof. dr hab. W. Sobotka

Instytucje i organizacje wspierające gospodarkę żywnościową

 

prof. dr hab. D. Murawska

                                                

Kierunek: Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: I stopnia

 

Przedmiot

Koordynator

Prowadzący zajęcia

Technologie informacyjne

 

dr inż. Wiesław Brzozowski

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. W. Brzozowski

dr inż. J. Błażejak-Grabowska

Statystyka matematyczna

 

prof. dr hab. Daria Murawska

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. W. Brzozowski

Chów i hodowla zwierząt amatorskich

prof. dr hab. Andrzej Gugołek

realizacja części zajęć:

- prof. dr hab. Daria Murawska

- dr inż. J. Błażejak-Grabowska

Terrarystyka

 

Zwierzęta amatorskie w rekreacji edukacji i terapii

 

 

Kierunek: Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii

Rodzaj studiów: stacjonarne

Poziom studiów: II stopnia

Przedmiot

Koordynator

Prowadzący zajęcia

Technologie informacyjne

 

prof. dr hab. Daria Murawska

prof. dr hab. D. Murawska

dr inż. J. Błażejak-Grabowska

Metody badań na zwierzętach

 

dr inż. Wiesław Brzozowski

dr inż. Wiesław Brzozowski

 

Krótki opis wybranych przedmiotów realizowanych w KTOiD

Metody badań na zwierzętach

Metody badawcze oraz typy i układy doświadczeń, zasady zakładania doświadczeń oraz formowanie hipotez naukowych i roboczych, weryfikacja hipotez, precyzja eksperymentu, zwierzęta doświadczalne oraz ich traktowanie w czasie doświadczenia, technika wykonywania doświadczeń w zależności od gatunku zwierząt, gromadzenie oraz zasady opracowywania wyników i danych z doświadczeń, analiza wtórnego materiału liczbowego, zasady i formy opracowania pisemnego doświadczenia.

Metody hodowlane z elementami biometrii

Rodzaje badań statystycznych, prezentacja materiału statystycznego, metody statystyczne analizy opisowej struktury zjawisk i współzależności, elementy rachunku prawdopodobieństwa, metody wnioskowania statystycznego oraz analizy dynamiki zjawisk. Znaczenie hodowli i chowu zwierząt gospodarskich, opis źródeł zmienności genetycznej i fenotypowej w populacjach zwierząt, pojęcie, znaczenie i miary oraz metody szacowania odziedziczalności i powtarzalności cech, związki między cechami, współczynniki korelacji genetycznej, środowiskowej i fenotypowej, zasady i metody oceny wartości hodowlanej zwierząt gospodarskich, systemy i kierunki oraz rodzaje selekcji, różnica selekcyjna i postęp hodowlany, dobór i krzyżowanie zwierząt.

Planowania i organizacja pracy hodowlanej

Cele i etapy pracy hodowlanej, wybór metody hodowlanej, czynniki warunkujące postęp hodowlany oraz ekonomiczne aspekty doskonalenia zwierząt, maksymalizacja postępu hodowlanego, struktura hodowlana populacji, czynniki warunkujące wielkość aktywnej i testowej populacji, planowanie pracy hodowlanej – istota i metody konstruowania programów hodowlanych, elementy programu hodowlanego, ocena efektywności pracy hodowlanej.

Statystyka matematyczna

Metody i organizacja badań statystycznych, porządkowanie i prezentacja materiału statystycznego, miary centralnego skupienia, zmienności i koncentracji, elementy rachunku prawdopodobieństwa, metody wnioskowania statystycznego, estymacja, rozkład statystyki t Studenta, hipotezy i testy statystyczne, współzależność funkcyjna i stochastyczna, metody analizy współzależności zjawisk i formy wyrażania związku korelacyjnego, metody analizy dynamiki zjawisk masowych, rodzaje szeregów dynamicznych, wskaźniki dynamiki, agregatowy indeks wartości, ilości i cen, metody wahań w czasie, metody wyodrębniania trendu, aproksymacja funkcji trendu metodą analityczną, wyodrębnianie wahań przypadkowych.

Statystyka – metody ilościowe

Metody i organizacja badań statystycznych, porządkowanie i prezentacja materiału statystycznego, miary centralnego skupienia, zmienności i koncentracji, elementy rachunku prawdopodobieństwa, metody wnioskowania statystycznego, estymacja, rozkład statystyki t Studenta, hipotezy i testy statystyczne, współzależność funkcyjna i stochastyczna, metody analizy współzależności zjawisk i formy wyrażania związku korelacyjnego, metody analizy dynamiki zjawisk masowych, rodzaje szeregów dynamicznych, wskaźniki dynamiki.

Narzędzia informatyczne w badaniach naukowych

Edytor tekstu Microsoft Word – funkcje rozszerzone. Pakiet Microsoft Excel – baza danych, wykorzystanie i zastosowanie do obliczeń funkcji wbudowanych oraz formuł własnych. Możliwości obróbki i przetwarzania danych z wykorzystaniem pakietów statystycznych.

Statystyczna kontrola procesów

Pojęcie procesu i jego składowych, pobieranie, losowość i reprezentatywność próbki, dane liczbowe i kategorialne oraz ich prezentacja, karta kontrolna i jej budowa, podział kart kontrolnych i ich zastosowanie: karta X-R; X-S, P; Np.; U i C, analiza kart kontrolnych, analiza Pareto-Lorenza, wskaźniki zdolności procesu.

Technologia informacyjna

Pisanie i formatowanie tekstu z wykorzystaniem takich elementów jak podział tekstu na kolumny, cieniowanie, tabela oraz umieszczanie w tekście obiektów. Wykorzystanie edytora równań. Redagowanie i drukowanie tekstu według wyznaczonego wzorca.  Zapoznanie z arkuszem kalkulacyjnym i technikami wykonywania obliczeń na określonych przykładach. Przygotowanie prezentacji w programie PowerPoint.

Chów i hodowla gadów i płazów

Ogólna charakterystyka gromady płazy. Pochodzenie płazów i gadów , środowisko bytowania, odżywianie. Występowanie, wygląd, środowisko, tryb życia, rozród oraz możliwości hodowli przedstawicieli płazów i gadów. Możliwości chowu i hodowli wybranych gatunków płazów i gadów w warunkach domowych.

Chów i hodowla kotów

Charakterystyka rodziny kotów, zagadnienia z zakresu chowu i hodowli kotów domowych, podział ras kotów, żywienie i pielęgnacja, dziedziczenie różnych barw okrywy włosowej.

Amatorski chów zwierząt

Rola i znaczenie zwierząt amatorskich w życiu człowieka. Organizacje zrzeszające hodowców zwierząt amatorskich. Przepisy prawne oraz dokumentacja niezbędna  w chowie zwierząt amatorskich. Ogólna charakterystyka, pochodzenie, środowisko bytowania, historia hodowli ras in odmian: płazów, gadów, gryzoni, kotów, bażantów, gołębi oraz papug i kanarków. Zakup zwierząt i ich oswajanie. Warunki utrzymania, żywienie im profilaktyka zdrowotna. Wystawy.

Podstawowe instytucje i organizacje wspierające produkcję zwierzęcą

Pojęcie wspólnej polityki rolnej oraz  bezpieczeństwa żywnościowegoPojęcie hierarchii potrzeb wg MaslowaPodział instytucji i organizacji wspierających produkcję zwierzęcą. Iinstytucje rządowe, jednostki naukowe, organizacje hodowlane, podmioty branżowe. Instytucje o zasięgu światowym. 

Systemy sterowania jakością

Pojęcie jakości oraz strategie konkurowania z uwzględnieniem jakości. Systemy sterowania i zarządzania jakością; analiza norm ISO serii 9000; wdrażanie, funkcjonowanie oraz dokumentacja systemu HACCP; kontrola jakości surowców rzeźnych, wyrobów mięsnych, mleka i przetworów mlecznych.