Koło Naukowe Pasjonatów Higieny i Dobrostanu Zwierząt

Autorką logo jest Pani mgr Anna Błoniarz (absolwentka ZREiT)

 

Opiekun Koła od 2023 r. – dr hab. Tomasz Mituniewicz, prof. UWM

Liczba członków (2021-2022) – 7

Koło zrzesza studentów zainteresowanych metodami oceny i poprawy dobrostanu różnych gatunków zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących. Zostało założone w 2014 roku przez dr hab. Dorotę Witkowską, prof. UWM.

Członkowie Koła doskonalą umiejętności w zakresie wykonywania pomiarów i analizy parametrów zoohigienicznych w środowisku bytowania zwierząt, z uwzględnieniem odmiennych systemów chowu poszczególnych gatunków.  Prowadzenie badań terenowych oraz wykonywanie badań dotyczących oceny mikroklimatu, jakości mikrobiologicznej powietrza i ściółki oraz imisji lotnych substancji w budynkach fermowych pozwala studentom poszerzać wiedzę i kwalifikacje oraz umożliwia rozwój umiejętności praktycznych.

Ważnym celem działalności koła jest zachęcenie jego członków do pracy zespołowej oraz integracji ze studentami z innych jednostek akademickich. Efektem tego założenia była dwukrotna już organizacja i realizacja polsko-amerykańskich warsztatów studenckich. W latach 2014 i 2015 na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt pod opieką Profesora Jacka Koziela gościli studenci z Uniwersytetu Stanowego w Iowa w Stanach Zjednoczonych (College of Agriculture and Life Sciences), którzy wraz ze studentami naszego koła przygotowywali wspólne projekty. Efekty swojej pracy zaprezentowali na uroczystym seminarium pod patronatem Dziekana zatytułowanym: „Livestock production, environment and sustainability”. Studenci wspólnie odbyli wiele wizyt tematycznych na fermach różnych gatunków zwierząt oraz w laboratoriach i centrach badawczych naszej uczelni i wydziału.

Studenci należący do KNPHiDZ czynnie uczestniczyli w międzynarodowych i krajowych konferencjach naukowych oraz seminariach kół naukowych, gdzie występowali z referatami naukowymi, zdobywając nagrody i wyróżnienia. Publikowali recenzowane artykuły w czasopismach naukowych, doniesienia w materiałach konferencyjnych oraz prace w czasopismach popularyzujących wiedzę.

Ostatnie osiągnięcia (2018-2021):

Artykuły recenzowane:

  1. Rychlica K., Witkowska D. 2021. Zoonotyczne czynniki ryzyka w chowie i hodowli drobiu. Polskie Drobiarstwo, 2: 26-30.
  2. Rychlica K., Witkowska D. 2021. Wpływ systemu utrzymania na poziom dobrostanu drobiu. Polskie Drobiarstwo, 9: 40-44.
  3. Burakowska M., Wójcik A. 2021. Behawioralne oznaki bólu u koni. Przegląd Hodowlany, 3: 14-17.    
  4. Powierża K. 2020. Zabiegi medyczne wpływające na komunikację w świecie psów. Przegląd Hodowlany, 5: 26-29.
  5. Żebrowska J., Witkowska D. 2020. Przeciwbakteryjne i przeciwutleniające właściwości wybranych olejków eterycznych stosowanych w żywieniu drobiu. Polskie Drobiarstwo, 7: 10-13.
  6. Witkowska D., Korczyński M., Koziel J., Sowińska J., Chojnowski B. 2020. The effect of dairy cattle housing systems on the concentrations and emissions of gaseous mixtures in barns determined by Fourier-transform infrared spectroscopy. Annals of Animal Science, 20(4), 1-21, DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2020-0039.
  7. Żebrowska J., Witkowska D. 2019. Grzyby jako czynniki ryzyka w produkcji drobiarskiej. Polskie Drobiarstwo, 10: 22-26.
  8. Witkowska D., Kuncewicz M.Żebrowska J., Sobczak J., Sowińska J. 2018. Prevalence of Salmonella spp. in broiler chicken flocks in northern Poland in 2014-2016. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 25(4): 693-697.
  9. Cześnik K., Witkowska D. 2018. Skutki wysokich temperatur i zapobieganie stresowi cieplnemu u drobiu, cz. I. Polskie Drobiarstwo, 11: 50-53.
  10. Cześnik K., Witkowska D. 2018. Skutki wysokich temperatur i zapobieganie stresowi cieplnemu u drobiu, cz. II. Polskie Drobiarstwo, 12: 71-73.
  11. Żebrowska J., Witkowska D. 2018. Antybiotykooporność wybranych bakterii wywołujących choroby zakaźne u drobiu. Polskie Drobiarstwo, 12: 26-28.

Artykuły popularno-naukowe:

  1. Żebrowska J., Witkowska D. 2020. Antybiotyki w mięsie drobiowym. Ogólnopolski Informator Drobiarski, 2020, 9, https://informatordrobiarski.pl/antybiotyki-w-miesie-drobiowym/higiena-i-zywienie/.
  2. Dzik S. 2020. Foot-pad dermatitis problem u ptaków szybko rosnących. Indyk Polski, 4(73): 32-34.
  3. Żebrowska J., Witkowska D. 2020. Pałeczki Salmonella spp. jako stałe zagrożenie na fermach drobiu. Ogólnopolski Informator Drobiarski, 4: 32-48.
  4. Dzik S., Mituniewicz T. 2019. Warunki termiczno-wilgotnościowe. Ogólnopolski Informator Drobiarski, 5: 28-47.
  5. Majewska P., Witkowska D. 2018. Zwalczanie much w kurnikach. Hodowca Drobiu, 7: 58-57.
  6. Kowalska B., Witkowska D. 2018. Występowanie inwazyjnej kokcydiozy w stadach brojlerów kurzych. Hodowca Drobiu, 11: 36-41.
  7. Kaźmierczak E., Witkowska D. 2018. Ptaszyniec kurzy groźny również dla indyków? Indyk Polski, 3: 38-43.

Rozdziały w monografiach studenckich:

  1. Rychlica K. 2021. Zaburzenia behawioralne u drobiu jako wskaźnik poziomu dobrostanu. Poszerzamy horyzonty: monografia, T. 27 cz. 3, s. 127-141, Wyd. Mateusz Weiland Network Solutions, Słupsk.
  2. Fusik A. 2021. Znaczenie oświetlenia w produkcji drobiarskiej. Poszerzamy horyzonty: monografia, T. 27 cz. 3, s. 94-106, Wyd. Mateusz Weiland Network Solutions, Słupsk.

Materiały seminaryjne/konferencyjne:

  1. Rychlica K. 2021. Omówienie zasad bioasekuracji w opiece nad zwierzętami bezdomnymi na przykładzie Schroniska dla Zwierząt w Olsztynie. 50. Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych, 16-17 września 2021, Olsztyn.
  2. Rychlica K. 2021. Zaburzenia behawioralne u drobiu jako wskaźnik dobrostanu. Ogólnopolska Konferencja Interdyscyplinarna „Omnibus cz. XI”, 09-10.09.2021, Kraków, Polska.
  3. Fusik A. 2021. Znaczenie oświetlenia w produkcji drobiarskiej. Ogólnopolska Konferencja Interdyscyplinarna „Omnibus cz. XI”, 09-10.09.2021, Kraków, Polska.
  4. Mucha W. 2020. Ocena skali zagrożeń biologicznych w łańcuchu produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. XLIX Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych, 24-25 września 2020, Olsztyn.
  5. Kowalska B., Żebrowska J. 2020. Gołębie miejskie jako źródło bakterii i pasożytów. XLIX Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych, 24-25 września 2020, Olsztyn.
  6. Żebrowska J., Witkowska D. 2019. In vitro study of the effectiveness of natural essential oils against Ornithobacterium rhinotracheale isolated from farm turkeys. 5th International Conference on Engineering and Natural Sciences; Book of Abstracts, s. 106-106; 12-16.06.2019, Prague / Edited by Ozer Cinar.
  7. Żebrowska J., Witkowska D. 2019. Antimicrobial activity of essential oils against selected bacteria isolated from turkeys. Proceedings of the XIXth International Congress of the International Society for Animal Hygiene (ISAH): "Animal Hygiene as a Fundament of One Health and Welfare improving biosecurity, environment and food quality"; 8- 12.09.2019, Wrocław, Poland.
  8. Witkowska D., Chojnowski B., Korczyński M., Sowińska J. 2019. Gas admixtures concentrations in dairy barns estimated by Fourier transform infrared spectroscopy. Proceedings of the XIXth International Congress of the International Society for Animal Hygiene (ISAH): "Animal Hygiene as a Fundament of One Health and Welfare improving biosecurity, environment and food quality"; 8- 12.09.2019, Wrocław, Poland.
  9. Żebrowska J., Witkowska D. 2018. The influence of natural essential oils on sensitivity of Klebsiella pneumoniae isolated from farm turkeys. XXX International Poultry Science Symposium PB WPSA “Science to Practice - Practice to Science”. Zegrze, 10-12 września, s. 28-29.

Zrealizowane inicjatywy (2018-2021):

  1. Udział w badaniach prowadzonych w laboratoriach mikrobiologicznym oraz oceny dobrostanu zwierząt KHZiŚ (kwiecień-czerwiec 2021). Celem badań było nabycie przez studentów podstawowej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu mikrobiologii oraz obsługi aparatury badawczej (Katarzyna Rychlica, Joanna Żebrowska). 
  2. Prezentacja zasobów aparaturowych i działalności Wydziału, Katedry i Koła Naukowego na dniu otwartym UWM 26 marca 2020 r. (Bogumiła Kowalska, Aleksandra Klein, Joanna Szczucińska, Sara Dzik). Studentki przygotowały następujące prezentacje:
    1. „Ocena dobrostanu zwierząt na fermach zwierzęcych – metody pomiaru parametrów mikroklimatu oraz zanieczyszczeń gazowych i pyłowych powietrza w budynkach fermowych” – prezentacja urządzeń i ich sposobu ich zastosowania w w/w ocenie.
    2. „Czy wiesz jakie szkodliwe substancje zawierają warzywa i owoce oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie i jakość życia?” – wykonanie pomiarów substancji szkodliwych
      w owocach i warzywach.
    3. Przeprowadzenie badań terenowych w północno-wschodniej Polsce polegających na ocenie mikroflory i pasożytów w kale gołębi miejskich, wiejskich i kur wiejskich (marzec 2019) w celu nabycia umiejętności praktycznych z zakresu badań mikrobiologicznych i parazytologicznych oraz przygotowanie doniesienia konferencyjnego (Ewelina Kaźmierczak, Kinga Cześnik, Aleksandra Klein, Milena Koperska, Bogumiła Kowalska).
    4. Prezentacja zasobów aparaturowych i działalności Wydziału, Katedry i Koła Naukowego na dniu otwartym UWM dnia 27 marca 2019 r. (Bogumiła Kowalska, Kinga Cześnik, Ewelina Kaźmierczak, Milena Koperska, Aleksandra Klein, Sara Dzik).
    5. Prezentacja pt. "Klimat miasta" na pikniku z okazji XX-lecia UWM dnia 01.06.2019. Pokaz doświadczeń: Czy znasz czynniki klimatyczne? Czy temperatura odczytana z termometru zawsze zgadza się z naszymi odczuciami? Czym jest wiatr? Czym jest ochładzanie? Zanieczyszczenia wokół nas (Bogumiła Kowalska, Anna Błoniarz, Aleksandra Klein).