Działalność dydaktyczna
Kierunek: Zootechnika Rodzaj studiów: stacjonarne/niestacjonarne Poziom studiów: I stopnia (inżynierskie)
| ||
Przedmiot | Koordynator | Prowadzący zajęcia |
Technologia informacyjna SS i NS | prof. dr hab. Daria Murawska | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. J. Błażejak-Grabowska |
Metody hodowlane z elementami biometrii SS i NS | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. J. J. Błażejak-Grabowska dr inż. W. Brzozowski | |
Systemy sterowania jakością SS i NS | prof. dr hab. D. Murawska prof. dr hab. W. Sobotka | |
Chów i hodowla kotowatych SS | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. J. Błażejak-Grabowska | |
Chów i hodowla gadów i płazów SS | prof. dr hab. D. Murawska | |
Podstawowe instytucje i organizacje wspierające produkcje zwierzęcą SS i NS | prof. dr hab. D. Murawska
| |
Amatorski chów zwierząt SS i NS | prof. dr hab. D. Murawska prof. dr hab. A. Gugołek dr inż. J. Błażejak-Grabowska
|
Kierunek: Bioinżynieria produkcji żywności Rodzaj studiów: stacjonarne Poziom studiów: I stopnia (inżynierskie)
| ||
Przedmiot | Koordynator | Prowadzący zajęcia |
Technologia informacyjna
| dr inż. Wiesław Brzozowski | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. J. Błażejak-Grabowska |
Statystyka - metody ilościowe
| prof. dr hab. Daria Murawska | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. W. Brzozowski |
Systemy zarządzania jakością
| prof. dr hab. D. Murawska prof. dr hab. W. Sobotka | |
Instytucje i organizacje wspierające gospodarkę żywnościową
| prof. dr hab. D. Murawska |
Kierunek: Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii Rodzaj studiów: stacjonarne Poziom studiów: I stopnia
| ||
Przedmiot | Koordynator | Prowadzący zajęcia |
Technologie informacyjne
| dr inż. Wiesław Brzozowski | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. W. Brzozowski dr inż. J. Błażejak-Grabowska |
Statystyka matematyczna
| prof. dr hab. Daria Murawska | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. W. Brzozowski |
Chów i hodowla zwierząt amatorskich | prof. dr hab. Andrzej Gugołek | realizacja części zajęć: - prof. dr hab. Daria Murawska - dr inż. J. Błażejak-Grabowska |
Terrarystyka
| ||
Zwierzęta amatorskie w rekreacji edukacji i terapii
|
Kierunek: Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii Rodzaj studiów: stacjonarne Poziom studiów: II stopnia | ||
Przedmiot | Koordynator | Prowadzący zajęcia |
Technologie informacyjne
| prof. dr hab. Daria Murawska | prof. dr hab. D. Murawska dr inż. J. Błażejak-Grabowska |
Metody badań na zwierzętach
| dr inż. Wiesław Brzozowski | dr inż. Wiesław Brzozowski |
Krótki opis wybranych przedmiotów realizowanych w KTOiD
Metody badań na zwierzętach
Metody badawcze oraz typy i układy doświadczeń, zasady zakładania doświadczeń oraz formowanie hipotez naukowych i roboczych, weryfikacja hipotez, precyzja eksperymentu, zwierzęta doświadczalne oraz ich traktowanie w czasie doświadczenia, technika wykonywania doświadczeń w zależności od gatunku zwierząt, gromadzenie oraz zasady opracowywania wyników i danych z doświadczeń, analiza wtórnego materiału liczbowego, zasady i formy opracowania pisemnego doświadczenia.
Metody hodowlane z elementami biometrii
Rodzaje badań statystycznych, prezentacja materiału statystycznego, metody statystyczne analizy opisowej struktury zjawisk i współzależności, elementy rachunku prawdopodobieństwa, metody wnioskowania statystycznego oraz analizy dynamiki zjawisk. Znaczenie hodowli i chowu zwierząt gospodarskich, opis źródeł zmienności genetycznej i fenotypowej w populacjach zwierząt, pojęcie, znaczenie i miary oraz metody szacowania odziedziczalności i powtarzalności cech, związki między cechami, współczynniki korelacji genetycznej, środowiskowej i fenotypowej, zasady i metody oceny wartości hodowlanej zwierząt gospodarskich, systemy i kierunki oraz rodzaje selekcji, różnica selekcyjna i postęp hodowlany, dobór i krzyżowanie zwierząt.
Planowania i organizacja pracy hodowlanej
Cele i etapy pracy hodowlanej, wybór metody hodowlanej, czynniki warunkujące postęp hodowlany oraz ekonomiczne aspekty doskonalenia zwierząt, maksymalizacja postępu hodowlanego, struktura hodowlana populacji, czynniki warunkujące wielkość aktywnej i testowej populacji, planowanie pracy hodowlanej – istota i metody konstruowania programów hodowlanych, elementy programu hodowlanego, ocena efektywności pracy hodowlanej.
Statystyka matematyczna
Metody i organizacja badań statystycznych, porządkowanie i prezentacja materiału statystycznego, miary centralnego skupienia, zmienności i koncentracji, elementy rachunku prawdopodobieństwa, metody wnioskowania statystycznego, estymacja, rozkład statystyki t Studenta, hipotezy i testy statystyczne, współzależność funkcyjna i stochastyczna, metody analizy współzależności zjawisk i formy wyrażania związku korelacyjnego, metody analizy dynamiki zjawisk masowych, rodzaje szeregów dynamicznych, wskaźniki dynamiki, agregatowy indeks wartości, ilości i cen, metody wahań w czasie, metody wyodrębniania trendu, aproksymacja funkcji trendu metodą analityczną, wyodrębnianie wahań przypadkowych.
Statystyka – metody ilościowe
Metody i organizacja badań statystycznych, porządkowanie i prezentacja materiału statystycznego, miary centralnego skupienia, zmienności i koncentracji, elementy rachunku prawdopodobieństwa, metody wnioskowania statystycznego, estymacja, rozkład statystyki t Studenta, hipotezy i testy statystyczne, współzależność funkcyjna i stochastyczna, metody analizy współzależności zjawisk i formy wyrażania związku korelacyjnego, metody analizy dynamiki zjawisk masowych, rodzaje szeregów dynamicznych, wskaźniki dynamiki.
Narzędzia informatyczne w badaniach naukowych
Edytor tekstu Microsoft Word – funkcje rozszerzone. Pakiet Microsoft Excel – baza danych, wykorzystanie i zastosowanie do obliczeń funkcji wbudowanych oraz formuł własnych. Możliwości obróbki i przetwarzania danych z wykorzystaniem pakietów statystycznych.
Statystyczna kontrola procesów
Pojęcie procesu i jego składowych, pobieranie, losowość i reprezentatywność próbki, dane liczbowe i kategorialne oraz ich prezentacja, karta kontrolna i jej budowa, podział kart kontrolnych i ich zastosowanie: karta X-R; X-S, P; Np.; U i C, analiza kart kontrolnych, analiza Pareto-Lorenza, wskaźniki zdolności procesu.
Technologia informacyjna
Pisanie i formatowanie tekstu z wykorzystaniem takich elementów jak podział tekstu na kolumny, cieniowanie, tabela oraz umieszczanie w tekście obiektów. Wykorzystanie edytora równań. Redagowanie i drukowanie tekstu według wyznaczonego wzorca. Zapoznanie z arkuszem kalkulacyjnym i technikami wykonywania obliczeń na określonych przykładach. Przygotowanie prezentacji w programie PowerPoint.
Chów i hodowla gadów i płazów
Ogólna charakterystyka gromady płazy. Pochodzenie płazów i gadów , środowisko bytowania, odżywianie. Występowanie, wygląd, środowisko, tryb życia, rozród oraz możliwości hodowli przedstawicieli płazów i gadów. Możliwości chowu i hodowli wybranych gatunków płazów i gadów w warunkach domowych.
Chów i hodowla kotów
Charakterystyka rodziny kotów, zagadnienia z zakresu chowu i hodowli kotów domowych, podział ras kotów, żywienie i pielęgnacja, dziedziczenie różnych barw okrywy włosowej.
Amatorski chów zwierząt
Rola i znaczenie zwierząt amatorskich w życiu człowieka. Organizacje zrzeszające hodowców zwierząt amatorskich. Przepisy prawne oraz dokumentacja niezbędna w chowie zwierząt amatorskich. Ogólna charakterystyka, pochodzenie, środowisko bytowania, historia hodowli ras in odmian: płazów, gadów, gryzoni, kotów, bażantów, gołębi oraz papug i kanarków. Zakup zwierząt i ich oswajanie. Warunki utrzymania, żywienie im profilaktyka zdrowotna. Wystawy.
Podstawowe instytucje i organizacje wspierające produkcję zwierzęcą
Pojęcie wspólnej polityki rolnej oraz bezpieczeństwa żywnościowego. Pojęcie hierarchii potrzeb wg Maslowa. Podział instytucji i organizacji wspierających produkcję zwierzęcą. Iinstytucje rządowe, jednostki naukowe, organizacje hodowlane, podmioty branżowe. Instytucje o zasięgu światowym.
Systemy sterowania jakością
Pojęcie jakości oraz strategie konkurowania z uwzględnieniem jakości. Systemy sterowania i zarządzania jakością; analiza norm ISO serii 9000; wdrażanie, funkcjonowanie oraz dokumentacja systemu HACCP; kontrola jakości surowców rzeźnych, wyrobów mięsnych, mleka i przetworów mlecznych.